Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Columbus vo finále play-off MLS porazil Los Angeles FC, súťaž ovládol po tretíkrát

Columbus potopil Los Angeles a tretíkrát získal korunu MLS
Columbus potopil Los Angeles a tretíkrát získal korunu MLSProfimedia
Columbus Crew získal svoj tretí titul v Major League Soccer, keď v sobotu vo finále MLS Cupu zdolal Los Angeles FC 2:1.

Columbus - Los Angeles FC 2:1

Cucho Hernández z penalty a Yaw Yeboah gólom zabezpečili Crew vedenie 2:0 do polčasu, avšak Denis Bouanga v 74. minúte kontaktným zásahom vrátil LAFC do hry.

V zápase, ktorý mohol byť posledným pred odchodom do dôchodku pre bývalého kapitána Talianska Giorgia Chielliniho a možno posledným vystúpením mexickej hviezdy Carlosa Velu za LAFC, boli minuloroční šampióni presvedčivo porazení.

Columbus, ktorý trénuje málo známy Francúz Wilfried Nancy, dlho dominoval, zatiaľ čo LAFC pod vedením kouča Stevea Cherundola nedokázal rozbehnúť svoje charakteristické protiútoky. 

Bola to Chielliniho futbalová derniéra?
Bola to Chielliniho futbalová derniéra?Profimedia

Po bláznivom začiatku sa Columbus pred hlučným domácim publikom s kapacitou 20 802 divákov rýchlo usadil v hre s držaním lopty vďaka upokojujúcemu vplyvu veterána Darlingtona Nagbeho. Prvú príležitosť mal v 16. minúte francúzsky obranca Steven Moreira, ale jeho hlavička zo sľubnej pozície v šestnástke mierila mimo.

Uruguajský ofenzívny stredopoliar Diego Rossi mal čoraz väčší vplyv, keď si začal hľadať priestory za Hernándezom a v 27. minúte pálil do bočnej siete.

Tlak na obranu Los Angeles sa stupňoval, ale keď sa Crew presadili, bolo to prostredníctvom pokutového kopu. Yaw Yeboah centroval z ľavej strany, Rossi nadvihol loptu do vzduchu. Tá zasiahla rameno Diega Palaciosa a potom jeho ruku. Rozhodca Armando Villarreal bez váhania ukázal na miesto činu a Hernández v 33. minúte z penalty trafil do dolného rohu a zvýšil na 1:0.

V priebehu štyroch minút Crew zdvojnásobili svoje vedenie gólom z dokonalej jednoduchosti. Dánsky obranca Malte Amundsen prihral za obranu Ghančanovi Yeboahovi, ktorý sa obtočil okolo Ryana Hollingsheada a potom ľavačkou presne zakončil.

Fanúšikovia Crew, z ktorých mnohí skandovali na štadióne už viac ako dve hodiny pred výkopom, boli nadšení a futbalisti LAFC, ktorí nevytvorili takmer nič pre najlepšieho strelca ligy Denisa Bouangu, vyzerali, naopak, šokovaní.

Fanúšikovia Columbusu počas zápasu.
Fanúšikovia Columbusu počas zápasu.Profimedia

Columbus pokračoval v dominancii aj po prestávke. Yeboah sa preštrikoval cez dvoch obrancov, vnikol do pokutového územia a preloboval vybiehajúceho brankára LA Maxa Crepeaua, no Palacios loptu upratal v poslednej chvíli do bezpečia.

V záverečnej dvadsaťminútovke sa objavili náznaky domácej únavy. Do hry sa vkrádali chyby, Los Angeles to vycítilo a tlačilo sa dopredu. Bouanga sa v rýchlosti dostal za obranu, ale jeho pokus sa zásahom ešte neskončil.

O chvíľu neskôr vrátil Gabončan narodený vo Francúzsku svoj tím do hry - Patrick Schulte síce prvé zakončenie ešte dokázal vyrazil, ale Bouanga pohotovo zareagoval a loptu z dorážky poslal do siete.

V siedmich minútach nadstaveného času následne Columbus odolal, čím rozprúdil párty, keď fanúšikovia v Ohiu oslavovali tretí titul po triumfoch v rokoch 2008 a 2020.