Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Petržalka túži doviesť senzáciu do konca, Michalovce sa opierajú aj o štatistiky

Michalovčan Dzotsenidze v súboji s košickým Obounetom, teraz čaká Zemplínčanov súboj na Tehelnom poli.
Michalovčan Dzotsenidze v súboji s košickým Obounetom, teraz čaká Zemplínčanov súboj na Tehelnom poli.TASR
Dlhodobá časť sezóny sa v Niké lige skončila, ale ešte pred definitívnym odchodom na dovolenky je potrebné vyriešiť poslednú otázku a to, kto bude účastníkom nového ročníka najvyššej súťaže. V baráži sa o jednu miestenku pobijú Michalovce a Petržalka.

Zemplínčania majú za sebou jednu z najhorších sezón medzi elitou, keďže konečné jedenáste miesto je vyrovnanie najnižšieho umiestnenia, čo sa Michalovciam stalo aj počas ročníka 2015/16. Práve od tejto sezóny sú neustále v Niké lige a najradšej by na tom nič nemenili. Istotu mohli mať už skôr, avšak nezvládli posledné kolo.

Tím z východu republiky čakal na prvú výhru až do začiatku marca, teda do 22. kola, keď zdolal posledné Zlaté Moravce. To už bol na lavičke nový tréner František Straka, expert na záchranu. Pod jeho vedením sa negatívne série zmenili na pozitívne a Zemplín neprehral sedemkrát po sebe.

Petržalka - Michalovce (utorok, 17:30)

Dokonca sa dostal na desiate miesto pred Košice, lenže v kľúčovom stretnutí na pôde nováčika prehral, a tak musí zachraňovať najvyššiu súťaž. Do kariet mu hrá jedna dôležitá štatistika. Odkedy sa hrá baráž týmto systémom (od sezóny 2017/18), ešte nikdy účastník najvyššej súťaže nevypadol.

"V šatni teraz prevláda sklamanie. Nie je však prečo mať hlavy dole. Na to, v akých sme boli s***kách, sme sa dopracovali k celkom dobrému výsledku. Ja som na chlapcov hrdý. Teraz v šatni sedíme, ako by sme vypadli, čo ale nie je pravda. Je to hlúposť. Čakajú nás ťažké zápasy s Petržalkou, no ja verím, že ich zvládneme," povedal po zápase v mixzóne kapitán Igor Žofčák.

Na druhej strane, úvodné stretnutie až trikrát z piatich prípadov vyhral tím z nižšej súťaže. Odvety sú potom na 80 percent jasnou záležitosťou väčšinou favorita. Pre oba celky pôjde o prvú účasť v baráži. Formu by v nej rád potvrdil líder Matúš Marcin, ako prvý hráč Michaloviec strelil medzi elitou počas jedného ročníka desať gólov.

"Takéto barážové zápasy sú veľmi nepríjemné. Vieme do čoho ideme. Musíme zapracovať hlavne na psychickej stránke. Myslím si, že kvalitu na to máme, aby sme to zvládli," nechal sa počuť tréner Straka.

Posledné zápasy Michaloviec.
Posledné zápasy Michaloviec.Flashscore

Petržalka v sezóne 2022/23 skončila až na 12. mieste a takmer do konca sa jej týkal boj o záchranu. O rok neskôr je všeko úplne inak. Skvelým finišom si tím z hlavného mesta zaslúžil druhú priečku. Vyhral deväť z posledných desiatich zápasov, raz remizoval s Prešovom, pričom práve po prehre Šarišanov v poslednom kole proti Humennému sa teší z exkluzívnej možnosti.

Napriek tomu nemá nič vyhraté, pretože iba kvalifikovanie sa do baráže neznamená úspech. Petržalka sa túži vrátiť do najvyššej súťaže, ktorú naposledy hrala ešte v sezóne 2009/10, keď skončila na na poslednej priečke a vypadla. Éra s dvomi titulmi (2005, 2008) a postupom do skupinovej fázy Ligy majstrov je už dávno minulosťou.

Teraz však Petržalka píše nový príbeh a mohol by sa odvíjať na novom Tehelnom poli. Podľa zákulisných informácií sa vedenie klubu snaží uzavrieť dohodu so Slovanom, aby domáce stretnutia hrali na tomto štadióne oba celky. Zverenci trénera Kuruca tam minimálne raz nastúpia - v utorok prvom súboji baráže.

Posledné zápasy Petržalky.
Posledné zápasy Petržalky.Flashscore

Nové Tehelné pole videlo doposiaľ jeden zápas Petržalky, keďže 14. apríla 2021 prehrala v rámci štvrťfinále pohára proti Slovanu jasne 1:5. Zemplínčania prichádzajú na pôdu, kde ešte nebodovali. Proti belasým tam nastúpili sedemkrát, vždy prehrali.

Petržalka a Michalovce sa naposledy stretli v 2. lige počas sezóny 2011/12. Dvakrát zhodne 1:0 vyhral tím z východu, raz sa tešil západoslovenský celok (2:0).