Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Trpaslík šokuje Európu. Niektorí hráči mali slzy v očiach, vraví da Silva z Klaksvíku

Obrovské faerské povzbudzovanie na umelej tráve vo Švédsku.
Obrovské faerské povzbudzovanie na umelej tráve vo Švédsku.Profimedia
Dánsky obranca Patrick da Silva (28) pomohol vstúpiť Klaksvíku do histórie. Faerčania v stredu senzačne vyradili v 2. predkole Ligy majstrov švédsky BK Häcken.

Skupinu Európskej konferečnej ligy tak má trpaslík istú. Ale nielen da Silva, no i celý tím sa budú snažiť pokračovať v milionárskej súťaži a svoj príbeh vylepšiť. "Bol to neskutočný pocit," hľadal ťažko slová po postupe Patrick da Silva.

Veľmi vyrovnaný zápas proti švédskemu BK Häcken sa skončil vykúpením po penaltovom rozstrele. V tretej sérii sa presadil aj 28-ročný dánsky obranca. "Bola to obrovská dráma od prvej do poslednej minúty, v ktorej do hry vstúpili všetky emócie," pokračuje hráč faerského majstra.

Patrick da Silva (vpravo)
Patrick da Silva (vpravo)Adam Ihse/TT/Ritzau Scanpix

Víťazstvo znamená aj niečo veľmi špeciálne. Klaksvík čaká dlhá európska jeseň. Ak v ďalšom kvalifikačnom kole o Ligu majstrov prehrajú, dostanú šancu ešte v Európskej lige. Ak sa im to nepodarí, budú súčasťou skupinovej fázy Európskej konferenčnej ligy.

Pre tím z Faerských ostrovov je viac ako pôsobivé, že sa dostal až takto ďaleko. Zároveň je to vôbec prvýkrát, čo sa tím z Faerských ostrovov stal súčasťou skupinovej fázy európskej súťaže. Radosť po stredajšom zápase bola preto veľká.

"Atmosféra v tíme je absolútne úžasná a pre niektorých aj mimoriadne dojímavá. Tvorba histórie s faerským futbalovým tímom je obrovská a bolo to vidieť aj na mnohých faerských hráčoch, ktorí mali po zápase slzy v očiach," nadviazal Patrick da Silva.

Dvadsaťosemročný obranca si však nemyslí, že z historického úspechu je nadšený len on a tím. "Atmosféra na Faerských ostrovoch je až hysterická. Myslím si, že ľudia momentálne nehovoria o ničom inom. Práve sa v meste koná letná párty, na ktorej je pravdepodobne 10-tisíc ľudí, ktorí sú pripravení nás privítať. Ani si neviem predstaviť, aké bláznivé to bude," doplnil.

Jasný herný plán a vznešený tímový duch

Klaksvík bol síce v oboch predkolách outsiderom, ale v štyroch zápasoch inkasoval v riadnom hracom čase iba dva góly.

"Hráme trochu jednoduchý futbal, aby sme sa vyhli tomu, že proti nám budú súperi premieňať šance na góly. Sme dobrí v tom, čo robíme.  Dlhé lopty a po nich súboj o odrazené lopty. Tak útočíme. Zároveň sme ukázali veľkú efektivitu pred bránou," zdôraznil, pričom nezabudol vyzdvihnúť spoluhráčov z defenzívy.

"V obrane sme šialene dobrí. Máme troch stopérov, ktorí vyhrávajú všetky súboje v poli, čo súperom veľmi sťažuje možnosť skórovať."

Štatistika odvety 2. predkola Ligy majstrov
Štatistika odvety 2. predkola Ligy majstrovFlashscore

Pevná obrana a účinná ofenzíva boli pre historický úspech tímu z Faerských ostrovov kľúčové. Da Silva tiež prízvukuje, že hoci je v tíme niekoľko profesionálov na polovičný úväzok, vôľa a jednota sú neuveriteľne silné. 

"Je to úplne iná kultúra. V (dánskej) Superlige je vzťah medzi hráčmi veľmi profesionálny, zatiaľ čo na Faerských ostrovoch je viac rodinný. Trénujeme päťkrát týždenne a hráme zápasy, takže aj keď má niekoľko hráčov iné zamestnanie, sme vždy pripravení," opisuje fungovanie klubu.

Dokážu hráči naďalej prekvapovať?

Klaksvík prešiel štyrmi kvalifikačnými zápasmi Ligy majstrov bez prehry, čo je pôsobivé vzhľadom na to, že v žiadnom zo stretnutí nebol zďaleka favoritom. V prvom predkole vyradil tradičný klub Ferencváros po suverénnom víťazstve 3:0 v Maďarsku. Prvý súboj sa na Faerských ostrovoch skončil 0:0.

V stredu prišiel v Lige majstrov rad na BK Häcken. Prvý duel sa opäť skončil bez gólov na domácej pôde, zatiaľ čo vo Švédsku museli rozhodnúť až penalty. Riadny hrací čas priniesol remízu 2:2 a predĺženie dokonca 3:3. Teraz sa Klaksvík stretne s nórskym mužstvom Molde. Hoci sú Faerčania opäť outsidermi, veria v ďalší zázrak.

"V tíme nie je ani jeden človek, ktorý by neveril, že môžeme postúpiť. Ak sa dobre pripravíme a budeme robiť to isté, čo v prvých dvoch kolách, potom máme určite šancu. Existuje možnosť ísť ešte ďalej. Na papieri je Molde, pravdepodobne, na rovnakej úrovni ako Häcken," uzavrel Patrick da Silva.

Klaksvík sa bude snažiť o ďalšie prekvapenie už v utorok 8. augusta, keď Molde zavíta na Faerské ostrovy.