Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Posila Bayernu i úradujúci majster sveta. Vyberáme 10 hviezd olympijského futbalového turnaja

Álvarez bude najväčšou hviezdou Argentíny.
Álvarez bude najväčšou hviezdou Argentíny.Profimedia
Hoci sa letné olympijské hry oficiálne začínajú v piatok 26. júla, tak futbalový turnaj mužov má na programe prvé stretnutia už v stredu. Tradične sa ho zúčastní 16 tímov rozdelených do štyroch skupín, pričom každý z nich môže mať na súpiske hráčov mladších ako 23 rokov, ktorých doplnia maximálne traja starší futbalisti. Tento rok chýbajú veľké krajiny ako Brazília, Taliansko či Nemecko, turnaj napriek tomu sľubuje kvalitné zápasy. Flashscore Správy sa pozreli na to, kto sú najväčšie hviezdy podujatia.

Alexandre Lacazette

Domáce Francúzsko má najvyššie ambície a túži získať zlato. Lídrom tímu má byť skúsený útočník Lacazette, ktorý je minimálne z pohľadu mena obrovskou persónou olympijského futbalového turnaja. Keďže galský kohút nemá k dispozícii Mbappého, tréner Henry sa rozhodol staviť na strelca, ktorý kedysi hral aj za Arsenal, ale najviac sa mu darilo v Lyone, kde sa vrátil v roku 2022. Následne zažil 31-gólovú sezónu, naposledy sa presadil 22-krát.

Jean-Philippe Mateta

Francúzsky útočník sa v závere sezóny 2023/24 dostal do obdivuhodnej formy a nakoniec ligový ročník zakončil so 16 gólmi, čo je jeho kariérny rekord, tri pridal v EFL Cupe. Z toho až 14 presných zásahov dal v záverečných 16 kolách, k tomu pripočítajme dve asistencie. Ročník ukončil hetrikom do siete Aston Villy, dvakrát prekonal brankárov Newcastlu aj West Hamu. Mateta okrem iného skóroval aj proti Manchestru City či Liverpoolu. Hoci mu predošlé tri sezóny v Crystal Palace nevyšli ideálne, teraz si chce formu udržať na najvyššom fóre.

Michael Olise

Kvalitnú ofenzívu Francúzska doplní krídelník, ktorý v lete prestúpil z Crystal Palace do Bayernu. Stále iba 22-ročný futbalista, podobne ako už jeho bývalý spoluhráč Mateta, zažil životnú sezónu s 10 gólmi a šiestimi asistenciami. Pritom odohral iba 19 duelov v Premier League, nakoľko ho dlho trápilo svalové zranenie. Ak by bol zdravý, mohol mať ešte lepšie čísla. Zároveň to potvrdzoval aj výkonmi na ihrisku, bol nebezpečný pre každú defenzívu.

Julián Álvarez

Lionel Messi povedal, že už nemôže odohrať všetko, a tak bude ofenzívnym lídrom Argentíny útočník Manchestru City. Álvarez je možno v tieni Haalanda a ďalších ofenzívnych hviezd, ale keď nastúpi, zakaždým je produktívny a nebezpečný. Jeho štýl hry mu umožňuje udrieť v situáciách jeden na jedného a aj cez kombináciu so spoluhráčmi. V rámci všetkých súťaží počas predošlého ročníka sa podpísal pod 32 gólov Cityzens (19+13). Jediným otáznikom je to, či nebude po dlhom ročníku unavený. Pravidelne totiž hral aj na Copa América, od štartu sezóny 2023/24 zasiahol do celkovo 68 zápasov. Predtým bol súčasťou víťaznej argentínskej zostavy na majstrovstvách sveta v Katare 2022.

