Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Messi, Neymar či Guardiola. Ktorí velikáni sa môžu pýšiť zlatom z olympiády?

Messi v zápase proti Nigérii na olympijských hrách v Pekingu 2008.
Messi v zápase proti Nigérii na olympijských hrách v Pekingu 2008.AFP
Na rozdiel od iných športov, olympijský futbal sa nemôže pochváliť výberom najväčších hviezd. Národné tímy tvoria tímy do 23 rokov, iba traja hráči môžu byť nominovaní nad tento vek. Flashscore Správy sa pozreli na futbalové legendy, ktoré získali vo svojej kariére olympijské zlato.

Vyššie spomínané pravidlo platí od Barcelony 1992. Úspech prvých majstrovstiev sveta v Uruguaji v roku 1930 viedol FIFA k zákazu účasti tohto športu na olympijských hrách. Z programu OH v Los Angeles 1932 bol tak futbal vyradený a vrátil sa o štyri roky v Berlíne na amatérskej báze.

Napríklad v Los Angeles 1984 boli pravidlá upravené tak, aby mohli hrať profesionáli s výnimkou tímov z UEFA a CONMEBOL. Ich hráči sa mohli rovnako zúčastniť, ale len v prípade, že sa nepredstavili na seniorských majstrovstvách sveta. Zoznam zlatých olympionikov z futbalu ponúka aj preto iba niekoľko legiend, resp. mien, ktoré sa postupom rokov vypracovali na tie najvyššie priečky.

Lionel Messi

Víťaz majstrovstiev sveta s Argentínou v Katare 2022 získal zlato pre Albicelestes v Pekingu 2008, čím zopakoval titul získaný štyri roky predtým v Aténach 2004. Osemnásobný držiteľ Zlatej lopty skóroval dvakrát v silnom výbere, v ktorom boli okrem neho aj Ángel Di María, Kun Agüero, Riquelme, Javier Mascherano či Ezequiel Lavezzi.

Messi a Aguero po úspešnom finále so zlatou medailou.
Messi a Aguero po úspešnom finále so zlatou medailou.Profimedia

Argentína vo finále porazila Nigériu gólom Di Maríu, keď predtým v semifinále zdolala úhlavného rivala Brazíliu 3:0 a vo štvrťfinále vyradila Holandsko.

Carlos Tévez

Práve "El Apache" získal pre Argentínu prvé olympijské zlato v Aténach 2004. S ôsmimi gólmi bol najlepším strelcom turnaja. Tévez skóroval trikrát v dvoch skupinových zápasoch. Vo štvrťfinále skompletizoval hetrik do siete Kostariky, v semifinále pridal jeden zásah Taliansku a vo finále ďalší Paraguaju. V zostave Albicelestes boli Saviola, Kily González, Heinze, D'Alessandro či Lucho González.

Neymar

V Riu 2016 ukončila Brazília prekliatie na olympijskom turnaji a prvýkrát získala zlato. Dovtedy mala na krku "iba" tri strieborné medaily (Los Angeles 1984 prehra s Francúzskom, Soul 1988 so ZSSR a Londýn 2012 s Mexikom).

Finále proti Nemecku sa skončilo remízou 1:1 po góloch Neymara a Meyera. O zlate tak museli rozhodnúť pokutové kopy. A posledný vo farbách kanárikov nekopal nikto iný ako Neymar. Predtým Brazília vyradila v semifinále Honduras (6:0 po dvoch zásahoch útočníka Al-Hilal) a vo štvrťfinále Kolumbiu (2:0 s gólom Neymara).

Neymar po zisku olympijského zlata v Riu de Janeiro.
Neymar po zisku olympijského zlata v Riu de Janeiro.AFP

Luis Enrique a Pep Guardiola

Bývalý tréner reprezentácie z Eura 2020 a majstrovstiev sveta 2022 v Katare Luis Enrique má za sebou dlhú futbalovú kariéru. Okrem účasti na MS v USA 1994, Francúzsku 1998 a Južnej Kórei a Japonsku 2002 a majstrovstvách Európy v Anglicku 1996 má na konte aj zlatú olympijskú medailu.

V Barcelone 1992 vo veľkolepej atmosfére na Camp Nou Španielsko vo finále porazilo Poľsko 3:2, pričom Kiko rozhodol gólom v 91. minúte. Predtým La Furia Roja prevýšila v semifinále Ghanu a vo štvrťfinále Taliansko. V spomínanej generácii boli Santi Cañizares, Pep Guardiola, Albert Ferrer, José Emilio Amavisca a Alfonso Pérez.

Práve Guardiola sa postupom času zaradil medzi trénerské legendy. Nad hlavou sa mu vynímali trofeje z Ligy majstrov, Premier League, La Ligy či Bundesligy... Svojím gólom otvoril pre Španielom olympijský turnaj pri výhre 4:0 s Kolumbiou.

Luis Enrique vo finále olympijského turnaja v roku 1992 medzi Španielskom a Poľskom
Luis Enrique vo finále olympijského turnaja v roku 1992 medzi Španielskom a PoľskomProfimedia

Samuel Eto'o

V Sydney 2000 Kamerun pokračoval vo víťaznej sérii afrického futbalu, ktorú odštartovala Nigéria v Atlante 1996 a po triumfe nad Španielskom na penalty získal olympijské zlato. Vo finále sa Španieli ujali vedenia už 2:0 vďaka gólom Xaviho Hernándeza a Gabriho, lenže Ivan Amaya vlastným zásahom znížil a Eto'o vyrovnal.

Kamerun vyradil Ronaldinhovu Brazíliu vo štvrťfinále výsledkom 2:1 a rovnakým rezultátom aj Čile Ivana Zamorana v semifinále. V tíme boli Patrick M'Boma, Lauren a Modeste M'Bami.