Bitka o Európu i záchranu v Niké lige, Slováci na MS či titulový boj v Premier League

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Bitka o Európu i záchranu v Niké lige, Slováci na MS či titulový boj v Premier League

Slovákov čakajú na MS ďalšie skúšky.
Slovákov čakajú na MS ďalšie skúšky.TASR / Flashscore
Popri pozornosti upriamenej na výkony Slovenska na MS v hokeji sa vo svete športu bude rozhodovať o dôležitých bodoch aj vo futbale. MONACObet liga uvidí boje o postupovú barážovú priečku, najvyššia futbalová súťaž spozná mužstvá, ktoré postúpia do európskych súbojov a aj tím, ktorý sa definitívne zachráni. Česko môže po predposlednom kole oslavovať svojho majstra a víkend na trávnikoch vyvrcholí informáciou, kto získal titul v Premier League.

Boj o postupovú baráž v MONACObet lige (piatok, 17:00)

O majstrovi a vypadávajúcich je už rozhodnuté. Z titulu sa už pred časom tešilo Komárno, do tretej ligy smerujú Dolný Kubín a Spišská Nová Ves. Na rozlúštenie tak čaká tajnička s názvom 'Kto si zahrá v barážovom boji o Niké ligu?' V druhej najvyššej súťaži si túto pozíciu zaistí mužstvo, ktoré skončí na druhom mieste. O tento post sa pred posledným kolom uchádzajú Prešov a Petržalka.

V lepšom postavení je 63-bodový Tatran, káder z Bratislavy stráca na protivníka z východu republiky dva body. Oba vzájomné duely spomínaných celkov sa počas aktuálneho ročníka skončili remízami (1:1 a 0:0). Prešovčania si na zisk úplnej istoty musia poradiť s domácim Humenným. Petržalka sa predstaví na vlastnom ihrisku, kde vyzve rezervu Žiliny a hostiteľovi neostáva nič iné, ako vyhrať a dúfať v bodovú stratu východniarov. 

Druhá priečka patrí pred posledným kolom Prešovu.
Druhá priečka patrí pred posledným kolom Prešovu.Flashscore

Kto sa zachráni a kto zamieri do Európy? (sobota, 17:00)

Napínavý nebude len súboj v druhej najvyššej súťaži, ale aj v Niké lige. Nadstavbová časť čaká na svoju poslednú kapitolu, tá bude zaujímavá v obidvoch skupinách. Predkolo Európskej konferenčnej ligy si zaistia mužstvá na druhej a tretej priečke. Trnavčania sú síce na štvrtej pozícii, no vedia, že ak vyhrajú, nemusia sa starať o výsledok duelu medzi druhou Žilinou a treťou Dunajskou Stredou.

V prípade výhry Spartaka sa pod Dubňom môže zrodiť akýkoľvek rezultát a zverenci trénera Gašparíka zamieria do bojov o Európu. Šošoni a DAC totiž majú zhodne po 55 bodov, trnavský tím ich má 54. Samozrejme, výsledkových scenárov je viacero. Ak by Trnava doma s Podbrezovou nevyhrala, predkolo si zahrajú jej spomínaní dvaja konkurenti. Rovnako by to bolo aj v prípade remíz v oboch dueloch. Ak by však remizovali iba spartakovci, porovnávali by sa potom vzájomné zápasy s tým mužstvom, ktoré v Žiline prehrá a bude mať rovnako bodov.

So Žilinčanmi prehrala Trnava tri zo štyroch tohtosezónnych stretov. S kádrom DAC je to na zápasy 2:2 a v prípade rovnosti bodov by do hry vstúpil faktor gólového rozdielu zo vzájomných stretnutí - v tomto smere je to 5:3 pre tím zo Štadióna Antona Malatinského.

Do predkola EKL pôjdu tímy z druhého a tretieho miesta.
Do predkola EKL pôjdu tímy z druhého a tretieho miesta.Flashscore

V skupine o záchranu je situácia o dosť jednoznačnejšia. Pozornosť sa sústredí na priamu bitku o 10. miesto, ktoré zaručuje udržanie sa v najvyššej súťaži. Na východe republiky sa v nej predstavia domáce Košice a hosťujúce Michalovce. Značnou výhodou disponujú Zemplínčania - majú o tri body viac a stačí im aj nerozhodný výsledok.

