Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Tri ročníky európskych večerov v Košiciach. Čo (ne)ukázali Ukrajinci v metropole východu?

Azda najväčším momentom účinkovania ukrajinských tímov v Košiciach je, paradoxne, postup Trnavy do skupinovej fázy KL.
Azda najväčším momentom účinkovania ukrajinských tímov v Košiciach je, paradoxne, postup Trnavy do skupinovej fázy KL.Šimon Pavlišin
Keď bolo v auguste 2022 známe, že sa v Košiciach bude hrať európsky klubový futbal, človek neznalých pomerov by si myslel, že sa len miestny tím vrátil na výslnie. Pravda je však taká, že FC Košice vtedy iba začali cestu za návratom medzi slovenskú elitu. Azyl v danom momente v stále nedokončenej, ale už funkčnej Košickej futbalovej aréne, si pre duely v Európe zriadil dôsledkom vojny ukrajinský klub SC Dnipro-1, ktorý vrátil do metropoly východu magické futbalové momenty.

Okolnosti, za ktorých sa Dnipro ocitlo v Košiciach, sú hodné odsúdenia. Vtrhnutie ruských vojsk na Ukrajinu a odštartovanie vojny znemožnilo ukrajinským celkom hrať domáce zápasy na území vlastnej krajiny. Futbalové kluby, ktoré si vybojovali možnosť hrať v Európe, si museli hľadať dočasný azyl. SC Dnipro-1 ho našlo v druhom najväčšom slovenskom meste. 

Spoločne sa pozrieme na to, ako sa dve sezóny darilo Dnipru a tento rok Kryvbasu v Košiciach, aké (nielen) futbalové dojmy zanechali a čo boli najzaujímavejšie momenty ich účinkovania na Slovensku.

2022/2023

To najlepšie, aspoň čo sa výsledkov týka, predviedli ukrajinské tímy na začiatku pôsobenia v Košiciach. Dnipro sa prvý raz predstavilo v KFA 18. augusta 2022, keď v play-off o Európsku ligu privítalo cyperskú Larnaku.

V európskej premiére si nepočínalo zle, hoci prehralo 1:2 a skórovalo až v samom závere, no skúsenosť ostrovanov sa prejavila v domácej odvete. AEK ju vyhralo 3:0 a postúpilo do Európskej ligy. Dnipru zostala "iba" Konferenčná liga. 

Do skupiny dostalo holandský Alkmaar, lichtenštajnský Vaduz a cyperský Apollon Limassol. Žiaľ, ani jeden z týchto súperov nebol dostatočne zaujímavý na to, aby zaplnil vtedy 5 836 miest v Košickej futbalovej aréne. Dnipro postúpilo z druhého miesta do play-off o osemfinále KL, kde však opäť narazilo na Larnaku. Vonku prehralo 0:1, doma remizovalo 0:0 a v Európe skončilo. Najvyššiu návštevu zaznamenala KFA vo februárovej odvete s Larnakou - 3 527 divákov. 

Dovbyk strelil za Dnipro v Konferenčnej lige v sezóne 2022/2023 päť gólov.
Dovbyk strelil za Dnipro v Konferenčnej lige v sezóne 2022/2023 päť gólov.Profimedia

Highlight účinkovania Dnipra v prvej sezóne v Košiciach? Jednoznačne ukrajinský útočník Arťom Dovbyk. Už počas leta 2022 sa šuškalo o jeho prestupe do talianskej Serie A. Nakoniec však zostal, tímu pomohol v Európe a vybojoval aj účasť v 2. predkole Ligy majstrov v ďalšej sezóne.

Po nasledujúcom neúspechu si však zbalil kufre, odišiel do Girony, stal sa najlepším strelcom La Ligy 2023/2024 a toto leto zamieril do AS Rím. Bol by to pekný cyklus udalostí, keby sa vrátil do Košíc v rámci prípravného zápasu, ktoré AS odohralo s FC 22. júla. Nestalo sa, vtedy bol ešte hráčom španielskeho celku.

