Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Posledné tri Tradičné derby: Sviatočný strelec, zlomené prekliatie Gašparíka a jubilejný boj

Kapitán Mikovič sa naposledy z triumfu tešiť nemohol.
Kapitán Mikovič sa naposledy z triumfu tešiť nemohol.TASR / Lukáš Grinaj
História Tradičného derby je od premiérového vzájomného stretu Spartaka so Slovanom z 21. marca 1926 už poriadne bohatá. V sobotu sa napíše ďalšia kapitola týchto jedinečných bitiek, bude mať poradové číslo 173 a odohrá sa v Trnave. Od doposiaľ posledného duelu oboch mužstiev ubehol už takmer polrok. Ako vyzerali ostatné tri merania síl veľkých slovenských klubov?

Trnava - Slovan 1:2

(21. apríl 2024)

Najčerstvejšie spomienky na lákavý súboj ponúka takmer šesť mesiacov staré predstavenie z ihriska Trnavy, ktoré bolo zápasom šiesteho kola skupiny o titul. Na 172. stretnutie nastupovali obaja rivali s určitými zárukami - Slovan získal šiestu majstrovskú trofej v rade, Spartak si v Slovenskom pohári zaistil možnosť bojovať o zlatý hetrik. 

Ako prvé smerovalo na listinu strelcov meno domáceho futbalistu, keď krátko pred uplynutím prvej štvrťhodiny center Mikoviča premenil Ďuriš na svoj desiaty presný zásah v ročníku. Štart druhej polovice patril hosťom a tesne po zmene strán vyrovnal po dorážke svojej strely Barseghjan. V závere sa po priamočiarej akcii belasých prihlásil o slovo sviatočný strelec Vojtko a rozhodol o cennom víťazstve celku z hlavného mesta.

"Asi by som to bral ako fór, keby mi niekto pred zápasom povedal, že v Trnave dám víťazný gól a ešte k tomu pravačkou. Zažmúril som oči a uložil loptu do siete," tešil sa Vojtko.

"Pre diváka dobrý zápas s dostatočným množstvom šancí. Trnava ako vždy výborne bránila, my sme si za prvý polčas nezaslúžili nič. Potom sme začali viac behať a boli tam aj šance. Nevyhráva sa tu ľahko. Zvrátiť zápas v Trnave nie je nikdy jednoduché, preto si víťazstvo vážim," vravel tréner Vladimír Weiss.

Slovan - Trnava 0:2

(17. marca 2024)

Súboj v rámci druhého kola nadstavbovej časti bol pre kouča Gašparíka veľkou šancou na pretrhnutie negatívnej šnúry. Hosťujúceho kormidelníka totiž strašilo deväť ligových duelov v rade proti Vladimírovi Weissovi staršiemu, ktoré nedokázal vyhrať. Trnavský tréner tak mal pred očami bilanciu 0-3-6 a nelichotivé skóre 2:11.

Zmeniť sa mu to podarilo skutočne štýlovo - na ihrisku rivala a s čistým kontom. Po pauze spôsobenej pyrotechnickou šou domácich priaznivcov sa skóre prvýkrát menilo v 21. minúte, keď si prihrávku Oforiho, ktorá hľadala Ďuriša, zrazil do vlastnej brány Wimmer. Z následného tlaku belasí dlho nič gólové nevyprodukovali a prišiel trest. V 81. minúte ťažil z chyby stopérov Ďuriš, prakticky od polovice ihriska smeroval sám na bránu, zoči-voči Borjanovi uspel a výsledku dal konečnú podobu.

"Vynechali sme analýzy, ale štýl sme trochu vedeli. Chalani by pred zápasom Slovan najradšej viac tlačili, potom som im však vysvetlil, že to skúsime inou cestou, aj keď menej futbalovou," uviedol kormidelník Spartaka na pozápasovej tlačovej konferencii.

Trnavčania sa vtedy vďaka triumfu dostali na druhú priečku o bod pred Žilinu. Lepší ako šošoni boli napokon aj po poslednom hvizde sezóny, no to im už patrilo nie druhé, ale tretie miesto. Post vicemajstra si totiž uchmatli hráči Dunajskej Stredy.

Slovan - Trnava 2:0

(2. marca 2024)

Tento duel bol v poradí 170. pokračovaním derby súbojov medzi obomi klubmi. Belasí aj červeno-čierni týmto jubilejným meraním síl v Bratislave uzavreli svoje kapitoly v základnej časti uplynulého ročníka Niké ligy.

Krátko po štarte stretnutia sa aktéri dočkali prerušenia, dôvodom bol hustý dym z dymovníc fanúšikov. Po opätovnom začiatku sa v 16. minúte gólovo presadil domáci kapitán Vladimír Weiss ml., ktorý už však do druhej polovice nezasiahol. Lepší herný prejav hostiteľa a zisk ďalších dôležitých bodov pečatil v 90. minúte druhým zásahom mužstva český legionár Zmrhal.

Po úspechu v sledovanej bitke vyhral Slovan základnú časť so 16-bodovým náskokom pred druhými Žilinčanmi. "Náskok máme veľký, stratil by ho len hlupák, no som vždy opatrný," komentoval vtedy situáciu kormidelník Weiss st. a pridal aj krátke zhodnotenie predvedenej hry: 

"Zápas bol náročný ako vždy, keď sa však Trnave vyrovnáme v nasadení, sme lepší. Musím pochváliť celé mužstvo vrátane Vlada, ktorý priniesol rozhodujúci moment."

Svoj pohľad ponúkol aj hosťujúci kouč Gašparík. "Jar nie je ideálna, niektoré zápasy sme mohli zvládnuť lepšie. Ideme bojovať o Európu, bude to zaujímavé, je tam veľa hladných tímov. Sme tretí a stále je pre nás reálne aj druhé miesto," burcoval pred štartom skupiny o titul. V tej napokon triumfoval Slovan a oslavoval šiesty titul v rade, Trnavčania skončili na tretej priečke a zaistili si európske predkolo.

Konečné poradie v skupine o titul zo sezóny 2023/24.
Konečné poradie v skupine o titul zo sezóny 2023/24.Flashscore