Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Od šiestich ligových titulov po bankrot. Rozprávka Girondins Bordeaux so zlým koncom

Gérard Lopez na ihrisku Girondins Bordeaux.
Gérard Lopez na ihrisku Girondins Bordeaux.ČTK / Panoramic / Federico Pestellini
Girondins Bordeaux je historicky jedným z pilierov francúzskeho futbalu, ale dlhodobé finančné problémy a bankrot v roku 2024 sú v súčasnosti oveľa silnejšie ako všetky jeho úspechy od roku 1920. Od predaja spoločnosti M6 v roku 2018 klub padol na úplné dno a príchod podnikateľa Gérarda Lopeza (52) v roku 2021 zatĺka posledný klinec do jeho rakvy.

Opätovný štart od dna

V klube, ktorý šesťkrát ovládol Ligue 1 (naposledy v roku 2009), sa vystriedali megalomanskí prezidenti a majitelia, ktorí sa často strácali v labyrinte futbalového biznisu a nie vždy vedeli, ako riadiť organizáciu. Od neohrozeného Clauda Beza v 80. a 90. rokoch až po americký investičný fond King Street zažilo Girondins roky chaosu, zmätkov a zlých rozhodnutí. Klub 25. júla oznámil, že sa zbavuje svojho profesionálneho štatútu a krátko na to vyhlásil bankrot. Teraz je nútený začať znova od dna a stále dúfa v návrat na vrchol, no šance sú mizivé.

Za necelé tri roky Gérard Lopez dostal klub z Ligue 1 do hlbín štvrtej najvyššej súťaže. Profesionálny status, ktorý si Bordeaux držal od roku 1934? Preč. Ženský tím, ktorý ešte nedávno bojoval o postup do Ligy majstrov? Po zostupe na konci minulej sezóny poslaný do štvrtej ligy. Tréningové centrum? Preč. Družstvá U19 a U17? Zrušené. Zostali len tímy U18 a U15.

V minulej sezóne hrali muži Girondins druhú ligu a skončili v strede tabuľky. Finančné problémy ich však prinútili zostúpiť o dve úrovne nižšie. A na začiatku nového ročníka majú problém dať dohromady 11 hráčov! Hrozil im potupný koniec v súťaži. Pomohla až súťažná komisia Francúzskej futbalovej federácie, ktorá v auguste zorganizovala mimoriadne zasadnutie a schválila odloženie druhého duelu proti Poitiers. Girondins zachránilo bod v poslednej minúte vďaka gólu brankára Lassanu Diabatého.

Ako však mohol jeden z najrešpektovanejších a najpopulárnejších klubov vo Francúzsku klesnúť tak hlboko a v takom krátkom čase? Gérard Lopez zanechá stopu všade, kam príde a často nie v dobrom slova zmysle. Po úspechoch v podnikaní, ako napríklad investovanie do programu Skype, sa Lopez vrhol do sveta športu. V motoristickom športe aj vo futbale však za sebou zanechal dlhy a chaos. Príkladom je príbeh F1, kde Lopez prevzal Renault a premenoval ho na Lotus. Spočiatku všetko vyzeralo skvele, ale za oponou sa hromadili problémy.

Odišli jazdci a technici, tím sa hlboko zadlžil a Lopez musel nakoniec rezignovať. Rovnako ako v motoristickom športe, ani vo futbalovom sa nedokázal udržať nad vodou. Najprekvapujúcejšie je, že napriek tejto vizitke mu kluby dali dôveru. Olympique Marseille bol v jeho hľadáčiku, ale Margarita Louis-Dreyfusová dala prednosť ponuke Franka McCourta. V roku 2016 sa teda zameral na Lille, ktoré kúpil a opäť predal, keďže nebol schopný splatiť dlh vo výške 120 miliónov eur.

O šesť mesiacov neskôr sa vrhol na Bordeaux. Klub bol na pokraji bankrotu, ale podarilo sa mu ho dostať až na dno. Keď tím v roku 2022 zostúpil do Ligue 2, stále existovala nádej na návrat. V hre o postup zotrval až do posledného kola nasledujúcej sezóny, ktorý mu zmarili vlastní fanúšikovia. Respektíve jeden. Keď hráč konkurenčného Rodezu otvoril skóre, rozrušený priaznivec Girondins vbehol na ihrisko a strčil do Lucasa Buadesa. Rozhodca zápas prerušil, čím klub stratil šancu na návrat.

Pád Bordeaux bol rýchly a neúprosný. Zatiaľ čo napríklad škótsky Rangers, talianska Parma a Fiorentina či španielska MálagaHuelvou zažili podobné finančné krachy, vždy našli cestu späť. Zdá sa, že pre Girondins priniesol prechod od klubov vlastnených miestnymi prominentmi k investičným fondom viac rizika ako zisku. Hoci majú za sebou bohaté vinárske oblasti a svetoznáme značky, ani to nestačilo na to, aby prežili nápor zlého hospodárenia.

Bordeaux nepadlo zo dňa na deň. Naposledy získalo titul vo francúzskej lige v roku 2009, teda pred 15 rokmi. Vtedy k nim prišiel Jaroslav Plašil, vtedajší český reprezentant, ktorý v ich drese odohral desať, väčšinou šťastných, sezón. Po skončení hráčskej kariéry začal trénovať v rezervnom tíme, pôsobil ako asistent a krátko aj ako dočasný tréner A-tímu.

