Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Augustové štatistické kuriozity: Alba ako Messi, japonská explózia a horor beka Kilmarnocku

Jordi Alba (v strede) v zápase proti Torontu.
Jordi Alba (v strede) v zápase proti Torontu.ČTK / AP / Michael Laughlin
Futbal ponúka množstvo bizarných situácií. Súperovi môžete prakticky celý zápas nepožiť loptu, snažiť sa do zbláznenia, ale jeho bránu budete neustále míňať ako čísla v lotérii. A nakoniec nielenže nedáte gól, ale možno dokonca odídete porazení. Dátoví špecialisti z Flashscore sledujú v tejto sezóne približne 1 800 futbalových súťaží po celom svete a podobné číselné kuriozity majú denne na monitore. Aké boli tie najzaujímavejšie v auguste?

Na Faerských ostrovoch si užívajú krátke leto a tamojší ligový zápas medzi Klaksvíkom a Fuglafjördur naznačil, že aj v tejto vzdialenej destinácii sa niekedy oplatí zaletieť na futbal. Domáci, ktorí sa v minulej sezóne v Konferenčnej lige stali vôbec prvým klubom z tejto krajiny, ktorý sa dostal do hlavnej fázy európskych pohárov, prestrieľali súpera nevídaným pomerom 44:4! Ich muška však nebola príliš presná a 28 striel išlo mimo troch žrdí.

Zaujímavosťou je, že hostia, posledný celok miestnej Premier League, po prvom polčase viedli a úvodné dejstvo bolo viac-menej vyrovnané. Všetko zmenila až vylúčenie na ich strane, po ktorej sa hra zmenila na úplne jednostrannú záležitosť a favorit otočil skóre. Potreboval na to 29 streleckých pokusov (12 presných, 17 šlo mimo) a nakoniec zvíťazil 2:1.

Ešte zábavnejší bol súboj druhej nórskej ligy medzi Levangerom a lídrom ligy Valerengou Oslo. Päťnásobný majster krajiny (naposledy v roku 2005) potvrdil víťazstvom 4:1, že sa vracia medzi elitu, ale nebolo to také jednoduché, ako naznačuje výsledok. Diváci videli 40 (!) striel medzi tri žrde, z toho 26 na strane víťazov. Druhý polčas bol doslova prestrelkou s pomerom striel na bránu 11:12 (a 5:5 mimo nej).

Naopak, Rio Ave sa na štadióne FC Porto nezmohlo vôbec na nič. Favorizovaní domáci mali zápas jasne pod kontrolou, presadili sa už po 18 sekundách a okrem zablokovanej strely nedovolili súperovi za celý čas ani jednu strelu na bránu. Hostia sa dostali s loptou za poliacu čiaru iba 17-krát. A Porto precízne odvrátilo všetky tri rohy, ktorým čelilo.

To, že skoré vedenie neznamená automaticky úspech, sa ukázalo v inom zápase v Portugalsku v druhej najvyššej súťaži, kde Oliveirense na pôde Penafiel, viedlo po deviatich minútach 3:0. Náskok si však nevážilo a za ďalších deväť minút to bolo z jeho pohľadu už len 3:2. Domáci pokračovali v úsilí, aby sa v 71. minúte nakoniec tešili z gólu na konečných 4:3.

Kanonádu mesiaca predviedli hráči mongolského tímu Khaan Khuns-Erchim. Historicky najúspešnejší klub krajiny ovládol najvyššiu súťaž, ktorá sa hrá len od roku 1996, desaťkrát. V minulej sezóne však skončili v desaťčlennej tabuľke na siedmom mieste a v úvodnom kole novej sezóny naznačili návrat na vrchol. Hosťujúci Tuv Azarganuud deklasovali 14:0, pričom Kou Gotou, jeden z japonských legionárov na súpiske, dal sedem gólov.

V auguste sa v najvyšších súťažiach žiadnemu hráčovi nepodarila väčšia gólová explózia. Osobitný obdiv si však zaslúži výkon Jordiho Albu v zápase Inter Miami - Toronto. Bývalá opora Barcelony mala prsty vo všetkých góloch pri víťazstve 4:3, pričom dokonale zastúpila zraneného spoluhráča Lionela Messiho. Smerom dozadu to však od Albu nebolo dokonalé, preto v hodnotení Flashscore zostal ďaleko za známkou 10,0.

Tú si v auguste vyslúžila necelá jedenástka futbalistov vrátane nigérijského útočníka Petra Olayinku vo farbách Crvenej zvezdy Belehrad. Na pôde Čukarički (4:1) skóroval dvakrát v úvodnom polčase, no tréner sa ho rozhodol v prestávke šetriť. Na druhej strane najhoršie hodnotenie zo všetkých dostal obranca škótskeho Kilmarnocku Joe Wright (2,2). V súboji so St. Johnstone dostal už v druhej minúte žltú kartu, v tretej šiel cez neho prvý inkasovaný gól, po štvrťhodine dostal druhé kartové napomenutie za hrubý faul a to bol koniec jeho vystúpenia. Kilmarnock následne prehral 0:3...

Svojím herným štýlom by možno zapadol do zostavy Slasku Vroclav. Ten v odvete 3. predkola Konferenčnej ligy nasadil všetky možné zbrane, aby proti St. Gallenu uspel. V prvom zápase vo Švajčiarsku prehral 0:2 a aj druhýkrát za súperom gólovo zaostával. Potom však tromi zásahmi v posledných šiestich minútach prvého polčasu otočil skóre (jediné tri presné strely tímu v zápase) a bol na najlepšej ceste vynútiť si aspoň predĺženie. O to ho však pripravila vlastná nedisciplinovanosť.

Nielenže nazbieral deväť žltých kariet, k tomu pridal tri červené a v 12. minúte nadstaveného času Španiel Matias Nahuel dokonca vyrobil penaltu. Po dlhom zdržiavaní z nej hostia skórovali a bolo po nádeji.

Slovenský stredopoliar na strane Poliakov Peter Pokorný sa "kartovému mariášu" vyhol, ale čo z toho, keď Slask vypadol z pohárovej Európy a v domácej Ekstraklase len márne hľadá minulosezónnu formu. Titul mu vtedy ušiel len o horšie vzájomné duely s Jagielloniou, teraz je po siedmich neúplných kolách na predposlednej priečke.