Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Časť sezóny, ktorá nebude jednoduchá, hlási pred derby Benkovský. Slovan sa chce vrátiť na čelo

Derby prinášajú súboje na ostrie noža.
Derby prinášajú súboje na ostrie noža.TASR - Jakub Kotian
Jedna z najočakávanejších bitiek jesene je za rohom. V sobotu sa na Štadióne Antona Malatinského odohrá 173. najväčšie slovenské derby. Trnavský Spartak privíta bratislavský Slovan. Dvaja odvekí rivali nielen na trávniku, ale aj v hľadisku. Aktuality a očakávania z tábora belasých prezradil Flashscore Správam asistent trénera Weissa Ľuboš Benkovský (34).

Obhajca majstrovskej trofeje prežíva odlišné pocity než na aké je zvyknutý. Pred druhou reprezentačnou prestávkou prišiel, po remíze 1:1 s Trenčínom, o líderskú pozíciu tabuľky Niké ligy. Na čele ho nahradila dravá Žilina.

"Náš herný prejav nasvedčoval proti Trenčínu tomu, že sme išli za želaným výsledkom. Získali sme však iba bod, ktorý nás stál prvé miesto. V danej chvíli sme si to vyhodnotili negatívne, samozrejme, ale na druhej strane vieme, že táto časť sezóny nebude jednoduchá. Musíme byť schopní vykrývať všetky súťaže a v určitom momente aj šetriť niektorých hráčov. Tým pádom vzniká riziko neželaných strát," prezradil Ľuboš Benkovský.

O tom, že belasých nečaká ľahké obdobie, svedčí aj mimoriadne vyrovnaná tabuľka. Na prvú Žilinu, obaja majú duel k dobru, strácajú bod. Tretia Trnava zaostáva o sedem.

"Sme si vedomí, že sme v dlhodobej súťaži. Zápasov je veľa. Tým pádom je najdôležitejšie udržať krok. V rámci dlhodobého cieľa sa sústredíme na to, aby sme boli prví a vedeli udržať zápasové tempo. Budeme pokračovať každé tri dni, takže priorita nie je zameraná na jednu súťaž, ale celkovo všetky," pokračuje 34-ročný asistent kouča Vladimíra Weissa staršieho.

Trénerský tím sa musel zaobísť bez sedmičky futbalistov. Reprezentačné povinnosti si plnil Strelec, Takáč, Kašia, Blackman, Bajrič, Gajdoš i Marcelli. "Napriek tomu vyzeral tréningový proces dobre, aj keď s menším počtom hráčov. V prvej časti mali hráči voľno, v druhej sme sa zamerali na herné i kondičné prvky. Snažíme sa držať všetkých na čo najvyššej úrovni pripravenosti, aby boli schopní v ktoromkoľvek momente zasiahnuť do hry," zdôraznil Benkovský. 

Belasí a ich ostatné výsledky.
Belasí a ich ostatné výsledky.Flashscore

Kým Slovan, na podnet Spišskej Novej Vsi, pohárový stret odohrá v náhradnom termíne, Trnava sa predstavila v Bytči. Na derby sa naladila postupovým triumfom 4:1. V najcennejšom drese sa predstavili Ujlaky so Zeljkovičom.

"Nemyslím si, že derby rozhodne to, či niekto v týždni hral, alebo nehral. Nevidím v tom výhodu, resp. nevýhodu. Stretnú sa dva najväčšie slovenské tímy v najsledovanejšom zápase. Vždy to prináša so sebou maximálnu vážnosť a množstvo neočakávaných emócií i situácií," nadviazal Ľuboš Benkovský.

Rozhodujúci však môže byť postupne dopad záťaže. Obhajca majstrovskej trofeje nastúpi od úvody prebiehajúcej sezóny do 22. stretnutia. Trnavu čaká sedemnásty duel.

"Záťaž pre hráčov je naozaj veľká. Je to hlavne o pozápasových, resp. regeneračných tréningoch pre skupinu, ktorá odohrala potrebnú minutáž a druhú skupinu, pri ktorej kladieme dôraz na udržanie herného výkonu a potrebných či žiadaných parametrov," priblížil bývalý kormidelník Zlatých Moraviec fungovanie tímu v "anglických týždňoch".

Posledné vzájomné derby.
Posledné vzájomné derby.Flashscore

Trnavčania si dodali impulz výhrou v pohári, slovanisti zvolili inú cestu. Profesionálny kontrakt podpísal 16-ročný odchovanec Maxim Mateáš. Okrem toho sa postupnými krokmi dostáva späť do formy líder Juraj Kucka"Nielen na ihrisku, ale aj mimo neho skvalitňuje náš tréningový proces svojimi skúsenosťami. Pozdvihuje tak celé mužstvo. Každým dňom je na tom lepšie. Veríme, že už čoskoro bude v stopercentnom stave a v zápasovej nominácii. Držíme sa nastaveného protokolu návratu hráča po zranení a nič neuponáhľame," prízvukuje asistent trénera.

Spartak v Niké lige ešte neprehral. Z deviatich duelov tri vyhral a šesťkrát sa so svojím súper delil. Belasí príchuť prehry spoznali doma proti Žiline (0:5). V ďalšom priebehu zaváhali iba raz so skôr spomínaným Trenčínom (1:1).

Slovan naposledy v Trnave otáčal nepriaznivé skóre z 0:1 na konečných 2:1.
Slovan naposledy v Trnave otáčal nepriaznivé skóre z 0:1 na konečných 2:1.TASR - Lukáš Grinaj

"Obrovskú prioritu kladú na defenzívu, aby hráči vychádzali z tohto základného prvku filozofie trénera. Smerom do ofenzívy využívajú hlavne kraje, prečíslenia na stranách ihriska a centrované lopty do pokutového územia. Je to spôsob, z ktorého Trnava ťaží a snaží sa ním získavať body," priblížil pohľad na odvekého rivala Benkovský. 

Zbraň k trom bodom prezradiť nechcel. "Analyzovali sme ich, ako každého jedného súpera. Videli sme možný variant, ktorý by na Spartak mohol platiť. Ten sa budeme snažiť aplikovať do zápasu tak, aby sme boli na konci úspešní," nechal na záver Ľuboš Benkovský taktiku pod rúškom tajomstva. V týždni domáci hlásili viac ako 8-tisíc predaných vstupeniek na derby.

Spartak Trnava - Slovan Bratislava (sobota, 18:00)