Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Kanadský škandál s dronmi nie je raritou, špionáž má vo futbale dlhú históriu

Priestmanová dostala ročný zákaz činnosti.
Priestmanová dostala ročný zákaz činnosti.Profimedia
Špehovanie na olympijských hrách? Parížom otriasol škandál ešte predtým, ako sa bývalej atlétke Marii-José Péretzovej (56) a džudistovi Teddymu Rinerovi (35) podarilo zapáliť olympijský kotol v Tuilerijských záhradách. Kanadský ženský tím totiž vo štvrtok trénoval na svoj úvodný zápas trochu netradične. Nový Zéland sa sťažoval, že zamestnanec zlatého tímu z Tokia 2021 lietal s dronom nad ich tréningom v Saint-Étienne. Kanada však nie je prvým mužstvom, ktoré si chcelo pomôcť tajným pozorovaním.

Pre škandál so špehovaním neakreditovaný analytik tímu Joseph Lombardi a asistentka trénerky Jasmine Manderová nasadli do lietadla domov, keď údajne posúvali informácie. Trénerka Bev Priestmanová dobrovoľne odstúpila z úvodného zápasu. "Za správanie v našom tíme som v konečnom dôsledku zodpovedná ja. Preto, aby som zdôraznila záväzok nášho tímu k integrite, rozhodla som sa dobrovoľne odstúpiť od trénovania štvrtkového duelu," uviedla.

Kanadský olympijský výbor sa však medzitým dozvedel o ďalšom incidente, do ktorého bol zapletený Nový Zéland, ktorý podal sťažnosť na oddelenie integrity MOV a žiadal odpoveď. To už trénerka neustála. Úradujúce olympijske šampiónky síce Nový Zéland zdolali 2:1, ale niekoľko hodín po pristátí Lombardiho a Manderovej sa lietadlo muselo otočiť aj pre Priestmanovú. Kanadská futbalová asociácia ju suspendovala. "Za posledných 24 hodín sme dostali ďalšie informácie o predchádzajúcom použití dronov proti súperom pred olympijskými hrami 2024 v Paríži," povedal generálny tajomník Kanadského futbalu Kevin Blue. Asistent trénera Andy Spence povedie tím počas zvyšku olympijských hier za obhajobou.

Priestmanová dostala od FIFA ročný zákaz činnosti. Kanade zároveň odobrali šesť bodov, čím čiastočne pošliapali jej nádeje na obhajobu olympijského zlata. Na postup do vyraďovacej fázy potrebuje mužstvo pod vedením Spencea v zostávajúcich zápasoch skupiny A získať maximum bodov a priaznivý gólový rozdiel. Zatiaľ sa im to darí. V Nice zdolali hostiteľské Francúzsko 2:1 a v tabuľke im patrí tretie miesto pred Novým Zélandom. V stredu ich čaká posledný stret v skupine s prvou Kolumbiou.

Hoci triky so skautmi číhajúcimi na tréningoch súperov sú pravdepodobne staršie ako samotná Priestmanová, špionáž v štýle Kanady nie je úplnou novinkou. Tréner Les Bleus Didier Deschamps počas tréningov na majstrovstvách sveta 2014 v Brazílii spozoroval nad hlavami svojich hráčov dron. Doteraz zostáva záhadou komu, prípadne či vôbec niektorému zo súperov z tejto skupinovej fázy - Švajčiarsku, Ekvádoru alebo Hondurasu - patril.

Úsmevne dopadlo obvinenie zo sledovania pred majstrovstvami sveta 1994. Anglicko malo odohrať kvalifikačný duel proti Nórsku, ale tréner Graham Taylor v obave zo špionáže presunul tréningovú základňu do vojenského objektu, ktorý sa nachádzal v nie úplne ideálnej blízkosti domu šéfredaktora nórskych novín. Ten na druhý deň ráno uverejnil taktiku Anglicka. Albion v Osle prehral 0:2 a na turnaj do Ameriky nepostúpil, Taylor bol následne odvolaný.

V súvislosti s kvalifikáciou sa objavili aj ďalšie obvinenia. Takmer identicky v roku 2017 Honduras ukázal na Austráliu pre sledovanie svojho tímu dronom počas prípravy na majstrovstvá sveta. Zábery z incidentu dokonca zverejnili na platforme X. Austrália však všetko poprela.

Paranoja zvíťazila aj v Čile. Rivalita s Argentínou je známa, takže keď čilský tím počas tréningu na kvalifikačný zápas na MS 2021 spozoroval dron, okamžite vzniklo podozrenie zo špionáže. Rozhodne to však neriešili diplomaticky. Bez okolkov poslali vlastný dron a údajného agenta zostrelili. Ukázalo sa však, že zariadenie patrilo čilskej energetickej spoločnosti Enel, ktorá kontrolovala osvetlenie. Čilská futbalová asociácia to označila za nehodu, ale novinári špekulujú, že išlo o zámer trénera Martína Lasarteho.

Špionáž má svoje miesto aj na klubovej úrovni. V roku 2018 sa bundesligový klub Brémy priznal, že nad tréningovým ihriskom Hoffenheimu lietal dronom. Za všetky nepríjemnosti sa ospravedlnil.