Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Do Košíc mi zatiaľ vstup nezakázali, smeje sa Radványi po historickej výhre medzi elitou

Nielen trénerovi Radványimu spadol po prvej výhre v Niké lige kameň zo srdca.
Nielen trénerovi Radványimu spadol po prvej výhre v Niké lige kameň zo srdca.TASR - Henrich Mišovič
V ostatnom 5. kole Niké ligy sa na zoznam mužstiev aspoň s jedným triumfom v novom ročníku pridalo už aj Komárno. Nováčik má za sebou náročný úvod po postupe medzi elitu. Prehral s favoritmi na titul a následne na ďalšieho súpera musel čakať. Nielen o nečakanej dvojtýždňovej pauze, ale aj vydretom premiérovom trojbodovom zápise z košickej pôdy sa Flashscore Správy rozprávali s hlavným trénerom Mikulášom Radványim (55).

Košice - Komárno 0:1

Spadnutý kameň zo srdca. Aj tak by sa dala nazvať nie príliš očakávaná trojbodová žatva v Košickej futbalovej aréne. Domáci stretnutie absolútne nezvládli a v samom závere pykali. Po zásahu Nándora Tamása zavládla v Komárne historická - víťazná - eufória v najvyššej slovenskej súťaži. 

"Pevne verím, že najmä po psychickej stránke nám táto výhra pomôže. Uspeli sme napriek tomu, že sme podali asi najhorší výkon, odkedy sme v lige. Aj proti Slovanu, aj s Dunajskou Stredou sme v poli pôsobili herne lepšie. Je to dôležité víťazstvo. Chlapci sa presvedčili, že môžeme hrať s každým a môžeme vyhrávať aj v lige. Berieme to ako vzpruhu do ďalších kôl," prezradil na úvod rozhovoru Mikuláš Radványi.

Zápasové štatistiky.
Zápasové štatistiky.Flashscore

Zverenci jeho náprotivka Geriho to súperovi mierne na trávniku uľahčili. V priebehu dvoch minút videl krátko po polhodine hry dve žlté karty skúsený stopér Ján Krivák a svoje mužstvo oslabil. Červený trest je o to paradoxnejší, že prišiel po dvoch súbojoch s rovnakým protihráčom a zároveň bývalým spoluhráčom Patrikom Voleským v identickej situácii. Po faule lakťom.

"Krivák proti nám za posledné roky odohral niekoľko zápasov. Vedeli sme, že chodí do súbojov agresívne, aj preto tam šiel podobne Voleský. To, že išiel do toho dvakrát za minútu lakťom, to je už problém Košičanov. Myslím, že náš Patrik odviedol, čo mal - kus poctivej roboty. Červená karta ovplyvnila priebeh a nám pomohla. Domáci mali územnú prevahu, vypracovali si viac streleckých pokusov. Taký je však futbal. Tešíme sa z troch bodov," pokračoval skúsený 55-ročný šéf komárňanskej lavičky.

Tréner Radványi s kolegom Gerim, ktorého po druhý raz z troch možností zdolal.
Tréner Radványi s kolegom Gerim, ktorého po druhý raz z troch možností zdolal.fckosice.sk/Tomáš Cicoň

Ešte stále nemáte zákaz vstupu do Košíc?

"(Smiech). Nie, nie. Chodím tam veľmi rád."

To potvrdzujú aj vaše štatistiky. Ako tréner Komárna ste v šiestom prípade proti košickému FC neprehrali. Čím to je?

"Je to pekné. Povedal som to aj pred zápasom, že som tam nikdy neprehral. Radšej si zaklopem. Dúfam, že to takto bude pokračovať aj ďalej. Neviem, čím to je. V každom prípade, je tam príjemné prostredie s pekným štadiónom. V predošlých dueloch sme mali kusisko športového šťastia, ale to patrí k futbalu i životu. Myslím, že to chlapci odmakali a na konci boli odmenení."

Proti východniarom ste zaknihovali tri remízy a tri výhry. Všetky triumfy sa zrodili práve v Košiciach. Navádzali ste aj hráčov k predĺženiu tejto série?

"Je to v hlavách, samozrejme. Posledné víťazstvo je už história. Každý zápas sa začína od 0:0. Pri predchádzajúcej výhre mali Košice prakticky iné mužstvo, možno dvaja hráči zostali. Naopak, u nás z toho boli šiesti alebo siedmi futbalisti. Košičania majú teraz oveľa kvalitnejší tím, preto nás tri body tešia."

Pohľad na výsledky Komárna.
Pohľad na výsledky Komárna.Flashscore

Odohrali ste dve kolá a na ďalšieho súpera museli čakať dva týždne. Ružomberok aj Trnava si, pre povinnosti v Európe, stretnutia odložili. Ako ste sa s tým vyrovnávali?

