Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Švajčiarsko a Skuhravý ako hnacie motory. Markulík ťaží i z bývalého zamestnania

Tréner Markulík si po novom musí zvykať aj na častejšiu komunikáciu s médiami.
Tréner Markulík si po novom musí zvykať aj na častejšiu komunikáciu s médiami.Milan Štefánik/jimifoto.sk
Končí štúdium UEFA PRO licencie a v Podbrezovej sa v priebehu troch rokov vypracoval z asistenta do pozície hlavného trénera. Reč je o mladom, progresívnom a stále začínajúcom koučovi Štefanovi Markulíkovi (32). Krst ohňom má za sebou a počas reprezentačnej prestávky si našiel čas na rozsiahle rozprávanie s Flashscore Správami.

V najvyššej slovenskej súťaži nie je, napriek svojmu mladému veku, žiadnym nováčikom. Plnohodnotne fungoval popri Romanovi Skuhravom, s ktorým napísali klubovú históriu v podobe štvrtej priečky. Lenže okolnosti sa zmenili, rovnako povinnosti. Ako šéf lavičky viedol štyri strety. Mužstvo pod vedením Štefana Markulíka zdolalo Michalovce (4:1), remizovalo s Trenčínom (1:1) a ťahalo za kratší koniec s Ružomberkom (0:1) i Trnavou (0:4). 

"Vždy je to o tom, aký tlak na seba pripustíte. Snažím sa mať neustále čistý stôl. Robiť maximum v danej situácii pre úspech. Reálny stav sa ukáže následne na ihrisku. Tromi či štyrmi prehrami sa u mňa nič nezmení," ubezpečuje Markulík.

Štefan Markulík v komunikácii so svojimi zverencami.
Štefan Markulík v komunikácii so svojimi zverencami.Milan Štefánik/jimifoto.sk

"Asi je dôležitejšie to, akými ľuďmi ste obklopení. Charakter a odbornosť sú zásadné. V realizačnom tíme mám dvoch kondičných trénerov, fyzioterapeuta, maséra, analytika, dvoch asistentov a tím manažéra. Odvádzajú výbornú robotu v rámci celkovej starostlivosti o hráčov. Je potrebné, aby človek vedel zadefinovať úlohy, pretože sám nemáte šancu uspieť," prezradil na úvod rozhovoru Štefan Markulík.

Nie je čas upadať do agónie

Na odlišnú zodpovednosť i povinnosti v pozícii hlavného trénera ste si už zvykli? 

"Samozrejme, je to iné, no po konci trénera Skuhravého som dostal obrovský priestor od kolegu Vlada Cifraniča. Dokonca som viedol mužstvo na sústredení v Rakúsku. Odohrali sme tam dva zápasy proti Slavii a Wolfsbergeru. Nie sú to v zásade nejaké nové veci. Ale jasné, v tejto pozícii máte na starosti všetko - realizačný tím, hráčsku kabínu. Je to o dlhodobých cieľoch a napĺňaní čiastkových. Z toho dôvodu si musíte zachovať pokoj v daných situáciách."

Ako prijímate prehry, resp. ako sa vyrovnávate s neúspechom?

"V podstate som hlavný tréner štyri kolá a prehrali sme dvakrát. V Ružomberku to bolo absolútne zaslúžene. Bol to akýsi deň blbec. Výkon nesplnil kritériá. So Spartakom to už malo inú príchuť. Koniec koncov, až v rámci zápasov zažijete všetko podstatné - výsledky, výkony mužstva či jednotlivcov. Následne je dôležité správne vyhodnocovať a udržať si nadhľad. Vidieť, čo vás môže posunúť dopredu. Hľadať pozitíva. Vŕtať sa v negatívach nemá zmysel, paradoxne, vie to uškodiť."

Prvýkrát ste doma prehrali a v posledných dvoch kolách strelili len gól, päť inkasovali. Čím to je, že mužstvo pôsobí nevyrovnane?

