Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Nikéligový semafor: Nový líder, pusto na Žitnom ostrove a štýlový návrat Galáda

Trenčín pod Galádom bodoval na Slovane prvýkrát od roku 2018.
Trenčín pod Galádom bodoval na Slovane prvýkrát od roku 2018.TASR - Pavel Neubauer
Základná časť Niké ligy sa blíži k svojej polovici. Po 10. kole je síce tabuľka neúplná, keďže na konci októbra majú kluby pred sebou dohrávky, no napriek tomu má nového lídra. Žilinské MŠK predbehlo Slovan a vyhlásilo útok na titul. Naopak, starostí a nie málo, majú na Žitnom ostrove. Do najvyššej súťaže sa vrátil najpovolanejší spomedzi záchrancov. Nielen o tom bude najnovší Nikéligový semafor od redakcie Flashscore Správ.

Zelená: Nový líder spod Dubňa 

Nejeden fanúšik si v ostatnom období možno povedal, že by sa musel udiať zázrak, aby niekto zosadil Slovan z trónu. Lenže nie na všetko treba zázraky. Pokojne stačí využiť naskytnutú príležitosť, premieňať šance a bodovať všade, kde je to možné. Aspoň tak to zatiaľ robí Žilina a ide jej to výborne. Premiérovo v ročníku má tak Niké liga nového lídra. Dokonalý tlak vychádza spod Dubňa na už aj unavených belasých, ktorí majú v nohách od úvodu sezóny, naprieč všetkými súťažami, 21 zápasov.  

Neúplná tabuľka Niké ligy po 10. kole.
Neúplná tabuľka Niké ligy po 10. kole.Flashscore

Šošoni ich odohrali jedenásť. Na konci októbra, podobne ako zverencov trénera Weissa, ich čaká ligová dohrávka. V návrate k 2. kolu privítajú doma Ružomberok. Belasí sa vrátia do tretieho kola na pôdu Skalice. Žilinčania si užívajú futbal. Pod vedením Michala Ščasného hrajú svoj tradične aktívny, dynamický a hlavne ofenzívny futbal. Potvrdzuje to 22 nastrieľaných gólov - najviac spomedzi nikéligistov. Tri vsietili v MOL aréne, kde vyhrali premiérovo po viac ako deviatich rokoch (3:0).

Ostatné rezultáty.
Ostatné rezultáty.Flashscore

V defenzíve nie sú o nič horší, inkasovali iba šesťkrát, vďaka čomu sú po Trnave (4) druhí. Paradoxne, najviac gólov im strelila, vtedy posledná, Skalica (2). Práve so spartakovcami sa žlto-zelení predbiehajú v neporaziteľnosti, keďže ako jediní stále v prebiehajúcom ročníku neprehrali. Na prvom mieste bola Žilina naposledy od štvrté po siedme kolo minulej sezóny.

Vedenie udržalo Kaprálika, ktorý má na konte už päť gólov a patrí k najlepším v súťaži. Na listinu strelcov sa zapísalo, mimochodom, už štrnásť rôznych hráčov. Toľko gólov nedalo až deväť z dvanástich mužstiev. Okrem šošonov to dokázali iba Slovan (18) a Dunajská Streda (14). Ďuriš podpísal nový kontrakt. V defenzíve doplnil skúseného Hubočana nemenej ostrieľaný Pekarík. V strede poľa to svedčí navrátilcovi Káčerovi a skvelé výkony predvádza diamant Sauer. Že by mala Niké liga po šiestich rokoch nového majstra? Síce je ešte pred futbalistami spod Dubňa dlhá cesta, nakročené k tomu majú výborne.

Oranžová: Návrat Galáda vo veľkom štýle

O to, že Slovan už nie je prvý, minimálne počas reprezentačnej prestávky, sa postaral vyhlásený záchranár. Nielen do najvyššej súťaže, ale aj na lavičku AS Trenčín sa vrátil Ivan Galád. Nahradil na nej Srba Iliju Stolicu, ktorý sa s mužstvom spod hradu Matúša Čáka rozlúčil po takmer roku a pol (od mája 2023, bilancia: 17-12-16). Skúsený slovenský lodivod tamojšie prostredie dôverne pozná. Pôsobil v ňom v niekoľkých obdobiach. Naposledy ako konzultant trénera Juraja Ančica v ročníku 2021/2022. 

Prehľad výsledkov Trenčína.
Prehľad výsledkov Trenčína.Flashscore

Okrem toho viedol mužstvo ešte v druholigovej sezóne 2008/2009 a na konci edície 2018/2019 vybojoval s AS v baráži záchranu v najvyššej súťaži. Niet preto divu, že mu majiteľ Tschen La Ling zveril do rúk bezduchý tím, ktorý sa trápi. Nevie vyhrávať (1-5-4) a kedysi vyhlásená ofenzíva nevie už strieľať góly (9:15). Galád začal ideálne. Belasí proti nemu prišli po druhý raz v sezóne o body. Trenčín prvýkrát od augusta 2018 bodoval na Tehelnom poli. Aby toho nebolo málo, 61-ročný kouč videl aj červenú kartu. Zaujímavý štart...

Červená: Bezkrvná Dunajská Streda

Nie, toto naozaj nie je mužstvo, ktoré je vyzreté a najmä pripravené bojovať o titul. Dunajskostredčania striedajú lepšie výkony s horšími a výrazne sa to odráža aj na výsledkoch. Nemôžu sa na to pozerať už ani fanúšikovia. Tých na tribúnach ubúda. Jedni z posledných si pýtajú krk trénera Xisca Muňoza. Španiel zdôrazňuje, že je pod tlakom celý život a prehry jemu i hráčom ukazujú, na čom všetkom musia pracovať. Lenže zostáva stále iba pri slovách... 

Najbližší program po reprezentačnej prestávke.
Najbližší program po reprezentačnej prestávke.Flashscore

Proti Žiline to bol ďalších bezkrvný výkon hodný prehry rozdielom triedy (0:3). Matej Trusa ako päťgólový kanonier s kapitánskou páskou komunikoval viac s rozhodcom než so svojimi spoluhráčmi. Frustrácia bola badateľný v každej hernej situácii. Jedna strela na bránu, z kopačky Bőszeho do stredu brány, je veľmi málo. V deviatich dueloch nazbieral DAC 14 bodov a patrí mu štvrtá priečka. Od prvej Žiliny je vzdialený na deväť a šiesty Ružomberok stráca dva body. 

Pohľad na formu DAC cez výsledky.
Pohľad na formu DAC cez výsledky.Flashscore

Dunajská Streda nezdolala zatiaľ ani jeden celok, s ktorým sa má biť o prvé tri priečky tabuľky Niké ligy. So Slovanom i spomínanými šošonmi ťahala za kratší koniec, s Trnavou si body delila. V druhom kole po sebe sa strelecky nepresadila. Súboj sledoval Martin Škrteľ, ktorého ako športového riaditeľa, zdá sa, čaká množstvo práce.