Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Derby Week: Jeden ostrov, dva kluby - súboj o Korziku má silný nádych nacionalizmu

V korzickom derby panuje skvelá atmosféra aj v druhej lige.
V korzickom derby panuje skvelá atmosféra aj v druhej lige.Profimedia / Flashscore
Korzika, po Sicílii, Sardínii a Cypre štvrtý najväčší ostrov v Stredozemnom mori, patrí Francúzsku. Je miestom narodenia Napoleona Bonaparteho, krajinou olivovníkov a citrusovníkov i nedotknutej prírody s množstvom ľadovcových jazier v horách a belavých piesočných pláží na pobreží. Takisto je miestom, ktoré je rozdelené na dve konkurenčné polovice. Stojí proti sebe sever a juh ostrova, mestá Bastia a Ajaccio, a teda aj ich futbalové kluby.

Korzika leží 180 kilometrov od brehov francúzskeho Azúrového pobrežia a len 80 kilometrov od Toskánska. Taliansko jej tak je bližšie nielen geograficky, ale aj kultúrne. Oficiálny jazyk je síce francúzština, avšak medzi 350-tisíc Korzičanmi je veľmi často počuť taliančinu alebo korzičtinu (ktorá k nej má veľmi blízko).

Vzťahy s pevninským, "materským" Francúzskom sú z mnohých dôvodov napäté. To sa odráža v politike a ďalších aspektoch fungovania korzickej spoločnosti, ktorej dôležitou súčasťou je aj futbal. Najlepšie korzické kluby sa na tie veľké z Francúzska vždy chcú vytiahnuť. Dlhodobo sú najsilnejšími reprezentantmi ostrova celky SC Bastia a AC Ajaccio.

Predovšetkým Bastia vykazuje ako klub spoločne so svojimi fanúšikmi silné prvky korzického nacionalizmu. Názorovo sa vyjadrujú niekedy až separatisticky, podporujú tendencie k nezávislosti ostrova. Korzickú identitu utužujú aj používaním lokálneho jazyka. Tím aj jeho priaznivci sú známi ako Turchini (po korzicky Modrí). Veľmi častá je prezentácia aj ďalších tunajších atribútov.

Bastia proti Ajacciu, to je sever proti juhu Korziky.
Bastia proti Ajacciu, to je sever proti juhu Korziky.P3K / Google Maps

Jednoznačne najvýraznejším z nich je čierna maurská hlava, ktorú je možné nájsť všade po ostrove a na mnoho spôsobov. Ide o viac ako tisíc rokov starý symbol, ktorý odkazuje s najväčšou pravdepodobnosťou na víťazstvo nad nájazdmi maurských, moslimských kráľov. Maurská hlava je vyobrazená na oficiálnej korzickej vlajke a znaku (hlavným znamením je aj pre susednú Sardíniu), vo svojom logu ju využíva i SC Bastia. Aj symbolika a postoje AC Ajaccio stoja na miestnej tradícii. Bez preháňania sa dá povedať, že všetko, čo je korzické, má na sebe čiernu, maurskú hlavu.

Tamojšie kluby a ich fanúšikovia cítia rivalitu vlastne voči všetkým pevninským súperom. Najdivokejšie je z ich pohľadu súperenie s Nice a s Monakom. Predovšetkým zápasy Bastie (ktorá leží na severe ostrova bližšie k francúzskej pevnine) proti Nice, respektíve Monaku, sú často označované ako Derby o Stredozemné more (Derby de la Mediterranée). Často je však pod týmto názvom známy duel dvoch veľkých klubov z pobrežia - Monaka a Marseille.

Veľkým protivníkom v očiach Korzičanov je pre politické napätie medzi hlavným mestom a ostrovom aj Paríž Saint-Germain. Treba však podotknúť, že tieto rivality medzi korzickými tímami a celkami z pevniny sú tak trochu jednostranné. Silné vášne vyvolávajú de facto len na strane ostrovných zástupcov.

Väčšie kluby z Francúzska majú svojich hlavných sokov vo vlastných radoch, súperia predovšetkým medzi sebou. Cesty na Korziku však pre nich nikdy nie sú pohodovým výletom, z ktorého si ľahko odvezú tri body. Bitkami, ktoré však zaručene prinášajú emócie na oboch stranách, sú vzájomné súboje Bastie a Ajaccia o titul najlepšieho tímu ostrova.

