Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Najlepší strelec roka 2024. Viktor Gyökeres s maskou dobýva futbalový svet

Gyökeres strieľa jeden gól za druhým.
Gyökeres strieľa jeden gól za druhým.SPP Sport Press Photo. / Alamy / Alamy / Profimedia
Podmaňuje si Ligu Portugal, po operácii kolena sa vrátil lepší ako kedykoľvek predtým. Celkovo 40 gólov v 40 zápasoch robí z Viktora Gyökeresa (26) najlepšieho strelca kalendárneho roka 2024, čím prekonáva aj Erlinga Haalanda (24). Hoci sa švédsky útočník nepresadil v Brightone ani v St. Pauli, portugalská liga mu svedčí. V úvodných siedmich stretoch aktuálnej sezóny skóroval za Sporting jedenásťkrát a ďalšie tri zásahy pridal v reprezentačnom drese.

To, že Gyökeres strieľa góly, nie je žiadnym prekvapením. Tým, ktorí portugalskú ligu v minulej sezóne aspoň trochu sledovali, Švéd, ktorý prišiel vlani v lete z Coventry City, pravdepodobne utkvel v pamäti. V 50 zápasoch strelil 43 gólov a na 14 asistoval, čím pomohol Sportingu k majstrovskému titulu.

Je to skvelá bilancia a málokto by si pomyslel, že ju rodák zo Štokholmu dokáže vylepšiť. Najmä preto, že v lete musel podstúpiť operáciu ľavého kolena, ale muž v maske, prezývku si vyslúžil vďaka typickej oslave, ktorá sa už stala celosvetovým fenoménom, sa vrátil ešte hladnejší a lepší.

V desiatich dueloch aktuálneho ročníka vsietil 14 zásahov, jedenásť za Sporting a tri za národný tím, k tomu pridal päť asistencií. Ak sa pozrieme výlučne na portugalskú ligu, v šiestich vystúpeniach strelil 10 gólov. Inými slovami, z 18 tímov súťaže sa presadili viackrát ako švédsky útočník iba samotný Sporting (22), FC Porto a Benfica (12).

Ide o najlepší štart útočníka úradujúceho portugalského majstra v najvyššej súťaži v 21. storočí a už 35 rokov nestrelil hráč toľko zásahov v prvých šiestich stretoch portugalskej ligy. Vtedy Mats Magnusson, hráč Benficy a tiež Švéd, skóroval v úvodných šiestich zápoleniach v ročníku 1989/90 o jeden gól viac.

Vždy sa však nájde skeptik, ktorý má tendenciu poukazovať na to, že Gyökeres nevyužíva svoj potenciál. Koniec koncov, hovoríme o hráčovi, ktorý sa po odchode z Brommapojkarny nepresadil v Brightone, Swansea ani v St. Pauli. Ak sa pozrieme na tento kalendárny rok, nikto nestrelil viac gólov.

Gyökeres má na konte 40 gólov v 40 zápasoch. Za ním sú už len Erling Haaland (36 v 34 zápasoch), Harry Kane (35/40), Kylian Mbappé (31/45), Robert Lewandowski (25/43) alebo Cristiano Ronaldo (29/35).

Je len málo hráčov s charakteristickými oslavami, ktorých majú deti tendenciu napodobňovať na ihrisku. Ronaldovo typické "siuuu", krčenie ramien Colea Palmera alebo Naniho saltá... Do tejto hviezdnej partie sa dostal aj Gyökeres. Tvár si zakrýva prepletenými rukami, pričom mu zostávajú viditeľné len oči. Rok nechával fanúšikov premýšľať, čo to vlastne znamená. Súviselo to so slávnou maskou Hannibala Lectera? Otázky nasledovali zakaždým, keď sa objavil pred novinármi.

Deti z Aspudden-Tellus napodobňujú Gyökeresovu oslavu.
Deti z Aspudden-Tellus napodobňujú Gyökeresovu oslavu.Bruno Henriques/Flashscore

Má to byť pocta Baneovi, zloduchovi z DC Comics, ktorý bol stvorený, aby trápil Batmana. Pomocou svojej sily dokázal ako jediný poraziť slávneho superhrdinu, rovnako ako Gyökeres využíva svoju silu a rýchlosť na trápenie obrancov v Portugalsku i mimo neho.

"Kým som si nenasadil masku, nikto sa o mňa nezaujímal," hovorí Bane v komikse. A odkedy si Gyökeres nasadil masku, svet z neho nespúšťa oči. Jeho sláva rastie a oslava cestuje z Lisabonu do celého sveta.

Estoril - Sporting (21:15)