2023/2024

Dnipro, žiaľ, neoslnilo ani v druhom roku v Košiciach. Bolo evidentné, že proti súperom, ktorí majú s Európou skúsenosti, ťahalo za kratší koniec. Predtým len s ťažkosťami porazilo Vaduz hrajúci druhú švajčiarsku ligu, zmlslo si len na Limassole. Už tradične rozhodovali ofenzívy, Dnipro ju malo na európskej scéne podobne slabú ako väčšina slovenských tímov mimo Slovana.

O tom, že sa s hráčmi Dnipra prakticky nedalo komunikovať skrz jazykovú bariéru a neochotu klubu, by vedeli rozprávať novinári z mixzóny. Bola to prehra aj na mediálnom poli...

Sezóna 2023/2024 priniesla na úvod 2. predkolo Ligy majstrov. Grécky Panathinaikos nedal Dnipru žiadnu šancu, v KFA ho porazil 3:1  aj za pomoci gólu Andraža Šporara - bývalého hráča Slovana Bratislava. Nasledoval pád do 3. predkola Európskej ligy, kde Dnipro čelilo Slavii Praha. Vonku prehralo 0:3, odveta v Košiciach bola formalitou. 

Slavisti prišli do Košíc aj s Jakubom Hromadom, rodákom z metropoly východu, v základe hral budúci najlepší strelec Eura Ivan Schranz. Duel sa skončil 1:1, čo pre Dnipro znamenalo bitku o skupinovú fázu Konferenčnej ligy so Spartakom Trnava. 

Bíli andeli si 31. augusta vybojovali postup po tom, čo doma remizovali 1:1 a vonku v bojovnom, emotívnom a nervydrásajúcom súboji triumfovali 2:1 po predĺžení aj pred očami bývalého reprezentačného trénera Jána Kozáka st. či Martina Škrtela. Jednoznačný moment leta, vďaka čomu malo Slovensko historicky prvý raz dvoch zástupcov v skupinovej fáze európskych súťaží.

Stretnutie sprevádzalo aj mnoho policajných manévrov. Dnipro zároveň nechcelo, aby mali Spartak či predtým Slavia prílišnú podporu na štadióne. Nepodarilo sa.

Košičania, východniari a Slováci celkovo fandili spartakovcom a zošívaným, nie Ukrajincom v azyle. Aj to je určite jeden z dôvodov, prečo Dnipro nedokázalo vyťažiť viac z "domácej pôdy". Samozrejme, úlohu zohrala aj vojna a s ňou spojený nižší tok financií do športovej oblasti a tým pádom menšia konkurenciaschopnosť v Európe.

Musíme pripomenúť, že do hľadiska prišlo zakaždým viac ako päťtisíc ľudí, vďaka čomu môžeme hovoriť o pravej futbalovej (a trúfam si napísať, že aj európskej) atmosfére. Štadión pritom ako jediná vypredala Slavia.

2024/2025

Dnipro sa malo v Košiciach predstaviť aj v aktuálnej sezóne, v 2. predkole Konferenčnej ligy malo naraziť na maďarskú Puskás Akadémiu, ale nestalo sa. Už skôr bolo jasné, že má finančné problémy, neodštartovalo ligovú sezónu, ani tú európsku a zmizlo z futbalovej mapy. Smutný príbeh, pretože tak rýchlo, ako sa klub dostal na výslnie, bleskovo zišiel z očí. 

Košičania za európskym futbalom dlho smútiť nemuseli. Dnipro nahradil Kryvbas Kryvij Rih, ktorý však nedopadol o nič lepšie. "Doma" nestačil na českú Plzeň po výsledku 1:2, hoci herne nezaostával (v efektivite však áno), s Realom Betis prehral 0:2. Divákov prišlo už na dokončený štadión s kapacitou 12 555 miest ešte menej ako na Dnipro - 1 800 a 4 372. Po páde z Európskej do Konferenčnej ligy je Kryvbas krok od definitívneho vypadnutia.