Sever proti juhu

Územie Korziky sa delí na dve administratívne jednotky. Na severe leží departement Haute-Corse. Jeho centrom je Bastia, hlavný prístav ostrova a mesto s najväčším rozvojom podnikania a obchodu. Južnú časť spravuje departement Corse-du-Sud. Sídlom a hlavným mestom celej Korziky je Ajaccio, ktoré je aj populačne najväčším centrom ostrova. Oba regióny aj ich správne mestá sú obrovskými rivalmi. Ich obyvatelia sa vidia ako tí lepší a "korzickejší". Jednou z najlepších príležitostí, kde si Bastia a Ajaccio môžu zmerať svoje sily, je futbal.

Korzické derby síce teraz prebieha "len“ na úrovni druhej najvyššej súťaže, na jeho dôležitosti to však nič neuberá. Nie je to tak dávno, keď bolo súčasťou prvoligového kalendára. Bastia a Ajaccio sa v Ligue 1 stretávali medzi rokmi 2012 až 2014, predtým dokonca počas štyroch sezón v rozmedzí rokov 2003 až 2007. V najvyššej súťaži sa ostrovní rivali stretávali aj v 70. rokoch 20. storočia. Z tejto doby pochádza aj najväčší úspech korzického futbalu - v roku 1978 sa Bastia prebojovala až do finále Pohára UEFA (kde nestačila na PSV Eindhoven), v roku 1981 potom vyhrala Francúzsky pohár.

Lepšie výsledky má Bastia historicky aj v rámci derby. Tých prebehlo doteraz iba 40. Oba korzické kluby sa v rámci hierarchie ligových súťaží totiž často míňajú. Futbalisti Bastie sa z výhry radovali v 21 dueloch, iba 12-krát zvíťazilo Ajaccio. Minulé derby však na jeseň vyhral práve tím Ajaccia (2:0)

Korzické derby s poradovým číslom 41 má výkop v pondelok 5. februára o 20:45. Oba tímy sa v tabuľke nachádzajú nižšie, než by si priali, a body zo vzájomného stretnutia by sa im tak hodili ako soľ.

Ďalšie derby týždňa

Sobota 3. februára.

Anglicko - Premier League

Brighton - Crystal Palace

"El Gatwicko" (Derby o letisko Gatwick)

Derby medzi Brightonom a Crystal Palace z južného Londýna sa prezýva buď podľa diaľnice M23, alebo tiež podľa letiska Gatwick, ktoré sa nachádza na pol cesty medzi oboma mestami. Brighton leží na pobreží 75 km južne od anglickej metropoly. El Gatwicko sa veľmi často končí výsledkom 1:1.

Holandsko - Eredivisie

Ajax Amsterdam - PSV Eindhoven

De Topper ("TOP" zápas)

V holandskom futbale je najväčšou rivalitou zápas medzi amsterdamským Ajaxom a rotterdamským Feyenoordom (takzvaný De Klassieker). V tesnom závese je však súboj dvoch historicky najlepších tímov. Tým druhým je po Ajaxe (36 titulov) celok PSV Eindhoven (24), ktorý v aktuálnej sezóne navyše tabuľke Eredivisie jednoznačne dominuje.

Brazília - Campeonato Mineiro (štátna liga)

Atlético Mineiro - Cruzeiro

Clássico Mineiro (Clásico štátu Minas Gerais)

Atlético Mineiro a Cruzeiro sú kluby z Belo Horizonte, metropoly brazílskeho štátu Minas Gerais. Ich derby sa označuje ako mineiro – takzvaným obyvateľským menom pre niečo, čo pochádza práve z Minas Gerais. Clássico Mineiro sa odohralo už viac ako 500-krát.

Nedeľa 4. februára

Anglicko - Championship (2. liga)

Middlesbrough FC - Sunderland AFC

Tees-Wear derby (Derby riek Tees and Wear)

Pre Sunderland je okrem súboja s Newcastlom (ich rivalite sa Derby Week venoval už skôr) derby aj zápas proti Middlesbrough, tretiemu veľkému klubu zo severu Anglicka. Prvý stret Sunderlandu s Middlesbrough v tejto sezóne vyznel jasne pre hostí od rieky Tees ("Boro" zvíťazilo 4:0).

