Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Luis Enrique v PSG: Konečne tréner s dostatočne širokými ramenami?

S Luisom Enriquem môže mať Paríž ideálneho trénera, na ktorého dlho čakal.
S Luisom Enriquem môže mať Paríž ideálneho trénera, na ktorého dlho čakal. Profimedia
Kouč, ktorý po majstrovstvách sveta 2022 opustil post trénera reprezentačného výberu Španielska, prichádza do Paríža Saint-Germain s úmyslom presadiť sa.

Carlo Ancelotti, Laurent Blanc, Unai Emery, Thomas Tuchel, Mauricio Pochettino a Christophe Galtier. Zoznam trénerov, ktorí pôsobili v Paríži od príchodu Katarčanov, je dlhý. Všetci z nich zanechali v posledných rokoch v histórii klubu svoju stopu. Len málo z nich však dokázalo na Camp des Loges zaviesť skutočnú disciplínu - s výnimkou talianskeho trénera a možno aj majstra sveta z roku 1998, ale to už sú dávne časy.

S príchodom Luisa Enriqueho PSG konečne našlo trénera, ktorý v minulosti vyhral Ligu majstrov, čo je detail, ktorý si parížski riaditelia dlho želali. Pri pohľade späť to však mal vo svojom životopise iba rodák z Reggioly, keď sa upísal klubu z hlavného mesta.

Očakáva sa, že debut španielskeho kormidelníka bude okrem jeho "CV" znamenať aj príchod silného muža, ktorý dokáže zvládnuť komplikovanú šatňu, ktorá spôsobila od roku 2017 dosť problémov tým, ktorí ňou prešli.

Od príchodu Neymara a odchodu niektorých hráčov, ako napríklad Ibrahimoviča, mali rôzni tréneri jedno spoločné: nedokázali dobre viesť a riadiť niektorých kľúčových futbalistov, čo malo za následok niekoľko výbuchov v Európe.

Očakáva sa, že Luis Enrique so svojím silným charakterom a povesťou, že robí tvrdé rozhodnutia, naštartuje tím a zavedie svoje vlastné pracovné metódy a nápady.

Neymar? "Lucho" mu dá šancu, ale ak má mať v budúcej sezóne svoju úlohu, musí byť fit. Prípadný odchod Mbappého? Ak zostane, tým lepšie, ale ak sa s ním klub rozhodne rozlúčiť, nebude to problém - bude nahradený. Čo teda môže Paríž Saint-Germain očakávať po príchode Luisa Enriqueho? Pozrieme sa na to.

Luis Enrique a Al-Khelaïfi na oficiálnej prezentácii Španiela
Pablo Gallego / Flashscore

Dôraz na detaily

"Milujem tlak. To, že vaši súperi majú viac skúseností, neznamená, že nemôžete byť v Európe na ich úrovni. Byť ambiciózny je v živote veľmi pozitívna vec. Chceme z tímu dostať to najlepšie, a to je výzva. Liga majstrov je neférová súťaž, ale to nie je ospravedlnenie. Je to náš a môj cieľ. Beriem to úplne na seba." Tieto slová vyslovil Luis Enrique na stredajšej tlačovej konferencii a dokonale charakterizujú povahu a osobnosť Španiela.

Kapitána Sergia Ramosa po 180 vystúpeniach vyradil zo španielskej reprezentácie, Xavi Hernández bol napriek svojmu statusu v Barcelone využívaný ako luxusný náhradník a Leo Messi po roztržke zhodne iba sedel. Niet pochýb, že viaceré epizódy v kariére Luisa Enriqueho ukazujú, do akej miery bol Španiel schopný prijímať rázne rozhodnutia všade, kam prišiel. A to je jeden z dôvodov, prečo sa Paríž a jeho riaditelia rozhodli do neho investovať. Nie je to však jediný dôvod.

U Luisa Enriqueho má kolektív prednosť pred jednotlivcom. Výlety do reštaurácií, nedeľné grilovanie, aktivity v escape room a najímanie psychológa sú len niektoré zo spôsobov, ako sa upevňuje tímové puto. Ak ste priatelia mimo ihriska, na zelenom trávniku pôjde všetko oveľa hladšie. Bývalý hráč Barcelony, ktorý je na seba veľmi náročný, vyžaduje od svojich hráčov maximum, a to po fyzickej aj taktickej stránke.

Mladosť je ďalšou dôležitou črtou kariéry tohto muža. Paríž s ním možno konečne našiel toho trénera, ktorý dáva šancu mladým hráčom, ak si ju zaslúžia. V každom prípade to už v minulosti dokázal. Ak je Zaire-Emery oveľa zdatnejší a efektívnejší ako Marco Verratti, môžete si byť istí, že Asturijčan sa bude môcť rozhodnúť bez váhania. Život v skupine, kolektív, súťaživosť a hľadanie maxima u všetkých hráčov, sú základmi jeho práce.

Je to teda zlomový moment, na ktorý Paríž Saint-Germain čaká už niekoľko sezón? To sa nedá povedať, vzhľadom na to, že klub a jeho prostredie sú odlišné od ostatných európskych klubov. V každom prípade charakter tohto muža naznačuje, že by konečne mohlo dôjsť k revolúcii. Čas ukáže, či Luis Enrique dokázal v problematickej šatni presadiť svoj štýl, myšlienky a prácu.