Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Špekulácie ostatných dní potvrdené, Martin Škrtel je novým športovým riaditeľom DAC

Aktualizované
Martin Škrtel sa vrhá na manažérsku kariéru.
Martin Škrtel sa vrhá na manažérsku kariéru. dac1904.sk / Lelkes Ernő
Bývalý slovenský futbalový reprezentant Martin Škrtel (39) sa stal novým športovým riaditeľom DAC Dunajská Streda. Výkonný riaditeľ klubu Jan Van Daele to oznámil na štvrtkovej tlačovej konferencii.

DAC je momentálne v neúplnej tabuľke Niké ligy na treťom mieste, na európskej pôde vypadol v tomto ročníku prekvapivo už v 2. predkole Konferenčnej ligy s azerbajdžanským klubom Zira.

Škrtel viedol Slovensko ako kapitán v premiére na ME v roku 2016. Sokoli postúpili na tomto turnaji do osemfinále, čo je ich doterajšie maximum na vrcholovom podujatí. Bývalý stopér bol aj na MS 2010 v JAR, čo je doposiaľ jediný svetový šampionát, na ktorom štartovali Slováci. Reprezentačnú kariéru ukončil v októbri 2019 a so 104 duelmi v národnom drese je na piatom mieste historických tabuliek.

"V prvom rade som vďačný. Chcem sa poďakovať majiteľovi klubu aj výkonnému riaditeľovi za dôveru a šancu. Začína sa pre mňa nová etapa a verím, že tie skúsenosti, ktoré som nadobudol ako hráč, budem vedieť pretaviť do novej práce a novej pozície. Som rád, že táto šanca prišla a môžem sa vydať touto novou funkcionárskou cestou práve v tomto klube. Spravím všetko pre to, aby som nesklamal a naplnil svoju úlohu, aj ciele klubu," povedal na tlačovej konferencii Škrtel.

Martin Škrtel.
Martin Škrtel.dac1904.sk / Lelkes Ernő

V malom Ríme to nevyšlo

Počas ostatných týždňov bol Martin Škrtel v úzkom kontakte s predstaviteľmi Trnavy. Ku podpisu kontraktu však napokon neprišlo. "Nikdy som neskrýval, že som fanúšikom Spartaka. Aktuálne však musím odlišovať emócie od profesionálneho života. Veci sa vyvinuli tak, že som teraz tu. Komunikácia nebola ideálna z oboch strán, no nechcem vytvárať žiadne konflikty. Na niektoré veci sme mali odlišný názor,“ pustil sa do vysvetľovania príčin svojho rozhodnutia. 

"Pokiaľ je o mňa záujem, nemám byť ja tým, kto vyvíja iniciatívu. Rovnako som to mal už ako hráč. Logické spojenie tam bolo, ale naťahovalo sa to príliš dlho. Intenzita rokovaní stúpla až po tlaku zo strany fanúšikov. Vtedy už prenikli na verejnosť informácie o mojom kontakte s Dunajskou Stredou. Nechcem povedať, že bolo neskoro, no s DAC sme už za sebou mali asi štyri stretnutia. Neprišlo mi férové niečo meniť,“ dodala bývala opora zadných radov národného tímu. 

O služby dnes už 39-ročného rodáka z Handlovej mali záujem aj ďalšie kluby, jeden konkrétne z Turecka. "Mal som ponuky zo zahraničia. Žiadna z nich však nebola natoľko konkrétna a vecná ako táto. Jednou z mojich podmienok navyše bolo, že chcem ostať na Slovensku, pripraviť sa na prípadné ďalšie angažmán,“ objasnil.

Vzájomná podpora

Zázemie a akadémia na juhu republiky patrí k najlepším naprieč celým Slovenskom. Úlohy nového športového riaditeľa budú podľa jeho vlastných slov siahať aj za hranice mesta. "Rozprávali sme sa o konkrétnych cieľoch, ale rozhodne nejde o projekt na jednu sezónu. Neriešili sme len samotný DAC, hovorili sme aj o posune mužstiev v Györi a Šamoríne. Urobím všetko preto, aby som bol maximálne nápomocný a pomohol priblížiť sa stanoveným ambíciám, najlepšie ich však splniť,“ skonštatoval Martin Škrtel. 

Výkonný riaditeľ Jan Van Daele a nový športový riaditeľ Martin Škrtel.
Výkonný riaditeľ Jan Van Daele a nový športový riaditeľ Martin Škrtel.dac1904.sk / Lelkes Ernő

"Martin ponúka ideálny profil na pozíciu športového riaditeľa, nakoľko do detailov pozná svet futbalu, disponuje bohatými hráčskymi skúsenosťami na najvyššej úrovni a tiež vodcovskými schopnosťami. Do klubovej štruktúry vstupuje po uzavretí prestupového obdobia, čo je ideálne načasovanie."

"Nakoľko mu to dáva priestor na pozorovanie a hodnotenie hráčov, mužstva a tímovej chémie bez toho, aby musel okamžite meniť množstvo vecí. Ide o nový a veľký krok v jeho kariére a ako klub sme pripravení podporiť ho tejto výzve. Prajeme mu veľa úspechov,“ privítal posilu na funkcionárskom poli výkonný riaditeľ Jan Van Daele.

Na klubovej úrovni zanechal najväčšiu stopu v Liverpoole, kde strávil osem rokov. S The Reds získal v sezóne 2011/12 ligový pohár. V ligovej súťaži triumfoval dvakrát, najprv so Zenitom Petrohrad (2007) a o trinásť rokov neskôr s Istanbulom Basaksehir. Na konci kariéry pôsobil v Spartaku Trnava, s ktorým získal pred dvoma rokmi Slovenský pohár po finálovom triumfe nad tradičným rivalom Slovanom Bratislava. Štyrikrát bol ocenený ako najlepší futbalista Slovenska (2007, 2008, 2011, 2012) a raz ako hráč sezóny v Liverpoole (2012).