Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Nový formát, nové pravidlá. FIFA zaviedla dodatočné prestupové okno pre účastníkov MS klubov

MS klubov majú ďalšiu novinku.
MS klubov majú ďalšiu novinku.Giuseppe CACACE / AFP
Tímy, ktoré sa zúčastnia na nových majstrovstvách sveta klubov v júni a júli 2025, budú môcť počas turnaja nahradiť hráčov, ak bude v ich krajine v tom čase otvorené prestupové okno, uviedla riadiaca organizácia svetového futbalu FIFA. Asociácie zúčastnených klubov budú mať pred začiatkom podujatia tiež možnosť otvoriť výnimočné registračné okno, aby mohli podpísať nových hráčov.

Svetový šampionát klubov je v USA naplánovaný od 15. júna do 13. júla, toto obdobie sa však prekrýva s prebiehajúcimi ligami, v ktorých je prestupové okno zatvorené, alebo so súťažami, kde je otvorené a hráčom sa končia zmluvy.

FIFA uviedla, že nový čas prestupov pre konkrétne asociácie bude od 1. do 10. júna platiť pre všetky ich pridružené kluby pred začiatkom turnaja v snahe zabezpečiť spravodlivé podmienky na zisk hráčov v rovnakom období.

"Rozhodnutie o tom, či sa otvorí dodatočné okno, zostáva plne v kompetencii každej dotknutej členskej asociácie FIFA. Cieľom je povzbudiť kluby a hráčov, ktorým sa končia zmluvy, aby našli vhodné riešenie, ktoré hráčom uľahčí účasť," uvádza sa vo vyhlásení.

Vzhľadom na to, že väčšine hráčov sa končí platnosť zmlúv 30. júna, FIFA uviedla, že zúčastnené kluby môžu vymeniť futbalistov aj počas "obmedzeného vnútrosúťažného obdobia" od 27. júna do 3. júla. V tom čase však musí byť pre klub otvorené štandardné registračné okno - podobne ako v lete v Európe.

Hráči, ktorí začnú MS klubov v jednom tíme, nemôžu v prípade prestupu hrať za iné mužstvo na turnaji. Podujatia sa zúčastní 32 tímov, z ktorých je 12 z Európy a práve u nich môže nastať situácia konca platnosti kontraktu.