Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Olympijské ťaháky, streda 24. júla: Argentína proti Hakimimu i test ragbyových veľmocí

Stálica novozélandského rugbyového tímu Akuila Rokolisoa v zápase proti Juhoafrickej republike.
Stálica novozélandského rugbyového tímu Akuila Rokolisoa v zápase proti Juhoafrickej republike.Profimedia
Olympijské hry v Paríži budú slávnostne otvorené síce až v piatok 26. júla, no boje v základných skupinách pre futbalistov a ragbistov sa začínajú už v stredu. A bude to naozaj hviezdna spoločnosť. V úvodnom zápase celého športového sviatku sa predstavia aj nedávni majstri sveta z Kataru. Na druhej strane, v ragby sa stretnú dve krajiny, pre ktoré je šport so šišatou loptou absolútnou prioritou.

Futbal

Argentína - Maroko (muži)

15:00, Saint Etienne

Tréner Javier Mascherano a tím mladíkov posilnený o skutočné hviezdy, to je nominácia Argentíny na olympijský turnaj. Lídrom bude Nicolas Otamendi, góly by mal strieľať Julián Álvarez a zažiariť by mohol Thiago Almada, ktorý po fantastickej sezóne v zámorskej MLS prijal ponuku brazílskeho Botafoga. Lionel Messi dal síce prednosť turnaju Copa América, ale to možno aj preto, že olympijské zlato získal už v Pekingu 2008. Odvtedy však Argentína čaká na medailu zo sviatku pod piatimi kruhmi.

Prvý krok nebude pre La Albiceleste jednoduchý. Úvodný zápas odohrajú proti Maroku, ktoré by mohlo mať v Saint Etienne takmer domáce prostredie. Africký tím sa navyše bude môcť spoľahnúť na opory, ktoré ho na posledných majstrovstvách sveta dotiahli do semifinále. V zostave by sa mali objaviť Achraf Hakimi z PSG či Abde Ezzalzouli z Realu Betis.

Futbal

Francúzsko - USA (muži)

21:00, Marseille

EURO sa pre Francúzsko skončilo v semifinále, ale je tu ďalšia šanca potešiť náročné futbalové publikum. Galský kohút vyhral olympijské hry v roku 1984, ale podobne ako Argentína nezískal od posledného triumfu ani jednu medailu. Tím vedený Thierrym Henrym sa bude snažiť napraviť tento žalostný rekord. Kapitánom Francúzska bude skúsený útočník Alexandre Lacazette, pomáhať by mu mal Michael Olise, nedávna posila Bayernu Mníchov.

Ani Američania neprichádzajú do Francúzska len s myšlienkou zúčastniť sa. Ich hru bude dirigovať Benjamin Cremaschi, ktorý zbiera cenné skúsenosti v Interi Miami po boku hviezdneho Messiho, zatiaľ čo hlavnou tvárou útoku by mal byť Kevin Paredes z Wolfsburgu. Mladíci na čele s Markom Mitrovičom budú chcieť zapôsobiť. V ich prípade nepôjde len o vidinu medaile, ale budú mať v hlavách aj to, že ich výkon môže byť faktorom pri nominácii na blížiace sa majstrovstvá sveta, ktoré sa uskutočnia v USA o dva roky.

Ragby 7

Nový Zéland - Južná Afrika (muži)

21:30, Stade de France, Paríž

Dve ragbyové veľmoci, ale ani jedna z nich ešte nedosiahla na olympijské zlato. Juhoafričania skončili pri debute sedmičkového ragby v roku 2016 tretí, zatiaľ čo Nový Zéland hral naposledy finále, ale podľahol špecialistom z Fidži. Tento rok sú očakávania veľké, navyše hrá sa v krajine, ktorá ragby miluje, hoci si na sedmičkové ragby len pomaly zvyká.

Zvláštnosťou pre oba tímy bude, že keď budú večer krátko pred 21:30 nastupovať na hraciu plochu, čakať ich bude už druhý stredajší duel. Vyplýva to z pravidiel a formátu turnaja (hrá sa len 2x7 minút, o medailách sa rozhodne v sobotu 27. júla).

Väčšina hráčov Nového Zélandu začínala v klasickom ragby s 15 hráčmi, ale postupom času sa z niektorých stali špecialisti na dynamické sedmičkové. To je aj prípad Akuilu Rokolisoa, ktorý sa pred rokom stal najlepšie skórujúcim hráčom svetovej ligy "Rugby seven".

Kompletný denný program OH