Problém v MLS. Hviezdy s najväčšími platmi nestrieľajú góly, Shaqiri ešte nedal žiadny

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Problém v MLS. Hviezdy s najväčšími platmi nestrieľajú góly, Shaqiri ešte nedal žiadny

Najlepšie platený hráč ligy Xherdan Shaqiri ešte nestrelil ani jeden gól.
Najlepšie platený hráč ligy Xherdan Shaqiri ešte nestrelil ani jeden gól.Profimedia
Sezóna v zámorskej MLS tradične začala koncom februára a mužstvá majú aktuálne odohraných od dvanásť do štrnásť zápasov, ale najväčšie hviezdy ako keby nechytili formu.

Jasne o tom svedčí jednoduchá štatistika. Keď sa pozrieme na najlepšie platených hráčov súťaže a počet nastrieľaných gólov, ide o veľký nepomer. Nutno podotknúť, že medzi sedmičkou najviac zarábajúcich futbalistov MLS je šesť mien, ktoré prišli hlavne vďaka svojim nesporným ofenzívnym kvalitám, no zatiaľ to na ihrisku nedokazujú.

Švajčiar Xherdan Shaqiri poberá v Chicagu Fire až 8,2 milióna amerických dolárov, avšak jeho tím sa nachádza na predposlednom mieste Východnej konferencie, pričom samotný hráč nedal ešte ani jeden jediný gól. Nastúpil na deväť stretnutí, dvakrát asistoval. V minulom ročníku mal bilanciu sedem zásahov a dvanásť asistencií.

Toronto je najhorším tímom konferencie a ruka v ruke s tým ide aj forma Lorenza Insigneho. Talian napriek ročnej gáži 7,5 milióna sa doposiaľ presadil iba raz pri prehre s Montrealom a naposledy v Austine ani nebol na súpiske. Legenda SSC Neapol pritom po príchode v polovici minulej sezóny stihla za jedenásť duelov šesť gólových rán a dve asistencie.

Javier Hernández, známy aj pod prezývkou "Chicharito", strieľal presne za Manchester United či Real Madrid. Teraz by to potrebovalo aj Los Angeles Galaxy, pretože tento tím má najmenej bodov z celej ligy a iba desať gólov, čo je takisto najhoršie číslo. Mexičan sa trafil len raz, na účet mu príde 7,4 milióna dolárov.

Zažil výborný ročník 2021, v ktorom síce odohral iba 21 duelov, ale strelil v nich až sedemnásť presných zásahov a na tri asistoval. V minulej sezóne ich bolo dokopy osemnásť. Na tieto čísla to teraz nevyzerá ani zďaleka.

Federico Bernardeschi má takisto ťahať ofenzívu Toronta. Sám má na konte iba tri gólové zápisy, avšak v posledných štyroch stretnutiach nedal nikto z jeho spoluhráčov ani jeden. Nutno poznamenať, že Talian pridal tri asistencie, no nazbieral už štyri žlté karty. Pritom berie až 6,3 milióna dolárov.

Prvú päťku uzatvára argentínsky útočník Sebastián Driussi. Ten v Európe až tak známy nie je. Po úspešných rokoch v materskom River Plate hrával za ruský Zenit, od roku 2021 je súčasťou Austinu. Počas minulej sezóny bol s 22 zásahmi druhým najlepším strelcom základnej časti, pridal sedem asistencií a v play-off sa trafil ešte trikrát.

Teraz v deviatich dueloch zaznamenal len dva zásahy, pričom pre zdravotné problémy v máji ešte do hry nezasiahol. Jeho ročný plat činí rovných šesť miliónov dolárov.

Šiestym najlepšie plateným futbalistom MLS je stredný záložník Héctor Herrera, takže pri ňom ide skôr o iné schopnosti, nie primárne o góly. Má ich však dva, čím sa radí medzi najlepších strelcov v skupine najlepšie platených futbalistov súťaže.

Katastrofálnu ofenzívu spomínaného LA Galaxy vystihuje i fakt, že Douglas Costa (4,5 milióna dolárov), odohral iba štyri súboje a do štatistík sa zapísal výlučne červenou kartou.

Aktuálne najlepším strelcom MLS je gabonský útočník Denis Bouanga z majstrovského Los Angeles FC, postaral sa už o desať gólov. Nasleduje Hany Mukhtar (Nashville), ktorý pokračuje vo forme spred roka, keď získal Zlatú kopačku za 23 presných zásahov. Aktuálne ich nazbieral osem a šesť asistencií.