Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

De la Fuente žiada viac uznania pre španielsky futbal: Pridajme dôležitosť tomuto úspechu

Hráči Španielska oslavujú olympijský titul.
Hráči Španielska oslavujú olympijský titul.AFP
Z úspechu v podobe olympijského zlata výberu Španielska je nadšený aj tréner seniorskej reprezentácie Luis de la Fuente (63). Skúsený lodivod uviedol, že futbal v podaní hráčov z jeho krajiny by mal byť po finálovom zápase turnaja vo Francúzsku viac docenený.

De la Fuente doviedol olympijský tím Španielov do 23 rokov pred tromi rokmi v Tokiu k striebornej medaile. Následne bol vymenovaný za kouča A-mužstva, s ktorým v júli 2024 vyhral majstrovstvá Európy. Teraz požiadal ľudí, aby ocenili zlato, ktoré káder Santiho Deniu získal v Paríži a ktoré je pre krajinu prvým od roku 1992. Takisto žiada uznanie pre tvrdú prácu, ktorá za tým stojí. Chválu chce aj pre španielskych európskych šampiónov do 19 rokov.

"Neuvedomujeme si, čo sme tento rok dosiahli, nedostatočne si vážime španielsky futbal. Zbavme sa predsudkov, toto naozaj nedokáže takmer žiadny tím," povedal de la Fuente novinárom a pokračoval:

"Tím do 19 rokov, minuloroční vicemajstri Európy do 21 rokov... Pridajme dôležitosť tomu, čo sme teraz dosiahli, je to historická noc. Prežili sme epický príbeh, ktorý sa zapíše do dejín olympijských hier a španielskeho športu."

Pochválil aj Fermína Lópeza a Alexa Baenu, ktorí boli súčasťou jeho mužstva na Eure 2024 a vzápätí sa pripojili k olympijskému výberu. Popri Francúzovi Albertovi Rustovi z roku 1984 sa stali jedinými dvomi hráčmi, ktorí získali oba tieto tituly v tom istom lete.

"Fermín a Alex sú veľmi nápomocní. Chceli tu byť so svojimi spoluhráčmi, fantastickým tímom, ktorý trénuje skvelý technický personál," vravel de la Fuente. Titul z Paríža zároveň pre Španielsko predstavuje prvú zlatú medailu z kolektívneho športu po 28 rokoch.