Pre Real Betis by to mala byť formalita. Španieli hrali na pol plynu, bolo to vidieť na kombináciách a na tom, že ak chceli, tak zrýchlili a ihneď skórovali. Slováci mali možnosť vidieť na vlastné oči hráčov ako Bellerín, Llorente, Fekir, Ezzalzouli či Rodríguez. Veľká škoda, že pre zranenie sa duelu nemohol zúčastniť Isco. Pri krásnom novom športovom stánku mrzí azda len fakt, že žreb nedoprial Kryvbasu zvučnejšie meno, ako napríklad Chelsea, ktorá by štadión s určitosťou vypredala.

Čo čaká Košice ďalej? 

Pre Košice to bol tento rok, pravdepodobne, posledný európsky klubový večer. Špekulácie hovorili o tom, že svoj stan by si v prípade postupu cez arménsky Noah rozložil v druhom najväčšom meste Slovenska Ružomberok, ale po prehre 0:3 to na ligovú fázu Konferenčnej ligy nevyzerá. V prípade, že by Kryvbas šokujúco postúpil, hral by najskôr v Nemecku.

Predkolá Ligy majstrov, Európskej i Konferenčnej ligy preverili vedenie štadióna aj samotnú Košickú futbalovú arénu. Koniec-koncov, v máji sa tu odohralo finále Slovenského pohára, zápasy tu hrala už aj slovenská reprezentačná dvadsaťjednotka či výbery Anglicka a Ukrajiny do 21 rokov.

Ružomberčania oslavujú triumf vo finále 55. ročníka Slovenského pohára.
Ružomberčania oslavujú triumf vo finále 55. ročníka Slovenského pohára.Šimon Pavlišin

Všetko je tak pripravené na september a stretnutie Slovenska s Azerbajdžanom v Lige národov. Mimochodom, Košice naposledy hostili súboj reprezentačného áčka ešte 5. septembra 1998 na štadióne Lokomotívy v Čermeli – zhodou okolností proti Azerbajdžanu. Proti rovnakému súperovi sa bude písať ďalšia kapitola takmer na deň presne po 26 rokoch (8. september 2024).

Mimo ligových zápasov FC Košice, ktoré štadión vypredajú najbližšie roky azda iba proti Slovanu Bratislava (rád sa budem mýliť), sa môžu fanúšikovia z východu tešiť na budúcoročné majstrovstvá Európy do 21 rokov. Budúce hviezdy svetového formátu sa divákom ukážu na východe aj v Prešove. Zatiaľ čo košický stánok má za sebou úspešné záťažové testy, ten prešovský, ktorý leží o približne 45 kilometrov severnejšie, s výstavbou ešte len finišuje.

Suma sumárum

Tri letá po sebe (a jednu jeseň) boli Košice svedkom európskych klubových večerov. Žiaľ, stalo sa to za okolností, ktoré sú neprijateľné a hodné odsúdenia. Pre fanúšikov futbalu na Slovensku, ktorí do Košíc chodili naozaj z celej krajiny (pozdravujem pánov z Ružomberka, ktorí sa prišli pozrieť na Real Betis a na Liptov sa vrátili o pol druhej v noci, len aby ráno vstali do práce), to však boli tri úspešné futbalové ročníky. Pre Trnavu, Plzeň i Slaviu priniesli magické zážitky a momenty.

To sa nedá povedať o ukrajinských kluboch, ktoré ukázali vskutku málo. Jeden z nich už neexistuje, druhý dieru do Európy neurobil. Dovolím si tvrdiť, že Kryvbas púť v Európe po odvete ukončí a len podčiarkne neúspech predchodcu. Iba jeden postup do skupinovej fázy po automatickom nasadení do play-off Európskej ligy a následnom vypadnutí je málo. Aj taký je však futbal. Neúprosný a tvrdo trestajúci každú chybu.