Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Temné dni PSG riadi Mbappé, nepomohli zlé výsledky v príprave. Čo vlastne čaká Škriniara?

Aká bude budúcnosť PSG?
Aká bude budúcnosť PSG?Profimedia
Bola to obrovská oslava, keď PSG na svojom štadióne predstavil dva roky dozadu päticu hviezdnych posíl. Vtedy sa zdalo, že francúzsky veľkoklub by konečne mohol vyhrať Ligu majstrov, ale mená na papieri neprinesú úspech len tak, o čom sa vedenie i fanúšikovia uistili tým najhorším možným spôsobom.

Messi, Ramos, Hakimi, Wijnaldum a Donnarumma stáli v polovici augusta 2021 na pódiu v Parku Princov a nadšení priaznivci ich vítali s otvorenou náručou. Médiá sa predháňali v tom, kto napíše najzaujímavejší titulok a zaručene informovali, že ide o najlepšie prestupové okno akéhokoľvek klubu v histórii futbalu.

Bodaj by nie, veď prišiel pre mnohých najlepší hráč, aký sa kedy narodil, pre ďalších jeden z dvojice najlepších. Kapitán najúspešnejšieho klubu Realu Madrid či mladý gólman, ktorý dlhodobo patrí do svetovej špičky. K tomu najvyššie hodnotený pravý obranca a výborné výkony v Liverpoole podávajúci stredný záložník.

Tieto esá doplnili už tak nabitý káder s Marquinhosom, Verrattim, Neymarom a hlavne Mbappém. Najväčší adept na zisk Ligy majstrov, teraz sa to už naozaj podarí. Nepodarilo sa. Len mená neznamenajú úspech.

Za dve sezóny z toho síce boli dva francúzske tituly, ale to je veľmi málo. Reálne žiadny klub z pohľadu financií a mien na papieri nemôže Parížanom ani len sekundovať. Aj keby ste spravili All-star tím z najlepších zo zvyšných devätnástich tímov, stále by to bolo pramálo.

Ofenzíva síce bola prakticky dokonalá, ale ani to sa neukázalo na ihrisku. V sezóne 2021/22 strelil Messi v Ligue 1 iba šesť gólov, dokopy ich zaknihoval jedenásť, z toho dva boli penaltové zásahy. Neymar sa presadil trinásťkrát a Mbappé až 39, takže v podstate ako jediný naplnil očakávania. Ramos bol viac zranený ako hral a Wijnaldum totálne sklamal.

V skupinovej fáze Ligy majstrov skončil PSG druhý za Manchestrom City, aby ho hneď v osemfinále vyradil po pamätnom obrate Real Madrid, ktorý až na výnimku Mbappého eliminoval všetko nebezpečné. Veľmi nepresvedčivé výkony podali Parížania aj počas ročníka 2022/23, pretože za Benficou skončili druhí a Bayern si ich v osemfinále "natrel na chlieb."

V médiách sa rojili informácie o zlej atmosfére v kabíne či vo vedení. Mužstvo nefungovalo tak, ako by malo. Často sa zdalo, že PSG viac rieši, čo vlastne s jeho hráčmi bude, ako to, čím sa prezentuje na ihrisku. Vina sa výrazne zvaľovala na trénerov. Pochettino ani Galtier vraj nedokážu skrotiť hviezdy. Z časti to určite bola pravda, ale...

Mbappému sa v lete 2022 skončila zmluva a mal namierené do Realu Madrid. Ruku do ohňa by za to dal asi aj Fabrizio Romano, lenže záver prestupového obdobia priniesol informáciu, že francúzsky útočník sa rozhodol zostať a podpísal kontrakt na dva roky s opciou, ktorú sám musí schváliť.

Klubový matematik sa ale veľmi pomýlil. PSG nechcelo a nechce nechať Mbappého odísť zadarmo. Ten už v priebehu sezóny, vlastne krátko po podpise, deklaroval, že opciu si neuplatní, a to znamenalo iba dve veci. Buď ho toto leto klub predá a niečo zarobí, alebo po sezóne 2023/24 odíde zadarmo.

Zároveň odchádza aj Neymar, keďže ešte má slušnú hodnotu. Brazílčan sa dokonca nechal počuť, že kvôli Mbappému. Prestupuje do Al Hilalu. Messi rovno povedal, že dva roky v hlavnom meste Francúzska budú stačiť. Sága Mbappé je ale niečo, čo robí najviac problémov. Celá situácia sa stále naťahuje ako guma na nohaviciach.

Majster sveta z roku 2018 bol novým trénerom Luisom Enriquém vyradený z kádra pre ázijské turné. To si už Messi užíval miamské lúče a Ramos v domácej posilňovni čaká na ideálnu ponuku. Ako situácia okolo Mbappého dopadne si už netrúfne tipnúť asi ani veštica z Bujakova.

Jedno je však isté, obe možnosti sú pre PSG zlé. Ak odíde, klub príde o fantastického futbalistu a bude ešte menej konkurencieschopný na európskej scéne. Ak zostane, bude len čakať na vypršanie kontraktu, čo narobí ešte dusnejšiu atmosféru v tíme. Samotný hráč sa vraj mal vyjadriť, že radšej presedí celý rok na lavičke.

Ako keď si jeden bulvárny plátok snažil nahnať videnia, keď napísal, že v košickej kabíne bude horúco, pretože odchádza Klíma.

Mbappé chce hrať za Real Madrid silou-mocou. Aj preto odmietol ročný plat neuveriteľných 776 miliónov eur zo Saudskej Arábie. Otázkou však zostáva, prečo na Santiago Bernábeu neodišiel v roku 2022, keď mal dvere otvorené a Peréz s Ancelottim na neho čakali ako malé dieťa na Vianoce.

"Los Blancos" sú však ticho a "nerobia nič", aby ho získali. Rok dozadu aj čelní predstavitelia klubu otvorene rozprávali, že urobia všetko pre jeho zisk, čo sa absolútne nehodí k bežnej prestupovej rétorike Realu. Lenže teraz, sklamaní z predošlého rozhodnutia, situáciu nesilia. Peréz by chcel Mbappého radšej zadarmo o rok. Tento má byť akýsi prechodný. Šancu vpredu dostanú Joselu, Brahim či Güler a mladý Álvaro.

Tohtoročné posily PSG pritom nie sú to, čo by fanúšikovia očakávali. Na pozíciu Messiho prišiel zadarmo Asensio, stred poľa vystužil talentovaný Ugarte a svoj talent sa pokúsi ukázať naplno Lee Kang-in.

Lepšie to vyzerá vzadu, no aj Lucas Hernández vyvoláva menší otáznik. Pre zranenie za Bayern nenastúpil takmer rok, ten na ňom zarobil 45 miliónov eur. Slovenský stopér Milan Škriniar tak dorazil do iného kádra, aký PSG bolo, keď sa s ním v predstihu dohodol.

Nepomohli ani výsledky v príprave. Po výhre nad Le Havre uhral remízu 0:0 s Al-Nassr a japonskému Cerezu Osaka dokonca PSG podľahlo 2:3. Navonok to vyzerá ako veľký chaos. Nasledovala porážka aj proti Interu. Navyše liga začala remízou s Lorientom, bez gólu. Luis Enrique bude potrebovať veľmi veľkú metlu, aby všetko upratal a pozeral sa na čistú miestnosť spokojných hráčov.