Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Weiss a Mak vyzvú klub, ktorý ich dostal do svetového futbalu. Na Citizens nikdy nezabudnú

Weiss a Mak si spolu prešli akadémiou Manchestru City.
Weiss a Mak si spolu prešli akadémiou Manchestru City.TASR - Jakub Kotian
V utorok čaká na Slovan Bratislava futbalový sviatok. Na Tehelné pole zavíta Manchester City, jeden z najlepších klubov sveta. V jeho akadémii vyrástlo množstvo kvalitných hráčov, pričom výnimkou nie sú ani slovenskí futbalisti.

Mládežníckymi kategóriami Citizens si prešli napríklad brankár Mentel či útočník Oršula, ale hlavne dvojica Vladimír Weiss a Róbert Mak, ktorí momentálne patria medzi opory Slovana. Pre belasých to bude v 105-ročnej histórii klubu vôbec prvé meranie síl s týmto anglickým mužstvom.

Weiss ml. prišiel do akadémie Manchestru City v septembri 2005, keď nemal ani 16 rokov a nevedel po anglicky. Počas prvých mesiacov to mal veľmi ťažké. Bol ďaleko od rodiny a v cudzom prostredí. Prešiel si jednou z najťažších etáp v živote.

"Keď sa teraz nad tým zamyslím, ani neviem, ako som to vydržal. V tých začiatkoch som býval, mimo tréningov, väčšinou sám. Všetko sa zmenilo až príchodom Filipa Mentela. Odkedy prišiel, boli sme spolu neustále," povedal Weiss pre klubový web Slovana.

Videopreview zápasu Slovan Bratislava - Manchester City.
Flashscore

Úvodný tréning mu vyšiel, časom musel ešte viac bojovať o šancu. "Asi všetkým, ktorí boli na tréningu, som dal jasličky. Volal som potom otcovi, že to asi nebude ten hlavný tím, v ktorom budem hrať, no po týždni, keď ma spoznali aj oni, tak som si pomaly nevedel prebrať loptu," spomínal.

V júli 2006 do Manchestru City pribudol aj Mak. Začiatky mal o niečo jednoduchšie, nakoľko hrával spoločne s krajanmi Mentelom a Weissom. 

"V tých rokoch bola akadémia City naozaj výborná a prepojená so seniorským mužstvom. Hráči mali reálnu šancu dostať sa do prvého tímu a presadiť sa v Premier League," tvrdí Mak. Následne ale prišiel nový majiteľ a veľké finančné prostriedky.

Obaja hráči dosiahli svoj vrchol v mládežníckom futbale v roku 2008, keď sa Manchester City dostal do finále juniorského FA Cupu. Narazili na Chelsea a Miroslava Stocha. Prvý zápas sa v Londýne skončil nerozhodne 1:1 a odveta už bola do veľkej miery zápasom Vladimíra Weissa.

Ten sa na víťazstve 3:1 podieľal jedným gólom z priameho kopu a po faule naňho sa kopala aj penalta, z ktorej padol tretí gól. "Ten zápas si budem pamätať do konca života. Na tribúne bol aj môj otec. Bol to veľký boj, pretože v Chelsea hral vtedy aj Miňo. Na druhej strane u nás zasa po zranení Daniela Sturridgea hral domáce finále Robo Mak," doplnil Weiss.

Nebyť príchodu šejka Mansoura, obaja by sa podľa všetkého presadili v áčku. Vladimír Weiss ešte stihol v prvom tíme odohrať päť súťažných zápasov a podpísať svoju prvú profesionálnu zmluvu.

"Stalo sa tak hneď po priateľskom zápase s Barcelonou. Najskôr som do kabíny áčka nechodil. Keď som bol hráč rezervy, tak sme sa prezliekali inde a len pred tréningom sme sa dozvedeli, kto ide trénovať s áčkom. Do šatne áčka som sa dostal pod trénerom Markom Hughesom, ktorý mi otvoril dvere do veľkého futbalu," podotkol Weiss.

Mak do prvého tímu neprerazil. "Do kádra práve vtedy začali chodiť veľké hviezdy svetového futbalu. My mladí hráči sme stratili reálnu šancu sa medzi nich dostať. Dospel som preto k záveru, že najlepšie pre moju ďalšiu kariéru bude odísť," nechal sa počuť Mak, ktorý prestúpil do Norimbergu.