Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Štyria hráči, ktorých sa oplatí sledovať v olympijskom futbalovom finále mužov

Mateta na OH korunuje skvelú sezónu.
Mateta na OH korunuje skvelú sezónu.AFP
Olympijský futbalový turnaj mužov v piatok spozná nových držiteľov zlatých medailí. Vo finále sa proti sebe postavia domáce Francúzsko a Španielsko, ktoré pomýšľa na zaujímavé double, keďže nedávno vyhralo EURO. Ktorých hráčov sa od 18:00 oplatí sledovať?

Jean-Philippe Mateta

Robustný 27-ročný útočník strelil v minulej sezóne Premier League za Crystal Palace až 16 gólov, z toho štrnásť v posledných šestnástich stretnutiach. Napriek týmto štatistikám nebolo pravdepodobné, že sa stane súčasťou Francúzska na európskom šampionáte, ale tréner Henry dobre vedel, čo robí, keď ho zobral do Paríža.

V doterajšom priebehu olympijského turnaja sa presadil štyrikrát, lepší je iba marocký Rahimi. Jeho dôležitosť sa naplno ukázala hlavne v náročnom semifinále, keď proti Egyptu najskôr vyrovnal a v predĺžení sám aj rozhodol. Galský kohút verí, že si niečo nechal aj na finále.

Fermín Lopéz

Po prelomovej sezóne v drese Barcelony chce úspech aj pod piatimi kruhmi. V drese Blaugranas strelil vo všetkých súťažiach jedenásť zásahov, jeden v El Clásicu proti Realu Madrid. Fermín bol takisto súčasťou zlatého španielskeho mužstva na Eure. Odtiaľ išiel priamo na olympijský turnaj.

Nastúpil do každého z piatich duelov a strelil hneď štyri góly, ku ktorým pridal jednu asistenciu. Žiari hlavne vo vyraďovacej fáze, keďže dvomi zásahmi výrazne pomohol zdolať Japonsko a proti Maroku sa v semifinále blysol gólom i asistenciou.

Michael Olise

Určite nepotrvá dlho, kým Didier Deschamps povolá Oliseho do seniorského francúzskeho národného tímu. Na pravom krídle je na olympijskom turnaji neustálou hrozbou pre súperov, strelil dva góly a pridal dve asistencie. Na OH už prišiel ako posila Bayernu Mníchov, kam zamieril za 60 miliónov eur z Crystal Palace.

Bývalý člen akadémií Chelsea a Manchestru City počas predošlého ligového ročníka zaknihoval desať presných zásahov a šesť asistencií. Stále má všetko iba pred sebou, a tak momentálne patrí medzi najlepších mladých hráčov na svete. Je synom nigérijského otca a francúzsko-alžírskej matky.

Pau Cubarsí

Jeho barcelonský spoluhráč Lamine Yamal bol senzáciou Eura napriek tomu, že deň pred finále dovŕšil iba sedemnáste narodeniny. Stopér Cubarsí je o niekoľko mesiacov starší, no stále neplnoletý, vďaka čomu je najmladším členom španielskeho výberu v Paríži.

Cubarsí pritom prišiel o miesto na európskom šampionáte až tesne pred zverejnením konečnej nominácie. Na OH má ale pevné miesto v srdci defenzívy a bude kľúčovým hráčom v snahe ubrániť najväčšie hviezdy súpera, ktorými sú Mateta, Olise či Lacazette.

Francúzsko - Španielsko (piatok, 18:00)