Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Strojcovia historického úspechu? Tréner Weiss i slovenská os mužstva, tvrdí Rodinger

Weiss sa dočkal veľkej odmeny za prácu.
Weiss sa dočkal veľkej odmeny za prácu.Profimedia
Na Slovensku v stredu večer prebehla futbalová horúčka. Slovan Bratislava sa prvýkrát v histórii prebojoval do Ligy majstrov, v poslednom predkole vyradil dánsky Midtjylland po výhre 3:2. Dominik Rodinger (37), niekdajší gólman klubu z hlavného mesta Slovenska, hľadá za úspechom hlavne trénera Vladimíra Weissa (59).

V Bratislave strávil Rodinger cez dva roky kariéry, s klubom oslavoval majstrovský titul. Je tak jasné, že úspech bývalého zamestnávateľa poctivo sledoval. "K Slovanu mám veľmi blízko, po očku som na to pozeral,“ usmieva sa.

Aj jeho zaujalo, aký emotívny zápas napokon bol. Slovan sa najskôr dostal do vedenia, takže mal po remíze 1:1 z prvého duelu bližšie k postupu. Hoci Midtjylland otočil, domáci v 82. minúte vyrovnali a za štyri minúty priebeh zvrátil. Štadión skoro spadol.

"Keď som videl druhý gól, štadión osvietilo niečo z neba, bolo to neskutočné. Celé to bolo sfanatizované tak, že chlapci našli zvyšok síl a otočili to. V Bratislave sa stalo niečo, o čom snívali. Kto vie, čo sa tam dialo v noci," uviedol.

Rozum zvíťazil nad dátami. Weiss prezradil špeciálnu motiváciu, teší sa na megahviezdy

Nešlo o náhodu. Slovan, ktorý sa roky v predkolách trápil, prežil vynikajúcu letnú jazdu. Najprv po dvoch výhrach vyradil macedónsku Strugu, nasledoval postup cez slovinské Celje, a to hlavne vďaka domácej výhre 5:0. Pred dánskym súperom skolil slovenský majster cyperský APOEL, od ktorého nedostal ani gól.

"Rozhodovalo vždy domáce stretnutie. Fanúšikovia dokážu urobiť totálne peklo, bola to alfa a omega," pripomínal Rodinger stopercentnú domácu bilanciu v tohtoročných predkolách. Je šanca, že by sa na Slovan mohlo začať pozerať v lepšom svetle? 

"Kedy inokedy by mali ľudia na futbal chodiť a nazerať inak? Slovan bude v Lige majstrov. Je to veľká šanca na to, aby sa klub dal dokopy s tým, ako pracuje s fanúšikmi. Potenciál, ktorý má, je extrémne nevyužitý," vravel Čech.

Weiss doviedol Slovan medzi európsku smotánku.
Weiss doviedol Slovan medzi európsku smotánku.TASR / Pavel Neubauer

Ako kľúčovú časť úspechu označil bývalý brankár osobu kouča Vladimíra Weissa. Ten je ovenčený mnohými úspechmi, niekoľkokrát vyhral domácu ligu a viedol slovenskú aj gruzínsku reprezentáciu, toto je však top úspech.

"Je potrebné oceniť dlhodobú prácu trénera Weissa. Ten je veľkou súčasťou tímu a súpiska je podľa jeho predstáv. Napríklad v lete vedenie nechcelo doplatiť opciu na Marka Toliča, on ale buchol do stola a chcel, aby zostal, že mu verí. Práve on teraz vystrelil postup do Ligy majstrov. Má okolo seba veľké kúzlo a taký futbalový šarm,“ hovoril Rodinger.

Splnil sa nám sen. Kmotrík vraví o neuveriteľnom momente, špeciálna vďaka patrí otcovi

Ako vidno, Weiss poskladal fungujúcu mašinu. Slovenskú os doplnil o nadštandardných hráčov zo zahraničia, čo sa ukazuje ako vynikajúci mix. "Je to úplne kľúčové. Kabínu drží práve slovenská partia a vidno, že sa poskladal fakt dobrý tím. O Kuckovi je zbytočné dlho hovoriť, Weiss ml. má veľké kvality a je do toho veľmi zaangažovaný, po zápase tam s deťmi plakal. Slovan je tím, ktorý potrebuje mať najväčšie slovenské hviezdy, čo sa teraz deje. Prináša to ovocie,“ povedal rodák z Prahy.

Weiss mladší sa tešil so svojimi ratolesťami.
Weiss mladší sa tešil so svojimi ratolesťami.Profimedia

Hrdinom je aj gólman Dominik Takáč, ktorý sa do Bratislavy presunul z Trnavy, od najväčšieho rivala. Tieto tímy sa bez preháňania nenávidia, prestup bol veľmi rozporuplný. Inak okrem mien, ktoré Rodinger spomenul, treba pripomenúť, že podiel na postupe mali aj ďalší Slováci – od Róberta Maka, Davida Strelca až po Júliusa Szökeho.

Tí sú podporovaní spomínanými zahraničnými hviezdami. Guram Kašia je kapitán národného tímu Gruzínska, Kevin Wimmer hral v Premier League, z Arménca Tigrana Barseghyana sa stáva klubová legenda a o Toličovi, ktorý prišiel z Dinama Záhreb, už bola reč.

"Sú to chlapci, ktorí dodajú obrovskú kvalitu, klub ju potrebuje, aby si všetko sadlo," chválil Rodinger. Celá Bratislava sa tak teší na žreb, ktorý do hlavného mesta Slovenska privedie hviezdy európskeho futbalu. Kam až to Slovan môže dotiahnuť?

Košice, Petržalka, Žilina a už aj Slovan. Ako si v LM počínali zástupcovia Slovenska?