Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Weiss pred LM reagoval na Calzonu: Tiež som si myslel, že som najmúdrejší na svete

Weiss si zobral na paškál svojho kolegu.
Weiss si zobral na paškál svojho kolegu.Profimedia
Slovenský futbalový šampión ŠK Slovan Bratislava začne novú sezónu už v stredu o 19:00 domácim zápasom 1. predkola Ligy majstrov proti tímu FC Struga. Tréner Vladimír Weiss st. (59) sa na tlačovej konferencii pred stretnutím venoval aj vyjadreniam reprezentačného kouča Francesca Calzonu (55).

Slovan zvládol prvé predkolo LM v uplynulých troch ročníkoch, no vždy po dramatickom priebehu. Pred troma rokmi prešli belasí cez írsky Shamrock Rovers po výsledkoch 2:0 doma a 1:2 vonku. O rok neskôr vyradili gruzínske Dinamo Batumi (0:0 doma, 2:1 pp vonku) a pred rokom Swift.

"Prvý zápas sezóny je najťažší. Aj keď Struga nie je známy súper pre našich divákov, ale je to klub s dobrým finančným zázemím. Včera kúpili hráča z tureckej ligy, rovnako chcú aj oni postúpiť. Čaká nás ťažký dvojzápas, verím, že s dobrým koncom pre nás," uviedol lodivod Weiss st.

"Vieme, že prvé zápasy sú pre nás a celý klub kľúčové a náročné. Tri roky za sebou sme mali trochu šťastia, ale náš cieľ si kabína uvedomuje. Neraz sme sa utvrdili v tom, že na tejto úrovni už každý vie hrať. My musíme, o to je to ťažšie, ale sme dobre naladení a uvedomujeme si vážnosť tohto dvojzápasu. Opäť urobíme všetko pre to, aby sme cez prvé kolo prešli. Verím, že to spoločne zvládneme," povedal kapitán mužstva Vladimír Weiss ml.

Struga sa v predošlom ročníku prepracovala v pohárovej Európe až do play-off Európskej konferenčnej ligy (EKL). Na ceste do skupinovej fázy zastavil Macedóncov až islandský Breidablik. Na protivníka upozornil aj tréner Weiss: 

"Každý súper je iný a vieme, čím vynikajú Balkánci. Je to vynikajúca technika, takisto to má aj Struga. Kúpili šesť nových hráčov, mužstvo prešlo dosť výraznou zmenou, majú nového trénera, hrajú v systéme 3-4-1-2. Majú dobrú ofenzívnu kvalitu, skúsených hráčov, silných na lopte a dobrých strelcov hore. Na to si musíme dať pozor, ale my musíme byť doma aktívni a chceme vyhrať. Verím, že postavím základnú jedenástku, ktorá bude od prvej minúty nebezpečná."

Posledné výsledky Slovana.
Posledné výsledky Slovana.Flashscore

Tréneri môžu počítať aj s trojicou Juraj Kucka, Dávid Strelec a Guram Kašia, ktorá absolvovala ME v Nemecku. Chýbať bude César Blackman, ten ešte nepricestoval z Copa América. Weiss potvrdil aj absenciu arménskeho krídelníka Tigrana Barseghjana, z hry ho vyradil natiahnutý väz v kolene.

"Reprezentanti už trénujú, okrem Blackmana. Včera sa vrátili do tréningového procesu, mali týždeň voľna po ťažkom programe. Celá kabína im pogratulovala a zatlieskala za to, čo predviedli vo svojich reprezentáciách," poznamenal kormidelník Slovana, ktorého teší výrazná slovenská stopa v základnej zostave svojho tímu.

"Zajtra nastúpi dobré mužstvo, ktoré je pripravené postúpiť do ďalšieho kola. Po dlhých rokoch bude stáť na slovenských hráčoch, čo je veľké pozitívum. V zostave by malo byť šesť až osem slovenských futbalistov, čo je dobrý impulz pre našich divákov, verejnosť a Slovensko. Dávame šancu mladým Slovákom, sú tu aj vynikajúci starší hráči, Vlado, Kuco a iní hráči, ktorí držia toto mužstvo," nechal sa počuť.

Čo sa týka reprezentácie, Weiss adresoval niekoľko slov aj smerom k svojmu kolegovi Francescovi Calzonovi. Ten sa po vypadnutí v osemfinále Eura ohradil voči kritike od mien ako Ladislav Borbély, Ján Mucha či Róbert Vittek a Ján Kozák st. Dokonca hovoril o "najznámejšej rodine v slovenskom futbale" a tieto osoby podľa neho jeho tímu neprajú. Reakcia Weissa na seba nenechala dlho čakať.

"Reprezentácii gratulujem za vynikajúce výkony jej hráčov. Ako som povedal predtým, podpis trénera Calzonu je očividný, čo som hovoril už pred majstrovstvami Európy, tak to sa ukázalo aj na turnaji. Hráči hrali výborne, rovnako výborne boli pripravení aj takticky, ale nemusí urážať nás, všetkých ľudí, ktorí sme predtým pracovali pri slovenskom futbale. Nemusí urážať alebo spomínať medzi riadkami všetkých ľudí, ktorí toho urobili pre slovenský futbal ešte viac, ako doteraz urobil on," rozohnil sa.

Vzápätí otvoril tému Róbert Mak. Nová slovanistická posila sa na šampionáte v Nemecku nepredstavila po kritike Calzonu. Útočníkovi sa nepáčilo, že na reprezentačný zraz meral dlhú cestu zo Sydney, kde v tom čase pôsobil, a nedostal potrebnú minutáž. Dvere do národného tímu sa tak pre neho zatvorili.

"Keby Mak nedal gól proti Islandu (zrejme mal na mysli gól proti Bosne a Hercegovine - pozn.), tak by už možno nesedel na slovenskej lavičke. Nech si váži ľudí, ktorí robia tu (na Slovensku). Opakujem, hráči hrali výborne, všetkým gratulujem, aj celému slovenskému futbalu, aj trénerovi Calzonovi, ale vždy si budem chrániť svojho syna, hráčov a nemôže povedať, že Mak ani nestojí za reč," nechal sa počuť.

Tlačová konferencia priniesla zaujímavé momenty.
Tlačová konferencia priniesla zaujímavé momenty.TASR

Weiss hovoril aj o konci svojho syna v národnom tíme: "Pred ME som povedal, že Calzonov rukopis je očividný. Že sa rozhodol odvolať Vlada (Weissa ml.), ktorému skoro prasklo srdce, aj mne, rodine a mojej žene, tak to beriem, pretože to bolo jeho rozhodnutie. Prečo to urobil, ako to urobil… Všetku vinu zhodili naňho. Vyšlo mu to (Calzonovi), pretože ME mu vyšli a hráči hrali výborne, boli lepší ako Anglicko, ako iné tímy v skupine a za to úprimne gratulujem. Ale tiež som si myslel po MS 2010, že som najmúdrejší tréner na svete a opak bol pravdou," dodal.