"Nevytváral by som žiadnu paniku. Vyhráme najbližšie dve kolá a budeme znova v inom postavení. Tabuľka je natoľko vyrovnaná, že my, ani žiadny iný tím nemá čas premýšľať či zaoberať sa polemizovaním a upadať do agónie. Sme nastavení pozitívne. V najbližšom dueli chceme byť o niečo lepší než so Spartakom. Vnímam v našej hre stúpajúci trend. V Trenčíne sme boli kúsok od trojbodového zisku. S Trnavou to je krutý výsledok. Výkon nebol až taký zlý, aby sme vytvárali unáhlené závery."

Kristián Koštrna pred výkopom tvrdil, že poznáte cestu, ako Trnavu poraziť. Zdalo sa, že vás poznal práve súper, keďže vám dal štvorgólovú lekciu z efektivity. V čom ste videli najväčší problém? 

"Paradoxne si myslím, že prvý polčas sa vyvíjal tak, ako sme si predstavovali. Mali sme hru pod kontrolou, vypracovali si náznakové situácie. Následne sme to spomalili a dovolili sa súperovi zreorganizovať. Je ťažké hrať do sformovanej obrany. Vedome sme chceli Spartak vyťahovať do vyššej pozície. Z minima vyťažili maximum. Po našej chybe v prechodovej fáze, sme z následnej kontry inkasovali do šatne. Výsledok po prvom dejstve bol veľmi prísny. Po zmene strán, keď je Trnava vo vedení, ťažko sa proti nej presadzuje. Nepomôže vám ani lacný gól, ktorý sme dostali na 0:2 a bolo po zápase."

Taká obmena by zamávala aj so špičkovým tímom

Zdá sa, že ste prišli do najvyrovnanejšieho ročníka za ostatné roky. Od posledného miesta ste dva body a od šiesteho tri. Ako vnímate doterajší priebeh?

"Súťaž je tento rok naozaj vyrovnaná. Keď sa pozriem na nás, prešli sme výraznou obmenou. Za posledné dve prestupové obdobia sa zmenilo 14 hráčov. To by bol problém pre každého, nie iba pre nás, ale aj pre špičkové mužstvá. Stabilizácia si vyžaduje určitý čas. Z mojej pozície vnímam ako výzvu implementovať systémové veci hráčom tak, aby sme boli úspešní. Primárny cieľ máme majstrovskú skupinu. V krátkodobom horizonte chceme ukazovať náš spôsob hry. Svet nespadne, keď sa do prvej šestky nedostaneme. Urobíme však pre ňu maximum, o tom sa nemusíme ani baviť. Kľúčové nastavenie, ktorého sa držíme, že neustále pracujeme systematicky."

Neúplná tabuľka Niké ligy po 10. kole.
Neúplná tabuľka Niké ligy po 10. kole.Flashscore

S časom na stabilizáciu narážate aj na fakt, že ste schopní vyhrať 4:1 či 7:1, no na druhej strane prehrať 0:4? 

"Prišli do kádra skúsení hráči, ale prevažujú mladí. Je to cesta nášho projektu. Robíme všetko pre to, aby si to sadlo a výkony, v neposlednom rade výsledky, boli stabilizované. Zameriavame sa na to, aby štýl, na ktorom pracujeme v tréningovom procese, všetky detaily, hráči preniesli vždy do najbližšieho zápasu."

V tom prípade ste reprezentačnú prestávku prijali, aby ste mohli trénovať a implementovať do hry želané prvky?

"Jasné, rád by som hral každý víkend. Hlavne teraz, keď sme prehrali 0:4... Tá príprava je o niečo zdĺhavejšia. V každom prípade, aj prehra vám vie priniesť niečo dobré a vhodné. Napríklad zvýšenú pozornosť, aby sme niečo podobné nedopustili opäť. Berieme to ako memento toho, že musíme byť dôslednejší a súperovi nechávať menej priestoru v okolí šestnástky. Jedna z vecí, na ktorých počas prestávky pracujeme."

Švajčiarsko? Zlom a hnací motor

Kedysi ste mali realitnú kanceláriu a metódu komunikácie i predaja tak máte zrejme v malíčku. Pomáha vám pri prenášaní informácií na hráčov?

