Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Španielsko predstavilo štadióny pre MS 2030. Valencii sa nepáči vynechanie Nou Mestally

Valencia nie je nadšená vynechaním Mestally.
Valencia nie je nadšená vynechaním Mestally.Profimedia
Jednotlivé futbalové federácie usporiadateľských krajín majstrovstiev sveta 2030 už predstavili svoje návrhy na hostiteľské štadióny. Ako posledná so zoznamom prišla španielska RFEF, čo však vyvolalo na určitých miestach vášne. Úplne vynechaná je totiž Valencia, ktorá obnovuje výstavbu nového štadióna.

Ak opomenieme dejisko troch výročných zápasov v Južnej Amerike, stretnutia sa odohrajú na dvadsiatich rôznych štadiónoch v Španielsku, Portugalsku a Maroku. Väčšia z krajín Pyrenejského polostrova ich dodá jedenásť, jej sused tri a africká krajina šesť vrátane plánovanej arény v Casablance, ktorá pojme až 115-tisíc divákov.

V piatok zverejnila zoznam pripravený na postúpenie pre FIFA aj španielska federácia. Figuruje na ňom dvojica štadiónov v Madride i Barcelone, tretie najväčšie mesto krajiny Valencia však nemá žiadne zastúpenie. Zrejme z toho dôvodu, že stavba tamojšieho Nou Mestalla bola na štrnásť rokov prerušená a až teraz sa znova rozbieha.

Tamojší klub v reakcii na zverejnenie návrhu vydal nesúhlasné stanovisko. "Valencia CF vzala vyhlásenie RFEF na vedomie s poľutovaním. Oznámenie je pre nás prekvapivé aj z toho dôvodu, že dňa 28. júna boli prijaté všetky náležitosti na získanie stavebného povolenia tak, aby všetko s prehľadom splnilo časové požiadavky, ktoré stanovila FIFA," uviedli Los Ches v tlačovej správe.

"Dúfame, že toto rozhodnutie nie je definitívne a bude znovu zvážené. Takáto nespravodlivosť nesmie byť dopustená, obzvlášť nie v meste, ktoré vždy bolo spojené s vrcholovým športom a je celosvetovo uznávané pre svoju skvelú organizáciu," doplnil klub.

Zoznam navrhovaných štadiónov pre MS 2030

Španielsko: Riazor (La Coruña), Camp Nou (Barcelona), RCDE Stadium (Barcelona), San Mamés (Bilbao), Anoeta (Donostia-San Sebastian), Gran Canaria (Las Palmas), Wanda Metropolitano (Madrid), Santiago Bernabéu (Madrid), La Rosaleda (Malaga), La Cartuja (Sevilla), La Romareda (Zaragoza)

Portugalsko: Estádio da Luz (Lisabon), Estádio José Alvalade (Lisabon), Estádio do Dragao (Porto)

Maroko: Adrar Stadium( Agadir), Hassan II Stadium (Casablanca), Fez Stadium (Fez), Stade de Marrakech (Marakeš), Ibn Batouta Stadium (Tangier), Prince Moulay Abdellah Stadium (Rabat)