Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Olympijské ťaháky, piatok 2. augusta: Rinerov veľký sen i šláger Francúzska s Argentínou

Alexandre Lacazette a tréner Francúzska Thierry Henry sa vo futbalovom turnaji pokúsia vyradiť Argentínu.
Alexandre Lacazette a tréner Francúzska Thierry Henry sa vo futbalovom turnaji pokúsia vyradiť Argentínu.AFP
Na olympijských hrách v Paríži sa v piatok 2. augusta rozdá 23 kolekcií medailí. Celé Francúzsko však bude zaujímať, ako sa bude dariť mužovi, ktorý zapálil olympijský oheň. Džudista Teddy Riner (35) bude totiž chcieť triumfovať v najťažšej váhovej kategórii. Už vo štvrťfinále futbalového turnaja mužov sa stretnú Francúzsko a Argentína. A na záver večera sa Alise Willoughbyová (33) pokúsi na štvrtý pokus konečne získať zlato v pretekoch BMX.

Džudo

Muži nad 100 kg

17:00, Champ de Mars Arena

Pre domáce Francúzsko to bude jedna z najdôležitejších udalostí hier a veľké vyvrcholenie individuálnych súťaží v džude. Ikonický Teddy Riner dostal možnosť zapáliť olympijský oheň a na tatami sa pokúsi do svojho držania získať späť zlato v najprestížnejšej kategórii. Rodák z Guadeloupu je deväťnásobným majstrom sveta v ťažkej váhe a bol blízko aj k olympijskému hetriku. V Tokiu ho však vo štvrťfinále porazil Tamerlan Bašajev a francúzska športová ikona brala iba bronz.

V Paríži by 35-ročný Riner rád výpadok napravil. Tento rok síce nebol na majstrovstvách sveta, ale minulý rok ich vyhral a na olympijskom turnaji je nasadený priamo do osemfinále. Už v druhom stretnutí však môže čeliť skúsenému Gruzíncovi Guramovi Tušišvilimu, s ktorým prehral posledný vzájomný zápas v roku 2022. V hre o zlato sú aj úradujúci majster sveta Kim Min-jong a Ališer Jusupov z Uzbekistanu.

Zlato z Tokia obhajuje Čech Lukáš Krpálek, ktorý by v prípade triumfu zaznamenal nevídaný hetrik. Český vlajkonosič totiž vyhral už v Riu 2016 v poloťažkej váhe kategóriu do 100 kg. Želiezko v ohni má aj Slovensko, ktoré bude zastupovať bronzový medailista z aprílových majstrovstiev Európy Márius Fízeľ.

Futbal

Francúzsko - Argentína, štvrťfinále

21:00, Bordeaux

Tento súboj určite nebol v pláne takto skoro... Už vo štvrťfinále futbalového turnaja sa stretnú tímy domáceho Francúzska a favorizovanej Argentíny. Albiceleste hneď už v prvom meraní síl olympijského turnaja zažili pomerne smutnú drámu, ktorá ich napokon poslala na druhé miesto v skupine. V kontroverznom závere duelu s Marokom Argentínčania vyrovnali v 16. minúte nadstavenia na 2:2. Potom sa však začali výtržnosti fanúšikov, tímy odišli do šatní, aby následne prišiel verdikt VAR o neuznanom góle. Zápas sa dohrával po dvojhodinovej prestávke, ale Juhoameričanom sa na druhýkrát vyrovnať nepodarilo.

Domáce Francúzsko dostalo na úvod play-off pravdepodobne najťažšieho možného súpera. Tréner Thierry Henry je s doterajším výkonom tímu spokojný. Okrem tretieho brankára už nechal hrať všetkých hráčov, Les Bleus napriek tomu ovládli vlastnú skupinu bez straty bodu, bez inkasovaného gólu a so siedmimi strelenými gólmi. Aj Argentínu vedie nedávna futbalová hviezda. Trénera Javiera Mascherana teší najmä forma útočníka Thiaga Almadu, ktorý v troch dueloch skóroval dvakrát. Víťaz sa v semifinále stretne s lepším z dvojice Egypt - Paraguaj.

Preteky BMX

Preteky žien

21:50, Saint-Quentin-en-Yvelines BMX Stadium

Relatívne nová disciplína, ktorá na olympijských hrách mala premiéru len v roku 2008, určite opäť prinesie množstvo adrenalínu. Rýchle a zbesilé preteky BMX sa pravdepodobne nezaobídu bez pádov a drámy, keďže jazdci a jazdkyne dosahujú na členitej trati plnej zákrut rýchlosť až 60 km/h.

Veľký príbeh píše najmä Alise Willoughbyová, ktorá mieri do Paríža na štvrtú olympiádu, a hoci je vďaka trom titulom majsterky sveta považovaná za jednu z najlepších pretekárok súčasnosti, olympijské zlato jej stále chýba. V Riu skončila druhá a v Tokiu spadla v rozjazde. Američanka, ktorú z vozíka trénuje bývalý jazdec BMX a jej manžel Sam Willoughby, bude mať konkurenciu najmä v podobe úradujúcej olympijskej víťazky Bethany Shrieverovej z Veľkej Británie. Na štarte však bude aj Mariana Pajónová z Kolumbie, ktorá pre zmenu vyhrala preteky v Londýne 2012 a Riu 2016.