Zostava sezóny Ligy majstrov: Vynikli hviezdy Realu Madrid, chýba Mbappé či Kane

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Zostava sezóny Ligy majstrov: Vynikli hviezdy Realu Madrid, chýba Mbappé či Kane

Vinícius Junior bozkáva vytúženú trofej Ligy majstrov.
Vinícius Junior bozkáva vytúženú trofej Ligy majstrov.Reuters/Flashscore
Liga majstrov UEFA 2023/24 sa oficiálne skončila. Real Madrid je opäť "nesmrteľný" po tom, čo v napínavom finále proti Borussii Dortmund vyhral vo Wembley 2:0. Futbalisti bieleho baletu zdvihli nad hlavu najväčšiu trofej v Európe 15-krát. Zákonite ťahúni v zostave sezóny Flashscore Správ nechýbajú, ale kto sa okrem nich dostal do ideálnej jedenástky ročníka?
Zostava ročníka 2023/2024 Ligy majstrov.
Zostava ročníka 2023/2024 Ligy majstrov.Flashscore

Brankár

Andrij Lunin (Real Madrid) 7,6 (priemerné hodnotenie)

Hoci Lunin nenastúpil vo finále proti Dortmundu, zohral kľúčovú úlohu pri 15. titule Realu v Lige majstrov. Po zranení skríženého väzu Thibauta Courtoisa nemohol tesne pred štvrtým zápasom skupiny proti Brage zasiahnuť do hry ani náhradný brankár Kepa.

Lunin nastúpil a v šiestej minúte chytil penaltu. Dvadsaťpäťročný gólman sa osvedčil ako spoľahlivý náhradník aj počas vyraďovacej fázy. Slávu zožal vo štvrťfinále, keď biely balet vyradil obhajcu milionárskej súťaže Manchester City na pokutové kopy.

Obrancovia

Joshua Kimmich (Bayern Mníchov) 7,5

V Nemecku sa dlho diskutovalo o tom, kde by mal Kimmich hrať: je to stredopoliar alebo obranca? V tejto sezóne bola táto otázka konečne zodpovedaná. Svoj nedostatok rýchlosti vynahrádza inteligentnou pozičnou hrou s množstvom útočných náznakov. So 145,6 kilometrami bol zároveň hráčom, ktorý v celej súťaži nabehal najviac.

Mats Hummels (Borussia Dortmund) 7,5

Hummels nevynechal v Lige majstrov ani jednu minútu, čo je vo veku 35 rokov obdivuhodný počin. Veterán Dortmundu predviedol senzačný ročník so 120 získanými loptami, 66 odobratiami a 65-percentnou úspešnosťou obranných zákrokov. Skutočnosť, že nebol odmenený titulom, bolo trpkým vyvrcholením.

Joško Gvardiol (Manchester City) 7,5

Gvardiol si v tejto sezóne našiel miesto v tíme Manchestru City najmä na poste ľavého obrancu, kde upútal pozornosť mnohých na domácej i medzinárodnej scéne. V Lige majstrov strelil v šiestich zápasoch jeden gól a pridal asistenciu, ale je to predovšetkým obranca. Jeho 38 získaných lôpt a presnosť prihrávok 94,84 % mu vyniesli pôsobivé priemerné hodnotenie. Nanešťastie pre City sa anglickí majstri nedokázali presadiť cez neskorších víťazov.

Joao Cancelo (Barcelona) 7,6

Barcelona dlho hľadala dynamického obrancu, na ktorého by sa mohla spoľahnúť v defenzíve aj ofenzíve. Cancelo počas hosťovania tieto želania splnil, ale či zostane v drese katalánskeho giganta aj po lete, je zatiaľ neisté. Blaugranas vypadli vo štvrťfinále s PSG.

Stredopoliari

Rodri (Manchester City) 8,2

Rodri je a zostáva fenoménom. Hoci ho spolu s Manchestrom City vyradil vo štvrťfinále neskorší celkový víťaz Real, jeho úspešnosť prihrávok bola jednoducho neuveriteľná: 91,3 % z 932 prihrávok!

Jude Bellingham (Real Madrid) 7,9

Vo svojom prvom roku v Madride sa Bellingham okamžite dostal na titulky novín. Dvadsaťročný Angličan strelil v Lige majstrov štyri góly a poskytol päť asistencií. Vo finále zvíťazil nad bývalým klubom Dortmundom. Prestupová suma 103 miliónov eur bola určite rozumnou investíciou.

Bellingham a jeho heat mapa z finále Ligy majstrov.
Bellingham a jeho heat mapa z finále Ligy majstrov.Opta by Stats Perform

Mikel Merino (Real Sociedad) 7,7

Real Sociedad bol jedným z veľkých prekvapení jesene. V skupinovej fáze senzačne skončil na prvom mieste pred favorizovaným Interom Miláno. V osemfinále ho však vyradil PSG. Merino bol nesporným lídrom v strede poľa Baskov. Španielsky reprezentant strelil v siedmich vystúpeniach dva góly a jeho úspešnosť prihrávok bola impozantných 78 percent.

Útočníci

Phil Foden (Manchester City) 8,2

Foden urobil v tejto edícii veľký pokrok vo svojom vývoji. Pri absencii Kevina De Bruyneho, ktorý bol dlhší čas zranený, sa na jednej strane vypracoval na skrytého tvorcu hry City, na druhej naďalej vyžaroval veľkú hrozbu v útočnej tretine. Dôkazom toho je jeho päť gólov a tri asistencie.

Najlepší strelci tohtoročnej edície LM.
Najlepší strelci tohtoročnej edície LM.Opta by StatsPerform

Antoine Griezmann (Atletico Madrid) 8,0

Ani Harry Kane, ani Kylian Mbappé, ale 33-ročný Antoine Griezmann sa dostal do nášho tímu sezóny Ligy majstrov na poste stredného útočníka. So šiestimi zásahmi doviedol Atlético do štvrťfinále, kde ho porazil neskorší finalista Dortmund.

Vinícius Junior (Real Madrid) 7,9

Vo veku 23 rokov získal Vinícius už druhý titul v Lige majstrov. A rovnako ako pri zisku toho v roku 2022 strelil krídelník gól vo finále. Šesť zásahov, päť asistencií a 80 úspešných driblingov svedčí o výnimočnej sezóne.