Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Bankrot ôsmich klubov z Ligue 1? Súťaž nemá vysielateľa, v rozpočtoch chýbajú veľké čiastky

Ako sa vyvinie nepriaznivá situácia v Ligue 1?
Ako sa vyvinie nepriaznivá situácia v Ligue 1?Profimedia
Pred štartom nového ročníka hlási Ligue 1 výrazné problémy. Francúzska najvyššia futbalová súťaž ešte stále nemá vysielateľa svojich zápasov a jej viacerým účastníkom chýba v rozpočtoch nezanedbateľná čiastka. Pre niektorých by to mohlo mať fatálne následky.

Francúzske periodikum L'Équipe uvádza, že hneď ôsmim klubom z elitnej ligy hrozí bankrot. Spomínajú sa Angers, Auxerre, Brest, Le Havre, Lens, Montpellier, Nantes a Stade Reims. Hlavolamy pre chýbajúce príjmy z televíznych práv boli na tamojšom stole už pred mesiacom, keď sa zároveň hovorilo o pozastavených prestupoch pre Auxerre. Klub od rieky Yonne nemal vo svojej pokladni prvú splátku za prestup Tima Jabol-Folcarelliho, ktorý sa tak ešte neuskutočnil.

Ligue 1 bola v nádeji, že za cyklus rokov 2024 až 2029 dokáže na televíznych právach získať miliardu eur. To sa však ani zďaleka nepodarilo, navrhované čiastky sa hýbu okolo 350 miliónov eur, teda o 155 miliónov menej ako za predchádzajúce päťročné obdobie. Vysielateľmi boli Amazon a Canal+.

Druhá menovaná stanica je aktuálne v konflikte s Ligue 1, nemá tak v úmysle ponúknuť výhodnú cenu. Televízia cíti pocit zrady. V roku 2020 sa francúzska najvyššia liga dohodla na lukratívnom kontrakte s Mediapro za 1,2 miliardy eur ročne. Uvedená spoločnosť však financie nesplácala a na rad prišla kríza.

Práva sa tak rozdelili medzi dve - Canal+, ktorý neponúkol ideálne podmienky, a Amazon, ktorý získal práva na väčšinu ligových zápasov. To sa stanici Canal+ nepáčilo a v roku 2023 oznámila, že Ligue 1 už vysielať nebude a ponuku tak logicky nepošle. Amazon teraz nemá konkurenta v tvorbe ceny a súťaž je opäť v kríze.