Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Zmena vlastníka, odchody opôr. Ako sa bude dariť senzácii z Girony po sezóne snov?

Krejčí je druhým najdrahším podpisom v histórii klubu.
Krejčí je druhým najdrahším podpisom v histórii klubu.Pressin
V najvyššej španielskej súťaži strávila Girona v celej svojej histórii len štyri roky. V poslednom sa jej však darilo natoľko dobre, že väčšinu sezóny držala krok s neskoršími šampiónmi z Realu Madrid. Tretím miestom si vybojovala priamy postup do Ligy majstrov.

Znie to ako happy end? Skôr začiatok problémov. Hráči, ktorí sa v drese skromného katalánskeho klubu zviditeľnili, v lete odišli na lepšie adresy a pre štart v pohárovej Európe navyše muselo dôjsť k zmene majiteľov. Budúce mesiace čaká trénera Míchela Sáncheza a jeho hráčov ťažká práca, aby zase nezapadli do niekdajšieho priemeru.

Girona je zástupcom rovnomenného stotisícového mestečka ležiaceho zhruba 100 kilometrov od hraníc s Francúzskom. Neustále je v tieni geniálnej Barcelony. Avšak... Krátko po oslavách historického postupu do La Ligy získal klub v auguste 2017 obrovskú finančnú injekciu, keď zhruba 44 percent akcií kúpili majitelia Manchestru City. Vďaka tomu sa červeno-bieli stali priamymi konkurentmi dvoch obrov španielskeho futbalu - Realu Madrid a Barcelony.

Dlho sa to javilo ako číra teória, než sa to v minulej sezóne stalo skutočnosťou. O doposiaľ neznámych hráčov sa začali preťahovať veľkokluby. Takže ukrajinský kanonier (a s 24 gólmi najlepší strelec minulej sezóny) Arťom Dovbyk odišiel do AS Rím, brazílsky krídelník Savinho k partnerovi zo City, Aleix García do Leverkusenu, Eric García do Barcelony a Yan Couto do Dortmundu. Stále ešte hrozí, že ich bude nasledovať aj stredopoliar Viktor Cygankov. Pre klub môže byť šťastím, že je momentálne na mesiac zranený...

Vedenie ešte pre aktuálnu sezónu nestihlo úplne doplniť káder. Kouč Míchel viac ako týždeň po štarte ligy stále očakáva minimálne tri alebo štyri príchody, aby vykompenzoval nedávne citeľné straty v kabíne.

Nové tváre ako Pau López, Bryan Gil a Ábel Ruiz už prišli a majú skúsenosti so španielskym futbalom. Dorazil aj Ladislav Krejčí, Macedónec Bojan Miovski z Aberdeenu a najdrahší podpis v histórii klubu - Yáser Asprilla z Watfordu. Tí sa ešte len zoznámia s kvalitou La Ligy, niekdajší kapitán Sparty v príprave nastúpil iba v prvom zo šiestich duelov. Potom už nie. Poranil si totiž slabiny a v ligovej premiére proti Betisu naskočil minulý štvrtok len na záverečných 10 minút. V nedeľu na ihrisku Atlética Madrid by už mal dostať väčší priestor.

Možno najzvučnejším príchodom bol holandský štítový stredopoliar Donny van de Beek, ktorý dostane možnosť konečne sa presadiť po útrapách v Manchestri United. Ani on toho však v lete veľa neodohral. "Príprava na sezónu bola veľmi zlá. Nemali sme k dispozícii všetkých hráčov. Momentálne nemám jasno o tíme ani o spôsobe hry..." rozčuľoval sa kouč pár dní pred sezónou v rozhovore pre španielsky web Relevo.

Už bez City Football Group

Vedenie tak stále hľadá futbalistov, ktorí by mohli prispieť k čo najväčším úspechom v nadchádzajúcej sezóne. Peniaze nie sú problém (aj keď za predaj Savinha, Couta alebo Erica Garcíu, ktorí iba hosťovali, žiadne neprišli), len ich vhodne minúť. Tým skôr, že teraz Girona nemá, aspoň na papieri, podporu skoršieho akcionára City Football Group.

Ten musel podľa pravidiel UEFA z majetkovej štruktúry z väčšej časti vycúvať. Regule totiž zakazujú, aby dva kluby s rovnakými majiteľmi, investormi alebo akcionármi hrali v rovnakej európskej súťaži. To sa stalo v prípade Girony a Manchestru City, rovnako ako to predtým stretlo Manchester United a Nice v Európskej lige a nedávno aj v Lige majstrov RB Salzburg a RB Lipsko.

Konglomerát ovládaný vplyvným šejkom Mansúrom bin Zájidom tak musel svoj podiel v jednom z týchto dvoch klubov znížiť. Logickým rozhodnutím bolo urobiť to v Girone. Skupina znížila objem akcií, ktorý predstavoval 47 percent, k tomu vylúčila z predstavenstva jeho troch členov, tí mali zastúpenie aj v anglickom klube. Nakoniec umožnila samotnej asociácii UEFA, aby do istej miery dohliadala na hospodárenie a mala prehľadom o tom, že skutočne nedochádza k skrytej spolupráci.

Obmedzená kapacita na LM

Súťažiť v Európe je zvlášť pre klub, ktorý to vo svojej 94-ročnej histórii ešte nikdy nedokázal, odmena, ktorú si treba naplno užiť. Girona sa chystá na svoj debut rovno v Lige majstrov a eufória sa šíri do najvzdialenejších končín mesta. Aj to so sebou však nesie obete.

Napríklad štadión Montilivi, pevnosť Girony, bol pôvodne považovaný za nevhodný na zápasy Champions League. Po niekoľkých návštevách, opravách a revíziách zo strany technikov UEFA dostal nakoniec zelenú. Z jeho kapacity 14 624 miest však bude pre každý európsky zápas k dispozícii iba 9 500 sedačiek. Zvyšok hľadiska nevyhovuje predpisom.

Fanúšikovia Girony v Montilivi.
Fanúšikovia Girony v Montilivi.UrbanandSport NurPhotoNurPhoto via AFP

Prezident klubu Delfi Geli a členovia predstavenstva prakticky nemali inú rozumnú možnosť ako podmienky prijať. Na oplátku totiž klub len za obyčajnú účasť v súťaži zarobí viac ako 18 miliónov eur.

Snom každého futbalistu je hrať na najlepších štadiónoch, v najlepšom prostredí, proti najlepším súperom. To všetko a ešte oveľa viac ponúka práve Liga majstrov. Nároky na účasť v nej sú však spojené s povinnosťou podávať dobré výkony aj v domácej lige. Inak príde pád.

Nebolo by to prvýkrát ani naposledy, keď tím, ktorý nie je zvyknutý kombinovať obe súťaže, utrpí priepastný pokles výkonnosti a hrá o zotrvanie medzi elitou. Stačí sa pozrieť na Villarreal, Celtu Vigo či Real Betis, ktoré zostúpili v rovnakej sezóne, na začiatku ktorej sa objavili v milionárskej súťaži.

Preto kouč Míchel Sánchez verí, že sa podarí priviesť ďalšie posily ešte pred uzavretím prestupového okna. A to také, ktoré zohrajú kľúčovú úlohu a pomôžu Girone zbierať víťazstvá v tejto pre ňu vzrušujúcej sezóne.