Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Nantes potrestalo Mohameda za odmietnutie dresu s dúhovým číslom

Mohamed dal najavo svoj postoj.
Mohamed dal najavo svoj postoj.Profimedia
Francúzsky futbalový klub Nantes udelil finančný trest Mostafovi Mohamedovi (25). Egyptský hráč odmietol nastúpiť v nedeľňajšom zápase Ligue 1 na pôde Toulouse (0:0), dôvodom bolo dúhové číslo na jeho drese. Tie mali cez víkend všetci hráči v dvoch najvyšších francúzskych ligách ako súčasť akcie proti homofóbii.

Mohamed dostal finančnú pokutu, ktorej výšku klub nezverejnil. Celá suma pôjde na účet charitatívnej organizácie SOS Homophobie. Za domácich nenastúpil z rovnakého dôvodu Zakaria Aboukhlal z Maroka, ktorý tento krok odôvodnil svojím osobným presvedčením. Títo hráči však neboli zďaleka jediní, ktorí odmietli víkendovú iniciatívu.

Ich prístup skritizoval hovorca francúzskej vlády Olivier Veran. "Musíme chrániť hodnoty, ktoré nás spájajú a aj šport je prostriedok, ktorý spája. Homofóbia nie je možnosť, je to urážka." Akcia oslávila stredajší Medzinárodný deň boja proti homofóbii a transfóbii tretí rok za sebou a hráči ju odmietali aj v minulosti.

Podľa francúzskych futbalových profesionálov (UNFP) žiadali tamojšie autority vrátane klubov spoločnú iniciatívu od hráčov. V zápase medzi Toulouse a Nantes sa predstavili aj ďalší dvaja hráči, ktorí odmietli akciu.