Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Markulík odmietol ponuku nahradiť Skuhravého. Som rád, že som bol prvou voľbou, hovorí

Markulík a Skuhravý pôsobili bok po boku tri roky.
Markulík a Skuhravý pôsobili bok po boku tri roky.Milan Štefánik/jimifoto.sk
Štefan Markulík (32) prišiel do Podbrezovej pred tromi rokmi ako asistent trénera Romana Skuhravého (49) a keď sa český lodivod nedávno nečakane rozhodol opustiť Horehronie, dostal ponuku nahradiť ho vo funkcii. To však stále mladý asistent trénera odmietol. O detaily sa podelil v rozhovore pre Flashscore Správy.

Je pravda, že ste dostali ponuku stať sa hlavným trénerom Podbrezovej?

"Áno, je to pravda. Beriem to ako prejav dôvery majiteľov klubu a zároveň to považujem za dobré vysvedčenie mojej trojročnej práce v Podbrezovej. Som rád, že som bol pre nich prvou voľbou."

Prečo ste sa ju rozhodli odmietnuť?

"Bolo to pre mňa v aktuálnej situácií ťažké rozhodnutie. Na jednej strane si ponuku veľmi vážim, pretože viesť ligový tím v projekte, ktorý má jasné zadefinované ciele, by pre mňa určite bola výzva. Na druhej strane by som tomu v tejto chvíli nemohol dať maximum. Ten, kto má pozná, vie, že nie som typ, ktorý robí veci na pol plynu. Študujem UEFA Pro licenciu a mám pred sebou posledné mesiace dvojročného štúdia, chcem to dokončiť."

Markulík je súčasťou Podbrezovej už viac ako tri roky.
Markulík je súčasťou Podbrezovej už viac ako tri roky.Milan Štefánik/jimifoto.sk

Vzhľadom na váš mladý vek predpokladám, že máte ambíciu raz hlavným trénerom byť. Je to tak?

"Samozrejme, každý máme ambície a určite aj ja. Byť historicky jedným z najmladších trénerov v lige a mať možnosť prezentovať svoj pohľad na futbal na najvyššej úrovni bola a je motivácia. Verte mi, bolo to lákavé, no odísť od tímu na dva-tri dni v priebehu súťažného mikrocyklu si môžete dovoliť len v prípade, že viete zabezpečiť kontinuitu. Verím, že podobná ponuka príde aj v budúcnosti. Či už to bude v Podbrezovej, alebo inde. Som trpezlivý a prípadnú šancu chcem využiť."

S trénerom Skuhravým ste zažili tri roky. Čo vám dali do kariéry?

"Veľmi veľa. Roman je určite osobnosť, má jasnú predstavu o hre a jeho trénerský rukopis je neprehliadnuteľný. Pokiaľ to spojíte s veľkou odbornosťou, je to záruka vysokej kvality. To všetko som uňho našiel. Musím však podotknúť, že som nič nedostal zadarmo. Je náročný ako na hráčov, tak na realizačný tím. Za tri sezóny mi ukázal množstvo skratiek, bola to obrovská škola po všetkých stránkach. Jeho rozhodnutie bolo, samozrejme, aj pre mňa prekvapením, no beriem to ako súčasť futbalového života."

Markulík počas predzápasovej rozcvičky.
Markulík počas predzápasovej rozcvičky.Milan Štefánik/jimifoto.sk

Ako ste vy osobne vnímali rozhodnutie trénera Skuhravého?

"Každý má právo výberu cesty, po ktorej chce kráčať a to treba rešpektovať. Mne neprináleží komentovať to, ja som vďačný, že som s ním mohol spolupracovať. Absolvovali sme kvantá rozhovorov, analýz, mítingov, rozvíjali sme herný systém, denne sa zlepšovali. Celkovo som v Podbrezovej stretol ľudí s veľkým potenciálom."

Na lavičku zasadol nový tréner Cifranič. Aké sú prvé dni s ním?

"Výhodou je, že tréner Cifranič pozná prostredie. Má rovnaké futbalové vierovyznanie ako ja, miluje dominantný futbal a teda chce mať loptu pod kontrolou. Snažím sa mu byť vo všetkom nápomocný, veľa diskutujeme. Určite si to všetko sadne ako má a na úvodné ligové kolo budeme pripravení."

Akým futbalom sa Podbrezová bude prezentovať v novej sezóne?

"Určite chceme pokračovať v herných princípoch, na ktorých pracujeme posledné tri roky. Celé sa to točí okolo troch kľúčových pilierov. Atraktívny herný prejav, rozvoj hráča a výsledkový cieľ. Náročná cesta, ale o tom je projekt Podbrezová."

Markulík má jasné ciele, ktoré chce v kariére dosiahnuť.
Markulík má jasné ciele, ktoré chce v kariére dosiahnuť.Milan Štefánik/jimifoto.sk