Košičania však vedia, že ak svojho oponenta zdolajú, bodovo sa naňho dotiahnu a rozhodovať bude bilancia vzájomných zápasov. Momentálne v nej vedie mužstvo z metropoly východu 2:1 a v prípade domáceho triumfu by to bolo už 3:1, čo by rozhodlo o záchrane nováčika.

V Košiciach je na programe dôležitý súboj.
V Košiciach je na programe dôležitý súboj.Flashscore

Obháji titul Sparta alebo dá nádej Slavii? (sobota, 17:00)

O miestenkách do Európy sa bude rozhodovať aj vo FORTUNA:LIGE, viac však bude tamojších fanúšikov lákať súboj o majstrovskú trofej. Skupinu o titul čaká predposledné kolo, pred ktorým má prvá Sparta štvorbodový náskok na odvekého rivala zo Slavie. Káder z Letnej teda vie, že ak bitku na pôde Mladej Boleslavi zvládne za tri body, stane sa šampiónom a obháji minuloročný titul.

Zošívaní sa predstavia na ihrisku Slovácka, na zachovanie si nádeje musia zvíťaziť a dúfať v prehru alebo remízu Sparty. V takomto prípade by sa o držiteľovi titulu rozhodovalo až v poslednom kole 26. mája od 16:00. Líder tabuľky v ňom bude hostiť Plzeň, na štadión v Edene pricestuje Mladá Boleslav.

Tabuľka skupiny o titul pred poslednými dvomi kolami.
Tabuľka skupiny o titul pred poslednými dvomi kolami.Flashscore

Slovensko na MS v hokeji (sobota aj nedeľa, 20:20)

Po úvodnej prehre s Nemeckom sa Slováci na svetovom šampionáte dostali do správnej prevádzkovej teploty a zaknihovali tri víťazstvá v rade. Postupne zdolali Kazachstan, USA aj Poľsko. Zvládnuť by zverenci kouča Ramsayho chceli aj nasledujúce dve skúšky.

V sobotu večer sa pred nich postaví prekážka v podobe Francúzska, ktoré má na konte tri prehry a výhru nad Poliakmi. Nedeľný večer bude patriť zápasu Slovenska s Lotyšskom. Bronzový medailista z roku 2023 však bude mať v nohách náročný súboj so Švédmi, ktorí sú doposiaľ jediným účastníkom bez straty bodu. Pred stretom s výberom Tre Kronor mali Lotyši bilanciu troch triumfov a jedného debaklu od Nemcov (1:8).

Program zvyšných zápasov Slovenska v základnej skupine MS.
Program zvyšných zápasov Slovenska v základnej skupine MS.Flashscore

Vrchol majstrovského súboja v Premier League (nedeľa, 17:00)

Futbalové Anglicko bude počas víkendu riešiť zásadnú otázku: Získajú Citizens rekordný štvrtý titul v rade alebo sa po 20 rokoch dočká Arsenal? Zverenci kouča Guardiolu už majú patent na zvládanie situácií v kľúčových okamihoch. Potvrdili to aj v minulej sezóne, no rovnako aj v tej aktuálnej. Ligovú prehru totiž nezaznamenali od 6. decembra, keď podľahli Aston Ville 0:1.

Takisto aj Gunners našli svojho posledného premožiteľa v podobe Villans, bolo to však 14. apríla. Situácia sa napokon vyvinula tak, že po 37. kolách majú Sky Blues 88 bodov a Londýnčania 86. Mužstvo z Manchestru privíta v kľúčovej bitke doma West Ham, Arsenal bude hostiť Everton. Ako to pri vyrovnaných bojoch o post šampióna býva, scenárov a možností je niekoľko. 

Dvojbodový náskok znamená, že City sa v prípade výhry bude tešiť z ďalšej obhajoby. Arsenal má len jedinú možnosť - získať tri body. Ak sa tak stane a úradujúci majster prehrá, majstrom sa stanú Gunners. Pri remíze Manchestru City a výhre tímu Mikela Artetu by oba celky mali po 89 bodov a o šampiónovi by rozhodol gólový rozdiel z celej sezóny. V tomto faktore sú na tom momentálne len o jediný zásah lepšie hráči z Londýna (Arsenal +61, City +60). O všetkom podstatnom sa začne rozhodovať v nedeľu od 17:00.