TOP momenty skupín MS: Šokujúce konce Brazílie a Kanady, dominantné Japonky, skvelá Jamajka

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

TOP momenty skupín MS: Šokujúce konce Brazílie a Kanady, dominantné Japonky, skvelá Jamajka

Jamajka postúpila v priamom súboji o druhé miesto na úkor Brazílie.
Jamajka postúpila v priamom súboji o druhé miesto na úkor Brazílie.Profimedia
Základné skupiny na MS žien 2023 sú na konci. Priniesli veľké množstvo zaujímavých a prekvapivých výsledkov či momentov, ktoré Flashscore Správy mapujú v jednom článku.

McCabeovej gól priamo z rohu

Kapitánka írskej reprezentácie Katie McCabeová sa postarala o jeden z najúžasnejších gólov MS žien. V zápase proti Kanade skórovala priamo z rohového kopu a už v 4. minúte tak poslala svoje družstvo do vedenia. Írkam to však nepomohlo, úradujúcim olympijským šampiónkam podľahli 1:2 a po druhej prehre bolo isté, že zo základnej skupiny nepostúpia.

McCabeová nachytala kanadskú brankárku Sheridanovú priamo z rohu, keď ľavačkou parádne zakrútila loptu pod brvno. Sheridanová najskôr urobila krok k bližšej žrdi, po ktorom už nestihla zacúvať späť. Pre Írky to bol historicky prvý gól na MS.

Hráčka Arsenalu bola rovnako ako jej spoluhráčky veľmi sklamaná. Proti Austrálii aj Kanade podali veľmi sympatické výkony, no nestačilo to na body: "Máme zlomené srdcia. Kontrolovali sme zápas, pred prestávkou však prišiel nešťastný teč a vlastný gól. V druhom polčase sme mali šance na strelenie druhého gólu, nakoniec ho dali súperky. Je mi ľúto dievčat, pretože sme si zaslúžili viac," povedala.

Rekordná návštevnosť aj sledovanosť

Prvý zápas domácej Austrálie proti Írsku sledovalo priamo na Olympijskom štadióne v Sydney až 75 784 divákov, čo je najvyššia návšteva v histórii MS žien. Favorit vyhral najtesnejším skóre 1:0.

Na prvých dvanásť zápasov prišlo takmer 364 000 ľudí. To je priemer 30 326 divákov, čím sa prekonal rekord turnaja vo Francúzsku z roku 2019 a historický rekord šampionátu 24 780 pre všetky zápasy MS.

Spomínaný duel Austrálie s Írskom zaznamenal priemernú sledovanosť 1,94 milióna, čo takmer strojnásobilo prechádzajúci rekord v krajine. Zároveň toto číslo prekonalo sledovanosť minuloročných MS mužov v Katare. Okrem toho sledovanosť vysielania úvodného zápasu Nový Zéland - Nórsko podľa Sky New Zealand prekročila viac ako 1 milión divákov.

"Tento turnaj tvorí históriu. Ako hostiteľská krajina sme svedkami prudkého nárastu podpory ženského futbalu, nielen v distribúcii vstupeniek, ale aj v sledovanosti prenosov či predaji tovaru," povedal šéf austrálskeho futbalového zväzu James Johnson.

Fanúšikovia si MS žien 2023 užívajú.
Fanúšikovia si MS žien 2023 užívajú.Profimedia

Prvé víťazstvo Nového Zélandu

Domáci Nový Zéland síce začal šampionát výborne a vyhral svoj prvý zápas v histórii, ale nakoniec nepostúpil. Zverenkyne českej trénerky Klimkovej prekvapivo zdolali favorizované Nórsko 1:0 po jedinom zásahu Wilkinsonovej, ktorá sa trafila už na štvrtých  majstrovstvách sveta. Oceánskej krajine sa podarilo zaknihovať tri body na pätnásty pokus.

Novozélanďanky však nakoniec nepostúpili a to napriek tomu, že istotu mohli mať už po druhom stretnutí. Prekvapivo na úspešný výsledok nenadviazali v súboji s Filipínami debutujúcimi na šampionáte. Tie ukoristili takisto prvú výhru.

