Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Pred 15 rokmi šokoval AS Rím, teraz Novák Košičanom odkazuje: Sú to len ľudia, potrápte ich

Novák pri góle z pokutového kopu do siete AS Rím.
Novák pri góle z pokutového kopu do siete AS Rím.Profimedia
V košickom Čermeli sa odohralo množstvo pamätných futbalových bitiek, jedna z nich onedlho oslávi svoje 15. výročie. Na východe republiky sa predstavil slávny AS Rím, ktorý späť do Talianska odchádzal šokovaný po remíze 3:3. Dvomi gólmi sa pod to podpísal Ján Novák (39), ktorý si zaspomínal na vydarený súboj a Košičanom pred blížiacim sa domácim prípravným zápasom s Giallorossi poslal odkaz.

Písal sa 20. august 2009, keď do Košíc v rámci prvého stretnutia play-off o Európsku ligu zavítal káder z večného mesta. Zaplnený Štadión Lokomotívy v Čermeli videl okrem talianskych fanúšikov užívajúcich si výlet, pivko a slnečné lúče aj pútavé predstavenie zo strany oboch celkov.

Košičania prídu o oporu. Pačinda s klubom rozviazal kontrakt, proti AS Rím ho čaká derniéra

V piatej minúte východniarov rozburácala utešená strela Milinkoviča, ktorá od žrde skončila v sieti brankára Artura. Skóre následne trikrát menili Rimania a mysleli si, že do odvety si odnesú pomerne dobrý výsledok. Potom však zaúradoval Novák, dvomi zásahmi v priebehu 10 minút skóre vyrovnal a zaskočil favorita. Práve trebišovský rodák sa spolu s ikonickým Francescom Tottim stali dvojnásobnými strelcami šesťgólového koncertu.

"Na klubovej úrovni bol súboj proti AS Rím pre mňa jednoznačne najpamätnejší, predsa len sme proti obrovskému favoritovi dosiahli senzačný výsledok a ja som dal dva góly," zaspomínal si Novák pre web fckosice.sk.

Vzápätí priblížil aj priebeh následného merania síl v hlavnom meste Talianska, ktoré sa skončilo debaklom 1:7: "V odvete to malo až príliš hladký vývoj. Ani sme sa nenazdali a dostali sme päť gólov, veď v 18. minúte bolo 5:0... Už po žrebe bolo jasné, kto bude favorit. Doma sa nám ich podarilo prekvapiť, ale v odvete nám nič nedarovali. Kvalita bola jasne na ich strane, bolo mi však cťou hrať proti takémuto veľkoklubu.“

Vtedy pod značkou MFK, teraz už však ako FC privítajú Košičania rímske AS znovu. Dejiskom nebude Čermeľ, ale nová a kompletne dostavaná Košická futbalová aréna. "Je skvelé, že sa tu podarilo pritiahnuť taký veľkoklub. Považujem to za obrovskú udalosť nielen pre mesto či klub, ale aj pre celý slovenský futbal. Nám ich vtedy prisúdil žreb, ale teraz sa ich podarilo sem pozvať a získať ich súhlas. Toto si treba vážiť a uznať, že sa organizátorom podaril husársky kúsok,“ vravel Novák.

Novák v roku 2009 trápil obranu rímskeho AS.
Novák v roku 2009 trápil obranu rímskeho AS.Profimedia

Kým pre zástupcu slovenského futbalu pôjde 22. júla o generálku pred štartom Niké ligy, Rimania týmto duelom iba začnú svoju  zápasovú prípravu na ostré skúšky. "Nestáva sa často, aby slovenský klub nastúpil proti európskemu veľkoklubu. Prajem si, aby si toto stretnutie užili. Rovnako aj tréneri a celý realizačný tím," hovoril Novák a dodal:

"Rád by som vyzval aj divákov, aby žlto-modrých mohutne povzbudzovali. Podpora z tribún dokáže veľké veci, sám si spomínam, ako nás obecenstvo vtedy hnalo. Ak sa spojí sila divákov so stopercentným košickým nasadením na ihrisku, môže to byť veľmi zaujímavý futbal. Veľmi sa naň teším a verím, že všetci budeme ešte dlho na to spomínať. Aj za Rimanov budú hrať len ľudia, potrápte ich a užite si to.“

Lavičkám tímov v súboji spred 15 rokov šéfovali Ján Kozák starší a Luciano Spalletti, terajšími kormidelníkmi sú Gergely Geri a Daniele De Rossi, ktorý si vtedy v Košiciach ako stredopoliar odkrútil plných 90 minút.

Košice - AS Rím (22. júla o 19:30)