Chorvátsko - HNL

HNK Rijeka - NK Istra 1961

Derby della Učka (Derby o pohorie Učka)

V letnom stretnutí klubov nadelila Rijeka svojmu rivalovi "kanára" (6:0). Druhé derby sa v októbri skončilo 1:1 a teraz je na programe už tretí vzájomný zápas v ročníku.

Brazília - Supercopa do Brasil (Superpohár)

Palmeiras - Sao Paulo

Choque-Rei ("Stret kráľov")

Palmeiras a Sao Paulo FC patria medzi najväčšie a najúspešnejšie brazílske kluby. Oba sídlia v Sao Paule. Ich súboju sa hovorí "Stret kráľov". Teraz sa stretnú v bitke o brazílsky Superpohár. Ich bilancia je aktuálne neuveriteľne vyrovnaná - oba celky vyhrali 116-krát, 112 zápasov sa skončilo nerozhodne.

Grécko - Superliga

Panathinaikos - Olympiakos Pireus

Derby of the eternal enemies (Derby večných nepriateľov)

Dva najväčšie grécke kluby (Olympiakos získal 47 titulov, Panathinaikos ich má na konte 20), a tým pádom aj dvaja najväčší rivali z Atén, sa stretávajú už štvrtýkrát v sezóne. Nedávno Panathinaikos vyradil Olympiakos po dvojzápase z osemfinále domáceho pohára na penalty a vyhral aj prvé ligové derby.

Francúzsko - Ligue 1

Olympique Lyon - Olympique Marseille

Choc des Olympiques (Stret Olympikov)

V októbri 2023 bol "Stret Olympikov" odložený pre útok priaznivcov Marseille na tímový autobus Lyonu. V decembrovej dohrávke vyhralo Marseille 3:0. Lyon má svojmu rivalovi z juhu Francúzska v odvete čo vracať.

Taliansko - Serie A

Inter Miláno - Juventus

Derby d'Italia (Derby o Taliansko )

Napriek tomu, že zápas medzi Interom a Juventusom nie je mestským ani regionálnym derby a oba kluby majú svojich hlavných mestských rivalov, je ich meranie síl nazývané ako Derby o Taliansko. Je to jeden z najväčších duelov v krajine, a to aj preto, že obe mestá – Miláno a Turín – sú veľkými ekonomickými a politickými konkurentmi.

Španielsko - La Liga

Real Madrid - Atlético Madrid

El derbi Madrileño (Madridské derby)

Od začiatku roku 2024 sa derby uskutoční už tretíkrát! Oba doterajšie súboje boli veľmi zaujímavé. Semifinále španielskeho Superpohára v saudskoarabskom Rijáde skončilo výhrou Realu 5:3 po predĺžení. V Copa del Rey Atlético porážku svojmu mestskému rivalovi oplatilo (4:2 taktiež až po predĺžení). Teraz sa Real s Atléticom stretnú v lige. Prvý zápas v septembri vyhrali "Atléti" 3:1.

Brazília - Campeonato Carioca (štátna liga)

Vasco da Gama - Flamengo

Clássico dos Milhoes (Clássico miliónov ľudí)

Derby medzi klubmi Vasco da Gama a Flamengom, dvomi veľkými tímami z Rio de Janeira, sa nazýva Clásico miliónov, kde "milióny“ predstavujú obrovské fanúšikovské základne, ktoré oba celky získali už v 20. rokoch 20. storočia. V tom čase totiž vládli futbalu v oblasti Rio de Janeira.

Utorok 6. februára

Maďarsko - OTP Bank Liga

Ferencváros - MTK Budapešť

Örökrangadó (Večné derby)

Örökrangadó (v maďarčine Večné derby) je súbojom dvoch historicky najlepších tímov nielen z hlavného mesta Budapešť, ale aj v rámci celého Maďarska. Ferencváros získal celkom 34 titulov, MTK má na konte 23 prvenstiev. Prvé derby sezóny opanoval jednoznačne Ferencváros (6:1).