Na záver síce Nový Zéland remizoval so Švajčiarami a v konečnom dôsledku mal rovnaký počet štyroch bodov ako druhé Nórky, navyše aj lepší vzájomný duel, avšak rozhodovalo skóre, ktoré hralo v prospech európskej krajiny (6:1 a 1:1).

Sympatické výkony debutantiek

Keďže tohtoročné MS žien sa prvýkrát rozšírili až na 32 tímov, celkovo osem krajín zažilo svoj debut na najvyššom fóre, pričom väčšina z nich vôbec nesklamala. Zo skupiny nakoniec postúpila jedna, no viacero stretnutí a výsledkov výrazne prekvapilo favorizované súperky.

Filipíny dokázali v skupine A vyhrať nad Novým Zélandom. Írky hneď na úvod remizovali s nakoniec postupujúcou Nigériou a proti Kanade i Austrálii prehrali len o gól. Hrali obetavo a sympaticky sa snažili útočiť. Málo chýbalo k veľkému prekvapeniu. Do histórie sa zapíše spomínaná McCabeová, strelila gól priamo z rohu.

Zambia síce prehrala dvakrát 0:5, ale Japonky a Španielky boli naozaj na inej úrovni. Nakoniec získala tri body a strelila tri góly do siete Kostariky. Haiti prehralo v skupine D všetky duely, no zakaždým veľmi tesne. Anglicku i Číne podľahlo iba 0:1, Dánsku 0:2. To je na tím bez nejakých svetových hráčok naozaj dosť slušné.

Najlepší výkon predviedla Lauren Jamesová proti Číne.
Najlepší výkon predviedla Lauren Jamesová proti Číne.Statsperform/Profimedia

Najhoršie zo všetkých 32 tímov skončil Vietnam. Nielen, že nestrelil ani jeden gól, ale inkasoval ich až dvanásť, čo sú jasne najhoršie čísla. Zažil aj najvyššiu prehru šampionátu, od Holanďaniek dostala ázijská krajina výprask 0:7. Panama skončila rovnako bezbodová v skupine F. Aspoň, že sa tri razy presadila do siete Francúziek. 

Portugalky až do poslednej chvíle túžili ísť ďalej. Nakoniec skončili so štyrmi bodmi štvrté, o jeden za USA. S úradujúcimi majsterkami sveta hrali posledný kľúčový duel a ten skončil remízou 0:0. V nadstavení trafili hráčky z Pyrenejského polostrova žrď. Prekvapenie mohlo byť na svete.

Namiesto Nemecka postúpilo Maroko 

Maroko sa stal jediným nováčikom, ktorý postúpil zo základnej skupiny. Na úvod síce podľahol Nemecku vysoko 0:6, ale následne vyhral dvakrát po sebe tesne 1:0 proti Južnej Kórei aj Kolumbii a keďže Nemky podľahli juhoamerickej krajine a nakoniec iba remizoval s ázijským celkom, tak sa zrodilo ďalšie obrovské prekvapenie.

Hráčky s najvyšším počtom striel.
Hráčky s najvyšším počtom striel.Statsperform/Profimedia

Šokujúce vypadnutie Kanady

Kanada od úplného začiatku nebola vo svojej koži a nepostúpila. Na úvod remizovala s Nigériou bez gólov, následne tesne porazila Írsko, lenže v priamom súboji ju štyrmi gólmi Austrália totálne prešla. Iba dva strelené góly sú nesmierne málo. Držiteľky zlata z LOH 2020 odchádzajú zahanbené.

So scénou MS sa smutne rozlúčila legendárna útočníčka Christine Sinclairová, ktorá v národnom tíme odohrala 325 zápasov a strelila 190 gólov, ale na svojich šiestych MS neskórovala. V júni oslávila už 40. narodeniny.

