Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Nikéligový semafor: Festival železiarov odklial Cifraniča, rekordér Bősze a trápenie Trnavy

Podbrezová strelecky explodovala a pomohla svojmu trénerovi.
Podbrezová strelecky explodovala a pomohla svojmu trénerovi.Milan Štefánik/jimifoto.sk
Po gólovo slabších kolách sa v tom štvrtom na väčšine štadiónov roztrhlo vrece s presnými zásahmi. Neplatí to však o Trnave, ktorá sa v tomto smere trápi, zatiaľ čo Podbrezová odkliala nielen svoj účet, ale aj hlavného trénera Vladimíra Cifraniča (48). Najvyššia súťaž má zároveň aj nového rekordéra. Flashscore Správy všetko mapujú v tradičnom Nikéligovom semafore.

Červená: Trnava stále nestrelila gól

Prešli tri zápasy a Trnava stále nedostala gól, čo je síce veľmi potešujúca správa, ale žiadny ani nestrelila a to je už pre tím trénera Gašparíka o poznanie horšie. Znásobuje to tiež fakt, že Spartak počas 270 minút vyprodukoval iba šesť striel na bránu, najmenej zo všetkých tímov Niké ligy. Pre porovnanie, prvá Podbrezová ich má na konte 28.

Bíli Andeli vyšli naprázdno proti Trenčínu, Michalovciam a Žiline. Tento fakt sa dá pripísať aj tomu, že Trnava mala povinnosti v Konferenčnej lige, a tak v ligových stretnutiach bol šetrený hlavne skúsený útočník a najlepší strelec z minulej sezóny Michal Ďuriš. Je teda jasné, na čom Gašparík a spol. počas začínajúceho sa týždňa budú pracovať.

Trnave to v lige nestrieľa.
Trnave to v lige nestrieľa.Flashscore

Zároveň sa stále hľadá Róbert Pich. Do príležitostí sa dostáva, množstvo ich už zahodil. "Neviem, čo ho zväzuje, či je nervózny, ale je skúsený hráč. Veľakrát je to o tom, že hráč potrebuje na začiatku sezóny streliť gól a viem, že to z neho spadne. Od skúseného hráča očakávate iné riešenie dvojitej šance, ktorú mal. Škoda, pretože mohol rozhodnúť zápas a jeho psychika by išla hore a úplne opačným smerom," uvedomoval si Gašparík po dueli so šošonmi.

Z čisto štatistického hľadiska je ale problém Spartaka o niečo dlhšie trvajúci. Tím z malého Ríma takisto v príprave počas piatich vystúpení skóroval len trikrát. Aj keď sa zdalo, že v KL je situácia iná, tak ani sedem zásahov v štyroch dueloch nestačilo na postup ďalej.

Oranžová: Cifranič prelomil negatívnu bilanciu

Neuveriteľných 23 zápasov trvala séria trénera Vladimíra Cifraniča bez víťazstva v najvyššej slovenskej súťaži, o čom sme písali už pred týždňom. Zlomil to ale v najlepšom možnom štýle, nakoľko na lavičke Podbrezovej zaznamenal najvyššie víťazstvo klubu v Niké lige. Jeho zverenci po výbornom výkone rozobrali Skalicu siedmimi gólmi.

Úsmevný moment potom nastal na tlačovej konferencii, keďže novinári sa ho spýtali, či ide o jeho najvyššiu výhru medzi elitou. "Tejto téme som sa nechcel venovať, pretože raz som s Trenčínom v Podbrezovej vyhral 8:1," úsmevne poznamenal. Tento výsledok je historicky najvyššou výhrou vonku v ére samostatnej republiky.

Predošlé zápasy Podbrezovej.
Predošlé zápasy Podbrezovej.Flashscore

Železiari zlepšili svoje maximum, doposiaľ sa v Niké lige presadili šesťkrát pred deviatimi rokmi proti Michalovciam. Razom majú najlepšiu ofenzívu v súťaži, o tento primát sa delia so Slovanom a Dunajskou Stredou. Disponujú tiež najvyšším počtom striel na bránu (28). Prehru v Košiciach odčinili najlepším možným spôsobom.

Mimochodom, sedem gólov je rovnaký počet, aký sa Podbrezovej podarilo streliť v ostatných trinástich súťažných zápasoch.

Zelená: Nový najmladší rekordér

Vyzeralo to tak, že rekord Andreja Rendlu nikdy nebude prekonaný. Bývalý útočník debutoval v najvyššej slovenskej súťaži vo veku 16 rokov a jeden deň. Až do júla tohto roka totiž na Slovensku platilo pravidlo, že za mužov môže hrať iba futbalista starší ako 16 rokov. Od 1. júla 2024 však môžu nastúpiť už hráči, ktorí dovŕšili 15 rokov.

Aj preto je novým rekordérom Levente Bősze, ktorý za Dunajskú Stredu v sobotu nastúpil keď mal iba 15 rokov a 181 dní. Aby toho nebolo málo, tak okamžite zaknihoval asistenciu. Nie je pritom vylúčené, že ak bude v týchto výkonoch pokračovať, môže prekonať ďalší rekord a síce stať sa najmladším strelcom ligy.

K dispozícii má takmer celý kalendárny rok, nakoľko Miroslav Káčer skóroval vo veku 16 rokov a 162 dní. "Je to výborné pre nás i klub, že nastúpil 15-ročný futbalista. Tomu sa veľmi tešíme," hovoril tréner Xisco Muňoz.

Bősze (nar. 18. februára 2009) je odchovancom DAC-u. Talentovaný ofenzívny stredopoliar nedávno podpísal prvú profesionálnu zmluvu, s klubom zo Žitného ostrova sa dohodol na kontrakte do konca sezóny 2026/2027. Je tiež členom maďarskej reprezentácie do 16 rokov.

Aktuálna tabuľka Niké ligy.
Aktuálna tabuľka Niké ligy.Flashscore