Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Koniec jednej éry. Verratti vymenil PSG za katarskú ligu

Marco Verratti sa po 11 sezónach rozlúčil s PSG.
Marco Verratti sa po 11 sezónach rozlúčil s PSG.Profimedia
Keď sa Marco Verratti (30) krátko po Vianociach usadil do svojho kresla v útrobách štadióna Park princov a podpísal novú zmluvu, sotva sa dalo očakávať, že sa všetko o pár mesiacov obráti úplne naruby. Taliansky stredopoliar sa v stredu po viac ako 11 rokoch rozlúčil s PSG a zamieril na novú cestu do Kataru. Al Arabi by malo do francúzskej metropoly poslať 45 miliónov eur.

Verratti mal ešte vydržať u vládcu Francúzska do roku 2026. Stal sa totiž symbolom novej éry, ktorú v roku 2011 odštartoval finančný vstup Qatar Sports Investments. Talian nepatril medzi hráčov, ktorí do Paríža prišli za veľké peniaze, hoci suma 12 miliónov eur za prestup prakticky neznámeho mladíka z Pescary sa mohla zdať vysoká.

Na druhej strane - pravdepodobne sa mnohonásobne oplatila. Za PSG odohral 416 zápasov, v ktorých strelil 11 gólov. Skórovanie však nikdy nebolo jeho hlavnou úlohou. Predovšetkým bol jasným lídrom stredu poľa, kde prakticky vždy patril medzi najlepšie hodnotených. A práve parížsky stred bol niekoľko rokov pod najväčšou kritikou médií.

Keď potom v januári poskytol rozhovor francúzskemu športovému denníku L'Équipe, rozplýval sa nad dlhoročným angažmánom, v ktorom bol nadmieru spokojný. "Áno, budem tu ďalších desať rokov. Milujem Francúzsko," povedal.

Minulý rok bol však pravdepodobne jeho vôbec najslabší. Postupne sa začali objavovať fámy, že vedenie klubu je s jeho výkonmi všeobecne nespokojné, a samotný hráč znášal kritiku možno horšie, než sa očakávalo. Vzťahy sa rozpadli. Bolo jasné, že napriek všetkému, čím Verratti v klube prešiel, bude potrebná zmena.

Deväť ligových titulov, šesť triumfov v domácom pohári, rovnaký počet z Ligového pohára, deväť prvenstiev vo francúzskom Superpohári, to je zoznam Verrattiho najväčších úspechov. Len tú najcennejšiu trofej z Ligy majstrov nikdy nezískal. Najbližšie k nej bol v covidovej sezóne 2020, ale PSG sa vo finále sklonilo pred Bayernom.

Ťažko povedať, kde sa stala chyba, kedy nastal ten zlomový bod, že si obe strany prestali rozumieť. Až natoľko, že muselo dôjsť k odchodu. "Marco bude vždy spájaný s Parížom Saint-Germain. V našej veľkej histórii zohral významnú úlohu," povedal Nasser Al-Khelaïfi, prezident PSG.

"Nikdy nezabudnem na jeho príchod v roku 2012, keď mal len 19 rokov. Odvtedy tu bol vždy pre klub, na ihrisku nechal svoje srdce, veľa s nami prežil. Chcel by som mu vyjadriť úprimné poďakovanie, tiež jeho rodine. Želáme mu všetko najlepšie," rozlúčil sa s dávkou sentimentu.

Jedenásť rokov je skrátka jedenásť rokov. A hoci boli posledné týždne pre Verrattiho určite ťažké, aj on vo svojom vyhlásení odložil urazenosť bokom. "Bol som veľmi hrdý na to, že som mohol viac ako desať rokov hájiť farby Paríža Saint-Germain, stretnúť toľko skvelých hráčov a vyhrať 30 trofejí. Paríž, klub a jeho fanúšikovia budú mať v mojom srdci vždy špeciálne miesto. Vždy budem Parížanom," povedal.

V novom drese sa Verratti predstavil štýlovo.
V novom drese sa Verratti predstavil štýlovo.@alarabi_club

Magazín L'Équipe počas stredajšieho rozhovoru vyspovedal aj Blaisea Matuidiho, bývalého francúzskeho reprezentanta, ktorý s Verrattim niekoľko rokov zdieľal jednu kabínu. A aj on mal pre neho prakticky len slová chvály. 

"Mám na neho fantastické spomienky. V mojich očiach, vzhľadom na všetky tituly, ktoré získal, zanechal Marco v PSG veľkú stopu," povedal. "Keď prišiel do klubu, bol veľmi mladý, bezstarostný, nikto ho nepoznal. Ale už od prvých tréningov sme videli, že je to malý klenot, ktorý Park princov rozpáli. Mal len 19 rokov, ale hral, akoby mal 28."