15 rokov pádu

Bol jedným zo 14 trénerov, ktorých klub za spomínaných 15 rokov vymenil. A každý z nich prišiel s nádejou, že vráti Girondins na vrchol. Tímy sa budovali bez toho, aby mali jasnú dlhodobú stratégiu. Len Francis Gillot strávil na lavičke viac ako dve sezóny a za ten čas získal aj jedinú trofej, keď v roku 2013 ovládol domáci pohár. Náhoda?

Bordeaux sa za ten čas stalo symbolom všetkého, čo je vo francúzskom futbale zlé. Angažovalo hráčov s obrovskými platmi, ako Jérémyho Toulalana či Laurenta Koscielneho, no bez viditeľného efektu. Klub jednoducho nevedel, ako vybudovať konkurencieschopný tím a udržať kontinuitu.

Akadémia, ktorá dala svetu súčasné hviezdy typu Jules Koundé a Aurélien Tchouaméni, naďalej produkovala talenty, ale vedenie nedokázalo využiť ich potenciál. Hráči odchádzali za zlomok svojej skutočnej hodnoty a aj keď prestupy priniesli nejaké peniaze, tie sa rýchlo rozplynuli. Bordeaux nevie nakupovať, nevie predávať a nevie si dlhodobo udržať trénera. A tak niet divu, že v roku 2022, štyri roky po odchode M6 a len rok po príchode Lopeza, stratilo svoje miesto v Ligue 1.

Lopez si hneď po svojom príchode uvedomil, že si musí získať fanúšikov. "Rýchlo sa s nimi zblížil, aby pochopil problémy, čo nefunguje a čo treba zmeniť. Veď sú to práve priaznivci, ktorí kupujú vstupenky a držia klub nad vodou," vysvetľuje novinár Vincent Romain.

Girondins sa vrátilo k starému znaku, ktorý bez diskusie zmenili predchádzajúci majitelia a znovu zamestnali šéfa bezpečnosti, ktorý mal blízko k ultras. "Lopez predovšetkým predstavil svoj projekt tak, že je jediným, kto môže zaručiť existenciu klubu v Ligue 1," dodáva novinár. Girondins však už nielenže nie je v Ligue 1, ale bolo preradené do National 2, štvrtej francúzskej ligy. Kontroverzný majiteľ na konci minulého ročníka istý čas dúfal, že sa mu podarí klub predať spoločnosti Fenway, tá pre dramatickú finančnú situáciu hodila uterák do ringu.

To všetko má ďaleko od osláv 100. výročia na Stade Chaban-Delmas, kde sa vystriedali všetky legendy klubu od Alaina Giresseho a Zinedina Zidana až po Bixenteho Lizarazua či Christopha Dugarryho. Žiadna z hviezd však nedokázala pomôcť nájsť vhodného kupca. S ročnou stratou 40 miliónov eur a dlhom 120 miliónov eur by sa aj miliardár dvakrát rozhliadol, než by sa vrhol do tohto bahna. "Existuje vôbec investor, ktorý by sa tak nadchol pre Girondins? Myslím, že nie. A Gérard Lopez vždy chcel zostať pri kormidle klubu. Majiteľa nemôžete prinútiť k predaju," hovorí Romain.

Luxemburčan je teda stále v kresle, presvedčený ako vždy, že všetko vyrieši a Girondins dovedie späť na vrchol.  Výzvu prijíma Bruno Irles, bývalý tréner Troyes a tréningového centra Monaka. Z minulej sezóny zostali len traja hráči, pričom sa vrátilo niekoľko starých známych vrátane Cédrica Yambérého a Younèsa Kaabouniho.

Vo štvrtok 25. júla klub vydal vyhlásenie, že sa zbavuje svojho profesionálneho štatútu. Zmluvy s hráčmi boli ukončené a tréningové centrum zatvorené. Napriek tomu tu bola svetlá stránka: Girondins môže hrať na Matmut Atlantique, štadióne postavenom na okraji mesta pre EURO 2016.

"Hrať na vlastnom štadióne je skutočná výhoda, ale musíte sa pozrieť aj ďalej," poznamenáva Vincent Romain. "Skutočnou otázkou je, čo sa stane, ak klub nepôjde nahor a bude potrebné doňho vložiť ďalšie peniaze. Pravdepodobne to však nebude veľká suma, pretože sa zrealizuje plán prepúšťania a dlh sa výrazne zníži."

Vedenie má 29. októbra stretnutie s obchodným súdom a pôjde o veľa.  Mohlo by totiž dôjsť k rozhodnutiu o priamej a okamžitej likvidácii. "Už teraz sa musia do klubu vrátiť dva až tri milióny eur na financovanie plánu prepúšťania. Damoklov meč nám stále visí nad hlavami. Bol by som veľmi prekvapený, keby sa to skončilo likvidáciou, pretože by to znamenalo, že Gérard Lopez príde o všetko. Pracoval by na financovaní plánu prepúšťania, aby teraz všetko zastavil?" zamýšľa sa Romain.

Inými slovami, buď Gérard Lopez, alebo zánik klubu...