Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Najhorší európsky národný tím s negatívnym jubileom. San Maríno čaká na výhru 20 rokov

San Maríno je najhorším európskym národným tímom.
San Maríno je najhorším európskym národným tímom. Profimedia
Dátum 28. apríl by mali obyvatelia San Marína pomaly oslavovať ako štátny sviatok. Je to totiž jediný deň v roku, keď sa ich futbalovému tímu podarilo vyhrať zápas. V roku 2004 uspelo v priateľskom strete s Lichtenštajnskom jediným gólom. Odvtedy krajina s približne 33 000 obyvateľmi odohrala 138 duelov, z ktorých 132 prehrala a šesť remizovala.

Slovensko - San Maríno (18:00)

Poslednou nádejou, ako sa vyhnúť 20 rokom bez víťazstva, bol marcový súboj proti Svätému Krištofovi a Nevisu. San Maríno síce ukončilo sériu 12 prehier v rade, ale jeho výkon nakoniec stačil iba na remízu 0:0. Niet preto divu, že v rebríčku patrí tretiemu najmenšiemu štátu v Európe posledné 55. miesto.

Predchádzajúcou remízou 1:1 sa skončilo priateľské stretnutie so Svätou Luciou, ktoré sa hralo 17. novembra 2022. Bezgólovým rezultátom sa rozchádzali hráči aj so Seychelami. Zvyšné deľby bodov zaznamenala reprezentácia San Marína v súťažných vystúpeniach. V sezóne 2021/22 v Lige národov s Lichtenštajnskom 0:0, rovnako aj s Gibraltárom. Poslednú zaznamenalo San Maríno v kvalifikácii na EURO 2016 proti Estónsku.

San Maríno strelilo v spomínaných 138 zápasoch celkovo 20 gólov, pričom ich inkasovalo 552. Vo všetkých aspektoch sú najhorší spomedzi európskych výberov. Napríklad Gibraltár hrá oficiálne medzinárodné duely len od roku 2013 a za ten čas sa mu podarilo zvíťaziť osemkrát.

Hráči San Marína majú najbližšiu príležitosť prelomiť svoju neúspešnú sériu proti Slovensku. Na štadióne vo Wiener Neustadte v prípravnej konfrontácii. Pôjde celkovo o piaty vzájomný stret. V štyroch predchádzajúcich futbalisti spod Tatier strelili trikrát minimálne päť zásahov. Všetky vyhrali a inkasovali iba raz - v roku 2008 (3:1).

Slovensko vyhralo sedem z desiatich zápasov v skupine a kvalifikovalo sa na EURO, pričom päťkrát udržalo čisté konto a prehralo len doma a vonku s favorizovaným Portugalskom, ktoré malo stopercentnú bilanciu. Sokoli sa na šampionát prebojovali tretíkrát za sebou, po rokoch 2016 a 2020, a štyri zo siedmich víťazstiev v kvalifikačnej kampani sa zrodili jednogólovým rozdielom, pričom o oboch porážkach taktiež rozhodol jediný zásah.

Vzájomná bilancia oboch tímov.
Vzájomná bilancia oboch tímov.Flashscore

Od kvalifikácie sa však zverencom Francesca Calzonu nepodarilo zvíťaziť ani v jednom z posledných dvoch zápasov, keď remizovali 1:1 s Nórskom a predtým prehrali 0:2 s Rakúskom. Po týchto výsledkoch tak Slovensko vyhralo len jedno z predchádzajúcich deviatich priateľských stretnutí od októbra 2019 (1-6-2), a v súlade s trendom nízkeho počtu strelených gólov nedalo ani v jednom z týchto deviatich zápasov viac ako dva góly.

Produktívny v reprezentácii je Ondrej Duda z talianskeho Hellasu Verona, v šiestich vystúpeniach v kvalifikácii na EURO sa podieľal na štyroch góloch (dva zásahy a dve asistencie), počas marcovej reprezentačnej prestávky sa trafil aj proti Nórsku.