Posledná penalta ako zlý vtip. Futbal môže byť niekedy krutý, vraví lúčiaca sa Rapinoeová

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Posledná penalta ako zlý vtip. Futbal môže byť niekedy krutý, vraví lúčiaca sa Rapinoeová

Rapinoeová svoj pokutový kop v rozstrele nepremenila.
Rapinoeová svoj pokutový kop v rozstrele nepremenila.Reuters
Megan Rapinoeová (38) sa v nedeľu nerozlúčila s majstrovstvami sveta vo futbale žien tak, ako chcela. Jej penalta, ktorá preletela ponad brvno, bola posledným momentom na reprezentačnej scéne jednej z najdekorovanejších hráčok USA.

Charizmatická líderka amerického futbalu bola poslaná na ihrisko ako náhradníčka v predĺžení, ale osemfinálový duel proti Švédsku sa skončil 0:0, pričom severanky vyhrali penaltový rozstrel.

Rapinoeová bola jednou z troch amerických hráčok, ktoré nepremenili pokutový kop. "Je to jedna z krásnych stránok futbalu. Niekedy môže byť krutý, dnes to jednoducho nebol náš deň. Stále však cítim len veľkú vďačnosť a radosť," povedala Rapinoeová pre Fox Sports.

Švédsko - USA 1:0 po pen.

Rapinoeová, ktorá je známa spoľahlivosťou pri zahrávaní pokutových kopov, skonštatovala, že keď jeden z nich vo finálnom reprezentačnom momente kariéry nedala, cítila sa, ako by to bol "zlý vtip".

Na ihrisku so slzami v očiach objala svojho trénera a potom sa naposledy objala so svojimi spoluhráčkami, zatiaľ čo Švédky oslavovali pri piesni "Dancing Queen" od skupiny Abba.

"Milovala som hrať za tento tím a za túto krajinu. Bola to pre mňa česť. Vždy som sa snažila hrať a ísť na vec správnym spôsobom. Vždy som sa snažila využiť akúkoľvek platformu, ktorú máme - a táto platforma bola, samozrejme, vybudovaná dlho predtým, ako som sem prišla," uviedla.

Rapinoeová získala Zlatú kopačku, Zlatú loptu a Ballon d'Or za svoju úlohu vo víťaznom ťažení Spojených štátov amerických na majstrovstvách sveta 2019. Jej osobnosť a aktivizmus mimo ihriska vyniesli jej hviezdu do nových výšin v krajine, kde veľa futbalistiek nedosiahlo ani len domácu slávu.

Na svojich štvrtých MS odohrala iba niekoľko minút, pričom prijala úlohu prevažne mentorky mladého a neskúseného tímu po tom, ako zohrala kľúčovú úlohu pri pomoci zisku svetových korunovácií v rokoch 2015 a 2019.

Jej najpamätnejší moment však prišiel v roku 2011, keď vo štvrťfinále proti Brazílii poslala milimetrovú prihrávku na Abby Wambachovú a pripravila gól, ktorý bol vyhlásený za najkrajší v histórii turnaja.

Rapinoeová plánuje pred odchodom do dôchodku dokončiť klubovú sezónu v tíme OL Reign v Národnej ženskej futbalovej lige (NWSL) a po kariére strávenej presadzovaním spoločenských cieľov neprejavuje žiadne známky ústupu z verejného života.

Bola hlavným hlasom hráčok USA v ich boji za spravodlivé odmeňovanie proti svojej federácii v roku 2019, ktorého dôsledky sa prejavili na turnaji v roku 2023, keď tímy z celého sveta bojovali za lepšie podmienky. Pri pohľade na predošlý turnaj Rapinoeová videla, že jej úspechy na ihrisku sú neoddeliteľne späté s jej angažovanosťou.

"Bolo to takmer ako povinné zvyšovanie našej úrovne, aby sme dokázali zodpovedať všetkému, čo sme hovorili mimo ihriska. Bez víťazstva nedostanete pred seba všetky mikrofóny, bez víťazstva nedostanete možnosť. Bez víťazstva nezískate médiá, nezískate pozornosť, nezískate fanúšikov," poznamenala.

Počas turnaja v roku 2019 sa stala známym terčom nahnevaných tweetov republikánskeho bývalého prezidenta USA Donalda Trumpa po tom, ako sa objavili zábery, na ktorých hovorí, že v prípade víťazstva jej tímu nenavštívi Biely dom.

Rapinoeová si vyslúžila aj verejné pokarhanie zo strany amerického futbalu, keď si v roku 2016 kľakla počas hrania štátnej hymny na znak solidarity s hráčom NFL Colinom Kaepernickom. V roku 2022 jej bola udelená Prezidentská medaila slobody, najvyššie civilné vyznamenanie USA, ktorú obdržala spolu s gymnastickou olympijskou víťazkou Simone Bilesovou.

"Ako profesionálne športovkyne tak trochu vieme, aké sú nespravodlivosti - aspoň tie, ktoré sme pocítili. A tak si myslím, že je pre nás ľahšie byť verejným hlasom aj v iných smeroch. To je ozajstný, a myslím si, že aj najdôležitejší odkaz a posolstvo tohto tímu," uzavrela.