(Úsmev). Je to jedna z najkľúčovejších schopností. Ihneď v tréningovom procese odovzdať najdôležitejšie informácie o tom, aké sú možnosti, ako sa správať v niektorej zo situacií. Z hľadiska defenzívy využívanie postavenia na zatvorenie priestorov. V ofenzíve je to o zakladaní, prechodovej fáze či dohrávaní pokutového územia. Korekcia v tréningu je zásadná. Avšak znova, treba si uvedomiť, že finálny produkt toho, ako chcete, aby to na ihrisku vyzeralo, si žiada dlhú a trpezlivú cestu. Sú na nej rôzne križovatky, cez ktoré musíte prejsť. Tých informácií je množstvo."

Po troch rokoch sa Markulík stal šéfom lavičky Podbrezovej.
Po troch rokoch sa Markulík stal šéfom lavičky Podbrezovej.Milan Štefánik/jimifoto.sk

Trénersky ste dospievali vo Švajčiarskom Frauenfelde (päť rokov, pozn.), odkiaľ ste si priniesli odlišný pohľad na futbal. Aký?

"Hlavne dlhodobé nastavenie a plánovanie. V takomto koncepte viete, čo chcete dosiahnuť. Sú jasne zadefinované úlohy ako rozvíjať hráčov, ako dosahovať výsledky. Jednoducho to nazvem jedným slovom - stabilita. Nech sa deje, čo sa deje. Či sa darí, či sa nedarí, všetko sa odvíja od stability. Ďalším prvkom je mentalita. Ľudia sú tam obrovsky cieľavedomí a idú si za tým, čo chcú dosiahnuť. Tréneri prešli rôznymi školami, rôznou futbalovou filozofiou. Bol to pre mňa zlom a najmä hnací motor."

Z vášho rozprávania cítiť ambicióznosť. Po troch rokoch prišla možnosť prevziať mužstvo po trénerovi Skuhravom, ale najprv ste ju odmietli. Prečo?

"Som ešte študentom UEFA PRO licencie a v tom čase ma čakalo v tomto smere veľa povinností. Aj toto je niečo, čo súvisí s tou ambicióznosťou, resp. samotným nastavením. Keď niečo nemôžem robiť na sto percent, radšej do toho nejdem. Najskôr som chcel všetko dokončiť. V novembri sa situácia zmenila, som v poslednom bloku štúdia. Vyhodnotil som si to s tým, že to zvládnem. Klub mi veril, dal dôveru. Prejavil mi ju opätovným spôsobom, čo si nesmierne vážim a dohodli sme sa."

Markulík si vymenil pozíciu s Cifraničom.
Markulík si vymenil pozíciu s Cifraničom.Milan Štefánik/jimifoto.sk

Čo všetko ste si od trénera Skuhravého zobrali do vášhoho ďalšieho smerovania?

"Tá spolupráca s Romanom, ale aj Richardom (vtedajším asistentom Polákom, pozn.) mi ukázala strašne veľa. Vzal som si od nich fakt, že na vašich chýbach stojí váš výsledok a často i samotná práca, o ktorú môžete prísť. Sú to pre mňa cenné skúsenosti, ktoré nemáte kde inde nabrať, než priamo v praxi popri skúsených odborníkoch."

Ako fungujete aktuálne s trénerom Cifraničom, s ktorým ste si, nezvyčajným spôsobom, vymenili funkcie? 

"S Vladom máme nadštandardný pracovný vzťah. Je to skúsený odborník. Na slovenskej futbalovej scéne pôsobí dlhé roky. Som rád, že s ním môžem spolupracovať. Máme jasne zadefinované kompetencie primárneho a sekundárneho koučingu v tréningovom procese. Chceme čo najefektívnejšie využívať čas v tréningu."

Na záver, akou témou ukončíte štúdium UEFA PRO licencie?

"Zameriavam sa na finále letných majstrovstiev Európy. Rozoberám hru Španielska i Anglicka. Úspech sa dá dosiahnuť viacerými cestami, v tomto prípade dvomi. Španieli stavili na atraktívny prejav počas celého šampionátu. V každom dueli boli dominantní. Naopak, Angličania sa predviedli opačne. Pre viacerých to nebolo pútavé, vychádzali z hlbšieho postavenia, stredného bloku. Dostali sa však druhé EURO po sebe do finále, čo nie je náhoda."