Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Hovoril o finále MS, potom zažil najhorší polčas. Kritika Dorivalovej Brazílie narastá

Dorival Júnior momentálne nehrá s Brazíliou najlepší futbal.
Dorival Júnior momentálne nehrá s Brazíliou najlepší futbal. Rafael Ribeiro / CBF
Brazília podľahla Paraguaju 0:1, čím zavŕšila ďalší nevydarený reprezentačný zraz. Z posledných piatich kvalifikačných zápasov vyhrali zverenci trénera Dorivala Júniora (62) len jeden (1:0 proti Ekvádoru), napriek tomu stále okupujú priečku zaručujúcu účasť na MS 2026. Okrem výsledkov sa však v krajine milujúcej futbal kritizuje aj hra tímu.

Proti Paraguaju (0:1) sa Dorivalovi zverenci zmohli len na tri strely na bránu, z ktorých dve zaznamenal útočník Realu Madrid Vinícius Júnior. Ani on nebol s výsledkom spokojný. "Viem, že je to ťažké, hrá sa tu inak ako v Európe, nie sme na to zvyknutí. Ale my to zlomíme. Chcel by som poprosiť fanúšikov o trpezlivosť," povedal.

Brazília, ktorá je v juhoamerickej kvalifikačnej skupine na piatom mieste, má stále istotu priameho postupu na majstrovstvá sveta do USA, Mexika a Kanady, ale jej najbližší prenasledovatelia sú len o bod za ňou. Kanárici preto potrebujú v najbližšom asociačnom termíne bodovať.

"Tréner ešte stále vymýšľa najlepší spôsob hry. Potrebujeme sa odraziť od niektorých výsledkov. Je tu veľa nových hráčov, chýba nám sebavedomie," lamentoval po poslednej prehre pri mikrofóne televízie Globo obranca Marquinhos.

Brazília pritom už bola kritizovaná po tohtoročnom turnaji Copa América, kde vypadla vo štvrťfinále na úkor Uruguaja. "Je to ťažké obdobie a my musíme nájsť spôsob, ako sa cez to dostať. Budeme tvrdo pracovať a výsledky sa dostavia," dodal sebavedomo Marquinhos.

Reprezentantov však nešetria ani brazílske legendy. Na mušku si ich zobral napríklad majster sveta z roku 2002 Rivaldo. "Nie je to tím, na ktorý sa fanúšikovia a milovníci futbalu radi pozerajú. Hráme veľmi zlý futbal. Prežívame ťažké obdobie. Prehra s Paraguajom, ktorý je oveľa horší ako Brazília, je smutná a Brazílčanov len rozčuľuje. S tým však nemôžeme nič urobiť, hráči to musia prekonať," povedal pre Betfair.

Držiteľ Zlatej lopty z roku 1999 však zároveň vidí príležitosť, ako pomôcť národnému tímu. "Podľa toho, čo som videl, by bolo dobré povolať psychicky odolných hráčov. Takých, ktorí dokážu uniesť tlak zápasov a tlak novinárov. Aj keby to bolo len na kvalifikáciu, Hulk alebo Thiago Silva by tímu určite pomohli. Predovšetkým však nesmieme prehrať s Čile," myslí si.

Kým pred zápasom tréner Dorival tvrdil, že Brazília má na to, aby sa na nadchádzajúcich majstrovstvách sveta dostala do finále, po zápase bol sklamaný a výkon kritizoval. "Veľmi sme sa trápili (proti Paraguaju) najmä v poslednej tretine ihriska, to ide za mnou. Za to som zodpovedný ja. Ale nepodali sme výkon hodný našej úrovne. Nechcem nikoho menovať ani trestať. Musíme pracovať a pochopiť, že musíme zo seba vydať viac," povedal na tlačovej konferencii.

"Pozitívom bol prvý polčas. Začali sme ho podľa našich predstáv, ale inkasovaný gól nás opäť položil. Do prestávky sme sa ešte snažili, ale potom sme to zrazu pustili a vzdali sme to. Na druhej strane, druhý polčas bol najhorší za môjho pôsobenia," dodal pochmúrne.

"Nie je to ľahké. Je to tvrdá práca. Ale otočíme to," uzavrel muž, ktorý v doterajších desiatich zápasoch na lavičke Brazílie štyrikrát vyhral, štyrikrát remizoval a dvakrát prehral.