"Pre nikoho to nie je príjemný pocit, už vôbec nie pre nováčika. Očakával som, že zhruba v piatom, alebo šiestom kole nabehnú hráči z druholigového tempa do najvyššieho, že si zvyknú na ligový rytmus. Hrá sa tu intenzívnejšie. Nemohli sme hrať ani prípravné zápasy, keďže súťaže bežia. Trénovali sme ako predtým. Žiadny tréner nevie, na čom je jeho mužstvo pred výkopom. Ako som už spomínal, herne to bol náš najslabší stret. Strácali sme veľa lôpt, prehrávali súboje. Napriek tomu sme vyhrali. Verím, že do rytmu naskočíme. Je pred nami pohár, v sobotu privítame Michalovce."

Predsa len, čo všetko ste absolvovali bez herného vyťaženia v ostatných týždňoch? 

"Bola tam aj mierna nervozita. Máte za sebou týždňový mikrocyklus, v nedeľu vás čaká zápas s Ružomberkom a v piatok dostanete správu, že sa nehrá. Nie je to jednoduché. Zareagovali sme modelovaným vystúpením, ale ten nemá takú kvalitu ako ligový súboj. Asi aj preto sme vyzerali v Košiciach zaspato. V prvom dueli so Slovanom, keď hráči boli v rytme a vedeli, do čoho idú, vyzerali dobre."

Aktuálna - neúplná - nikéligová tabuľka.
Aktuálna - neúplná - nikéligová tabuľka.Flashscore

Ako zatiaľ vnímate najvyššiu súťaž z pohľadu vášho tímu v porovnaní s MONACObet ligou?

"Každý vie, že keď postúpite o triedu vyššie, čaká vás oveľa rýchlejšie, intenzívnejšie, dynamickejšie i agresívnejšie prostredie. Na to si musia hráči, ktorí pôsobili v druhej lige, zvykať. Som presvedčený, že sa im to podarí, keďže majú kvalitu. Som rád, že zvládli tento zápas a máme tri body. Mali by sme ich potvrdiť "doma" s Michalovcami, čo taktiež nebude ľahké. Každá jedna konfrontácia je dôležitá. Vieme, že tak, ako sme prešli druhou ligou bez problémov, v Niké lige to fungovať nebude. Je to o niečom inom, ale chlapci trénujú a pracujú dobre."

Defenzíva Komárna zastavila aj päťgólového kanoniera Žana Medveda.
Defenzíva Komárna zastavila aj päťgólového kanoniera Žana Medveda.fckosice.sk/Tomáš Cicoň

Obrovskú oporu majú určite hráči aj vo vás. V najvyššej slovenskej súťaži ste odtrénovali 133 zápasov. Dávkujete svojim zverencom postupne, čo ich čaká a neminie? 

"Komárno je už štvrté mužstvo, ktoré trénujem v Niké lige. Viem, o čom hovorím. Od začiatku som chlapcom prízvukoval, aby boli pripravení, že v lige sa hrá iný futbal, iným štýlom. Na každom jednom tréningu sa o tom rozprávame. Vidím však na číslach z tréningových jednotiek či zápasových dát, že sú postupne na tom oveľa lepšie. Musia trénovať intenzívnejšie, ale baví ich to. Keď budeme prenášať veci z tréningu do zápasov, môžeme hrať s každým."

Čo ste si zobrali do ďalších kôl z úvodných dvoch prehier proti Slovanu (1:4) a Dunajskej Strede (0:2)?

"Aj so Slovanom, aj s DAC sme mali šance. Lenže tu ich nebudeme mať ako o poschodie nižšie osem či deväť, premeníme dve-tri a vyhráme. To, čo si vypracujeme, je potrebné aj pretaviť do gólu. V opačnom prípade nás takíto súperi budú trestať a dostanú sa do psychickej výhody. Proti Slovanu sme mali za stavu 1:1 čistú príležitosť, nedali sme. Slovanisti mohli byť nervóznejší. V prvom polčase s Dunajskou Stredou tam bola taktiež veľká šanca, po zmene strán dve a dostali sme druhý gól. Bolo po zápase. Musíme byť koncentrovanejší a nakloniť si efektivitou výhodu na našu stranu."

Čakanie na herné vyťaženie už je za vami. Anglický týždeň pred vami - Slovnaft Cup proti Hliníku nad Hronom a následne s Michalovcami. V krátkom časovom slede to vnímate ako výhodu?

"V stredu dostanú priestor aj tí, ktorí nemajú takú porciu minút, aby nazbierali zápasovú prax. Nebude to síce liga, ale je nám jasné, že prvé pohárové kolá sú zradné. Súper z nižšej súťaže sa vie vyhecovať. Vie hrýzť a bojovať. Bude to jednoznačne dobrá previerka pre chlapcov."

Najbližší program nováčika najvyššej súťaže.
Najbližší program nováčika najvyššej súťaže.Flashscore

Čaká vás v zlatomoraveckom azyle "šesťbodový" stret s Michalovcami?

"Určite. Hráčom to takto nehovorím, ale vieme, že keď sa skončí liga, počítajú sa iba body a vzájomné zápasy. Vieme si tak dobre spočítať, aký dôležitý duel to pre nás je. Preto sa naň aj zodpovedne pripravujeme."