Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Našlo Anglicko zlatého trénera? Tuchel má rok a pol na to, aby túto misiu splnil

Thomas Tuchel s trofejou pre víťaza Ligy majstrov, ku ktorej pomohol Chelsea v roku 2021.
Thomas Tuchel s trofejou pre víťaza Ligy majstrov, ku ktorej pomohol Chelsea v roku 2021.ČTK / AP / Susana Vera
Takmer 40 rokov čaká anglická reprezentácia na veľký úspech. V kolíske futbalu sa strieborné medaily z posledných dvoch majstrovstiev Európy za také príliš nepovažujú. Predpokladá sa, že hviezdami nabitý tím na čele s Kaneom či Bellinghamom mal na viac, najmä herne. Aj preto neustále kritizovaný tréner Gareth Southgate (54) po tohtoročnom Eure, pol roka pred vypršaním zmluvy, odstúpil zo svojej funkcie. Odvtedy tamojšia asociácia hľadala jeho nástupcu. Našla ho v Nemcovi Thomasovi Tuchelovi (51), ktorý bol v stredu oficiálne potvrdený vo funkcii.

Pragmatický Nemec, ktorý povedie šikovnú skupinu hrdých bojovníkov Albionu? Predstaviteľ najväčšieho rivala, ktorého Hurst a spol. slávne porazili 4:2 vo finále majstrovstiev sveta 1966 a získali tak doteraz jediný veľký triumf v histórii, na najprestížnejšej trénerskej stoličke v krajine? Klubová scéna ukazuje, že táto kombinácia funguje.

Postaral sa o to aj samotný Tuchel, ktorý v londýnskej Chelsea pôsobil od januára 2021 do septembra 2022. Vyhral s The Blues Ligu majstrov a potvrdil, že nemeckí tréneri sú v kurze. Od roku 2018 sa stalo len raz, že zástupca tejto školy chýbal vo finále najvyhlásenejšej klubovej súťaže na svete.

Tuchel podpísal s anglickou asociáciou zmluvu na rok a pol s platnosťou od 1. januára budúceho roka. Dočasný manažér Lee Carsley ešte povedie tím v zostávajúcich dvoch novembrových zápasoch Ligy národov proti Grécku a Írsku. Jeho nástupca - tretí zahraničný tréner Anglicka po Švédovi Svenovi-Göranovi Erikssonovi (2001 - 2006) a Talianovi Fabiovi Capellovi (2007 - 2012) - má teda jasný cieľ. Majstrovstvá sveta v Severnej Amerike v lete 2026.

V anglických médiách bude nepochybne predhadzovaný fakt, že Tuchelovi posledný angažmán takmer vôbec nevyšiel. S Bayernom skončil v minulej sezóne len tretí a bavorský veľkoklub po 11 tituloch v rade pustil na nemecký trón konkurenta. Kapitán anglickej reprezentácie Harry Kane, ktorý s Tuchelom v Mníchove spolupracoval, však o ňom povedal: "Fantastický tréner, fantastický človek."

A tiež (zatiaľ) stopercentná záruka trofeje. Aj v Bayerne rok predtým zachránil dosť nepriaznivý ročník a doviedol ho k titulu. Predtým zdvihol trofej v Dortmunde, Paríži St. Germain a o Chelsea už bola reč. Podarí sa mu to isté aj v Anglicku?

"Som veľmi hrdý na to, že sa mi dostalo cti viesť národný tím. Už dlho cítim osobný vzťah k tamojšiemu futbalu. Teším sa na prácu s výnimočnou skupinou hráčov, ktorí sú v reprezentácii," povedal Tuchel.