Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Nikéligový semafor: Víťazná premiéra Skuhravého, remízová séria Trnavy či návrat legendy

Pekarík nastúpil proti Komárnu v základnej zostave.
Pekarík nastúpil proti Komárnu v základnej zostave.Flashscore / TASR - Daniel Stehlík
Aj 9. kolo najvyššej futbalovej súťaže na Slovensku prinieslo niekoľko zaujímavých momentov. Na slovenské trávniky sa po 15 rokoch vrátil Peter Pekarík (37), posledná Skalica získala impulz v podobe prvého víťazstva v sezóne, Trnava sa stáva remízovým kráľom a prepisuje rekordy. Nový kouč Košíc Roman Skuhravý (49) sa uviedol zaujímavým taktickým ťahom.

Červená - Šláger kola zaostal za očakávaniami

Z hľadiska atraktivity, predsezónnych ambícií a tabuľkového postavenia bol duel medzi Dunajskou Stredou a Trnavou azda najočakávanejším. Na Žitnom ostrove však diváci čakali na gól márne. Po dueli sa hovorí predovšetkým o "remízovej forme" Spartakovcov, tí z posledných ôsmich ligových stretnutí zaknihovali už šiestu deľbu bodov, čo je suverénne najviac v Niké lige.

Andelom nefunguje ofenzíva, na konte majú po ôsmich odohraných dueloch len šesť presných zásahov. Tešiť ich však môže fakt, že zatiaľ neprehrali. Pre porovnanie - v tejto sezóne zaknihovali dvakrát viac remízových výsledkov než v celej minulej (3).

Zdalo sa, že trnavský tréner Gašparík chcel v závere uhrať remízu. Jasne o tom svedčí aj stiahnutie útočníka Ďuriša, ktorého nahradil Procházka, a tak Spartak dohrával bez klasického hrotového futbalistu. "Bolo evidentné, že z dvoch mužstiev chcelo vyhrať len jedno," komentoval na tlačovke dunajskostredský tréner Xisco.

Pohľad na posledné výsledky Trnavy.
Pohľad na posledné výsledky Trnavy.Flashscore

Oranžová - Premiérový trojbodový zisk Skalice

Situácia Skalice bola pred týmto kolom pomerne znepokojujúca. Krčila sa na poslednom mieste s tromi bodmi za rovnaký počet remíz, v kolonke víťazstiev svietila nula. Mužstvo malo navyše negatívne skóre 6:16. To, že by sa niečo malo zmeniť, nenaznačoval ani prvý polčas súboja s Ružomberkom, ktorý tesne pred odchodom do šatní poslal v prvom dejstve do vedenia Jan Hladík.

Po zmene strán sa najskôr z pokutového kopu presadil obranca Oliver Podhorin a v závere si zrazil loptu do vlastnej siete Ružomberčan Alexander Selecký. Za zmienku stojí aj to, že bek Podhorin je s dvomi gólmi v aktuálnom ročníku najlepším strelcom mužstva, pričom klub sa v lete snažil vylepšiť ofenzívu. Na nevýrazné výsledky v tejto sezóne doplatil kouč Pavol Majerník, ktorého na lavičke vystriedal Čech David Oulehla.

Štatistiky víťazného duelu Skaličanov.
Štatistiky víťazného duelu Skaličanov.Flashscore

Ten teraz svoj nový tím priviedol k prvému ligovému víťazstvu v sezóne a dočkal sa ho po troch kolách, keďže po nástupe do funkcie sledoval prehry svojich zverencov v dueloch so Žilinou a Dunajskou Stredou. Hoci je Skalica stále posledná, na trojicu Michalovce, Trenčín a Banská Bystrica stráca už len bod. Situácia v spodnej časti tabuľky je tak mimoriadne zaujímavá.

Zelená - Úspešný ofenzívny vabank Skuhravého

Gergely Geri nahradil v závere sezóny na lavičke Košíc Jána Kozáka ml. a stal sa hrdinom, keď pre mužstvo z východu Slovenska zabezpečil nikéligovú príslušnosť aj v aktuálnom ročníku. Vo futbale sa však veci menia veľmi rýchlo a v priebehu úvodných ôsmich kôl dokázali jeho zverenci vyhrať len raz.

Vedenie sa tak dohodlo s Romanom Skuhravým. Pre trénera sú Košice druhou trénerskou zastávkou v najvyššej slovenskej súťaži. Od roku 2021 v nej viedol tím Podbrezovej, vo funkcii skončil začiatkom júla 2024 na vlastnú žiadosť. Veľa času na prípravu v novom pôsobisku nemal, čakal na neho výjazd do Banskej Bystrice. Meranie síl sa pre Košičanov nevyvíjalo vôbec dobre, už po polhodine hry videl červenú kartu Jakubko a z následného pokutového kopu vyrovnal Rymarenko.

Neúplná tabuľka po 9. kole.
Neúplná tabuľka po 9. kole.Flashscore

V závere stretnutia svietil na svetelnej tabuli stav 2:2, keď o cenných troch bodoch pre hostí rozhodol gól amerického útočníka Zyena Jonesa. Ten bol v čase presného zásahu na trávniku len osem minút, čo je rovnaký počet, aký odohral od vedením predchádzajúceho trénera za predchádzajúcich osem kôl. Trikrát bol mimo zostavy, štyri razy sedel len na lavičke náhradníkov a viac hracieho času mal v tejto sezóne za treťoligovú Sláviu TU. Skuhravý sa tak rozhodol správne, pretože na rovnakú pozíciu mohol využiť o čosi využívanejšieho Chorváta Karla Miljaniča.

Legenda je späť

Štadión pod Dubňom sa tešil na návrat Petra Pekaríka. Skúsený 37-ročný futbalista sa po anabáze v zahraničí po dlhých 15 rokoch objavil na slovenských ligových trávnikoch a rovno nastúpil v základnej zostave. Jeho príchod do Žiliny potešil aj reprezentačného kouča Francesca Calzonu, pre ktorého je Pekarík neoddeliteľnou súčasťou národného tímu. 

Slovenský reprezentant hral do 84. minúty a svoju premiéru okorenil o pocit radosti z trojbodového zápisu. Žilina sa po víťazstve 2:1 nad Komárnom nachádza len o bod za vedúcim Slovanom. V aktuálnom ročníku ešte neprehrala.