Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Košičania v generálke na Niké ligu proti veľkoklubu, do metropoly východu príde AS Rím

Košičania sa môžu tešiť na súpera zvučného mena.
Košičania sa môžu tešiť na súpera zvučného mena.Tomáš Cicoň/fckosice.sk
FC Košice si pripravili nielen pre svojich fanúšikov, ale pre všetkých priaznivcov futbalu na Slovensku veľkú lahôdku. V rámci generálky na štart Niké ligy si v pondelok 22. júla zmerajú sily s talianskym AS Rím. Čas úvodného výkopu bude v najbližších dňoch ešte upresnený.

Celok z metropoly východu sa už raz s Rimanmi stretol. Bolo to ešte pod hlavičkou MFK v play-off predkole Európskej ligy 2009/2010. Košičania doma prekvapivo remizovali 3:3, keď dvomi gólmi zahviezdil Ján Novák.

V talianskej odvete však outsider nemal šancu a prehral 1:7. Prvý súboj sa hral ešte v Čermeli na Štadióne Lokomotívy, teraz to bude duel priateľský a zároveň bude slúžiť ako slávnostné otvorenie už dokončenej Košickej futbalovej arény.

"Vnímame to veľmi pozitívne, pretože po dlhom čase je to súper z najvyššieho európskeho rangu, ktorý nás môže skutočne preveriť a ukázať futbalovú modernu najvyššej kvality. Zároveň v tom vidím aj istú nostalgiu spred pätnástich rokov, keď do Košíc v rámci Európskej ligy zavítal práve AS Rím na čele s legendárnym Francescom Tottim. Klobúk dole pred vedením Košickej futbalovej arény a jej manažérom Petrom Schmiedlom, že sa podarilo zorganizovať príchod takéhoto veľkoklubu do Košíc," cituje web fckosice.sk prezidenta FC Košice Dušana Trnku.

AS Rím patrí medzi najväčšie talianske i európske kluby. Trikrát sa tešil z domáceho titulu (naposledy v 2000/01), celkovo 14-krát bol vicemajstrom a Taliansky pohár ovládol v deviatich prípadoch (naposledy 2007/08). V ročníku 1983/84 vyhral Európsky pohár, predchodcu dnešnej Ligy majstrov. V sezóne 2021/2022 sa stal víťazom premiérového ročníka Európskej konferenčnej ligy, o rok neskôr stroskotal vo finále Európskej ligy.

Vlkov vedie od 16. januára 2024 Daniele De Rossi, ktorý strávil v klube takmer celú hráčsku kariéru a je zároveň pamätníkom merania síl s Košicami. Trénerskú taktovku prevzal po Josém Mourinhovi. Najznámejšími menami v kádri sú Paulo Dybala, Gianluca Mancini, Tammy Abraham, Lorenzo Pellegrini, Chris Smalling, Stephan El Shaarawy či Renato Sanches. V minulej sezóne hosťoval v klube aj belgický kanonier Romelu Lukaku z Chelsea.

"Košická futbalová aréna je dostavaná, skolaudovaná a v plnej prevádzke. Sme štadiónom UEFA 4, teda najvyššej kategórie, a takýto skvost v rámci športovísk s národným významom si určite zaslúži parádny slávnostný otvárací zápas," nadviazal Peter Schmiedel, manažér KFA. 

Košičania sa v ostatnom nováčikovskom ročníku v Niké lige udržali medzi elitou (10. miesto), keď zvládli existenčný duel s Michalovcami a nemuseli ísť do baráže. Vystriedali však hneď štyroch trénerov, boli nimi Anton Šoltis, dočasný Miroslav Sovič st., Ján Kozák ml., a opäť dočasný Gergely Geri.

Práve Geri doviedol žlto-modrých k triumfu nad Zemplínčanmi a v najbližších dňoch má byť podľa našich informácií predstavený ako nový hlavný kouč FC Košice spoločne s tromi posilami do kádra.