Claudio Echeverri

Olympijský turnaj je aj prehliadkou talentov. Jedným z najmladších hráčov bude iba osemnásťročný krídelník, ktorý v januári oficiálne prestúpil do Manchestru City, ale ten ho ešte nechal na hosťovaní v River Plate. Echeverri má byť novou hviezdou svetového futbalu a už v tomto veku predvádza veľmi vyspelý futbal. Je rýchly, kreatívny, technicky skvele vybavený a dokáže vytvárať šance, ale aj strieľať góly. Pravidelne nastupuje v najvyššej argentínskej súťaži za jeden z najlepších tímov krajiny. Výborne ho vystihuje prezývka El Diablito, v preklade malý diabol.

Gabriel Slonina

Dvadsaťročný americký brankár patrí k najväčším talentom krajiny. Prvú profesionálnu zmluvu s Chicagom podpísal už ako štrnásťročný, čo je druhý najmladší vek v MLS. Vo veku 17 rokov a 81 dní sa stal najmladším gólmanom v zámorskej súťaži. Tieto výkony pozorne sledovali Real Madrid či Chelsea, nakoniec si Slonina vybral londýnsky tím. Aby mal pravidelnú zápasovú prax a mohol sa rozvíjať, tak minulú sezónu strávil na hosťovaní v belgickom Eupene. V kvalitnej Jupiler Pro League bol jednotkou.

Pau Cubarsí

Mladučký stopér vletel do veľkého futbalu ako víchor. Vo veku 17 rokov získal pevné miesto v základnej zostave Barcelony. Od januárového debutu v mužskom futbale vynechal iba jeden duel Blaugranas, tesne mu ušla pozvánka na európsky šampionát, kde Španielsko získalo zlato. O to sa bude pyrenejská krajina snažiť aj pod piatimi kruhmi. Cubarsí má byť lídrom zadných radov a spoločne so spoluhráčmi urobí všetko pre to, aby La Furia Roja nadviazala na zatiaľ jediný zlatý rok 1992.

Miguel Gutiérrez

Na úspechu Girony v predošlom ročníku má veľký podiel aj ľavý obranca, ktorý je odchovancom Realu Madrid. Ten zaujal množstvo klubov, spomínal sa jeho návrat na Santiago Bernábeu, pýtali sa naň kluby z Premier League ako Arsenal alebo Manchester City. Gutiérrez počas 35 zápasov strelil dva góly a pridal sedem asistencií, čo sú jeho najlepšie čísla, na ďalšie dva presné zásahy prihral v Copa del Rey. Najmä smerom dopredu je veľmi nebezpečný a jeho centre majú pravidelne presnosť na najvyššej úrovni.

Abel Ruiz

Už ako veľmi mladý prestúpil z Valencie do Barcelony, kde prešiel La Másiou, ale do prvého tímu Blaugranas sa nedostal. Zamieril do Bragy, kde sa postupne stal jedným z najlepších útočníkov portugalskej Primeira Ligy. Jeho čísla v stĺpci gólov či asistencií nie sú práve oslnivé. Za sebou má dve sezóny, v ktorých zaznamenal dokopy v rámci všetkých súťaží 20 zásahov, no je silný chrbtom k bráne a dokáže vytvárať pozície pre spoluhráčov. Zabudnúť nemôžeme ani na jeho vodcovské schopnosti, o čom hovorí aj kapitánska páska v súčasnom výbere Španielska.

Achraf Hakimi

Marocký obranca výraznou mierou pomohol Maroku ako prvej africkej krajiny postúpiť do semifinále MS, teraz sa bude snažiť o prekvapenie aj na olympiáde. Tú však v minulosti krajiny z tohto kontinentu vyhrali, podarilo sa to Nigérii (1996) aj Kamerunu (2000). Jeden z najlepších krajných obrancov sveta nedávno predĺžil zmluvu s PSG, takže do Paríža prichádza s čistou hlavou a stotožnený s tým, že jeho národ má od neho iba najvyššie očakávania. Bude sa Maroko tešiť z prvého postupu zo skupiny na olympijskom turnaji?