Dominantné Japonsko

Viacero favoritiek nepodalo ideálne výkony, niektoré dokonca vypadli, ale Japonky išli ako dobre namazaný stroj. Základnú skupinu C vyhrali bez straty bodu, neinkasovali ani raz a strelili až jedenásť gólov. Čisté konto trikrát po sebe udržali celkovo len tri tímy, viac gólov nedal nikto.

Ázijská krajina má aj najlepšiu strelkyňu v podobe Miyazawovej (4) a Tanaková je spoločne s Angličankou Jamesovou najlepšou nahrávačkou (3). Čerešničkou na úspešnej skupinovej fáze bol po výhrach nad Zambiou aj Kostarikou bezchybný výkon proti Španielsku. Málokedy sa niečo také dokonalé vidí.

"La Furia Roja" síce hrala s loptou a mala ju na kopačkách 77 % času, ale Japonsko nepustilo súperky do žiadnej šance. Z piatich striel pri rýchlych brejkoch samo štyrikrát udrelo a herne pôsobilo, ako keby loptu ani nepotrebovalo. Bola to radosť sledovať. Ak takto organizovane bude najlepší tím úvodnej fázy šampionátu pokračovať, môže ísť ďaleko. Hlavne pri rozpačitých výkonoch USA, Austrálie či Nemecka.

Najlepšie strelkyne základných skupín.
Najlepšie strelkyne základných skupín.Flashscore

Úžasná Jamajka a neuveriteľný koniec Brazílie

Za normálnych okolností by sa niečo také asi nemohlo stať, ale futbal nás dlhodobo presviedča, že všetko je možné. Brazília vypadla už v základnej skupine, na jej úkor postúpila Jamajka, ktorá na MS štartovala druhý raz. Rozhodujúci súboj bol vzájomný a skončil sa bezgólovou remízou. Karibská krajina navyše hlavne vďaka úžasnej brankárke Spencerovej udržala čisté konto v každom jednom súboji.

Postúpila so skóre 1:0. Porazila Panamu a remizovala ešte s Francúzkami. Niečo také len tak nevymyslíte. Iba Japonsko a Švajčiarsko udržalo čistý štít tri razy. Jamajčanky teraz budú veriť, že sa im podarí zaskočiť aj Kolumbiu, ktorá môže ísť tento rok ďaleko.

Brazília tretí raz v histórii nepostúpila zo skupiny a stále platí, že na MS, ktoré sa prvý raz konali v roku 1991, nikdy nezískala zlato. Bude to ťažké, ale stotožniť s tým sa bude musieť aj legendárna Marta. Autorka 17 gólov na svetových šampionátoch sa na svojom šiestom podujatí nepresadila a rovnako ako Sinclairová, tak ani ona nevyužila šancu zapísať sa do histórie. Stále platí, že jediným hráčom, ktorý dosiahol túto métu je Cristiano Ronaldo.

Marta sa lúčila so slzami v očiach.
Marta sa lúčila so slzami v očiach.Profimedia

22 odpískaných pokutových kopov

Počas 48 zápasov základných skupín bolo nariadených celkovo 22 pokutových kopov, pričom v každom z úvodných ôsmich vystúpení aspoň jeden. Prvý raz sa penalta nezahrávala až v deviatom dueli. Sedemnásť z nich bolo úspešných, päť neúspešných. Dve premenili Číňanka Shuangová a Francúzka Dianiová. Až tri boli odpískané počas duelu Panamy s Francúzskom, všetky futbalistky premenili.

Kompletný program osemfinále MS žien:

5.8. o 07:00 Švajčiarsko - Španielsko

5.8. o 10:00 Japonsko - Nórsko

6.8. o 04:00 Holandsko - Juhoafrická republika

6.8. o 11:00 Švédsko - USA

7.8. o 09:30 Anglicko - Nigéria

7.8. o 12:30 Austrália - Dánsko

8.8. o 10:00 Kolumbia - Jamajka

8.8. o 13:00 Francúzsko - Nemecko

Hráčky s najvyšším počtom asistencií.
Hráčky s najvyšším počtom asistencií.Statsperform/Profimedia