Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Štvrťfinále OH s príchuťou federálneho derby. Schmiedlová v bitke so šampiónkou Wimbledonu

Schmiedlová túži po ďalšom skalpe.
Schmiedlová túži po ďalšom skalpe.TASR
O radosť slovenských fanúšikov sa na olympijskom turnaji stará Anna Karolína Schmiedlová (29). Košičanka po zdolaní svetovej päťky Jasmine Paoliniovej (28) prenikla už medzi najlepšiu osmičku žien a jej ďalšou prekážkou bude čerstvá wimbledonská šampiónka Barbora Krejčíková (28). Paríž tak vo štvrťfinále uvidí česko-slovenské derby.

Krejčíková - Schmiedlová (najskôr o 13:30)

Schmiedlová si na svoje konto pripísala skalp už troch vyššie postavených hráčok. Po pokorení Katie Boulterovej a bývalej semifinalistky Roland Garros Beatriz Haddadovej Maiovej prišla na rad piata tenistka rebríčka WTA Jasmine Paoliniová. Outsiderka šokovala Talianku, s ktorou si poradila pomerom 7:5, 3:6 7:5.

Reprezentantka slovenského dvojkríža sa v prvom sete dokázala dostať z nepriaznivého stavu 2:5 v prvom sete a v treťom otočila skóre 4:5, aby umlčala tohtoročnú finalistku French Open a Wimbledonu. Na začiatku sezóny to pre Schmiedlovú bolo už päť rokov, čo sa nedostala do semifinále na okruhu WTA, toto čakanie však ukončila vystúpeniami v Austine a Budapešti a formu chce vyšperkovať v metropole Francúzska.

Slovenské farby nemali na olympijskom turnaji svojho zástupcu medzi poslednými ôsmimi hráčmi od čias Miloša Mečířa a jeho triumfu na olympiáde v Soule v roku 1988. Pôst dlhý 36 rokov sa teraz skončil práve vďaka výkonom a postupu Schmiedlovej.

Vyčerpaná Schmiedlová oslavuje triumf nad Paoliniovou.
Vyčerpaná Schmiedlová oslavuje triumf nad Paoliniovou.TASR

Krejčíková si v polovici tretieho setu osemfinále proti Svitolinovej zobrala lekársky timeout pre pľuzgier na pravej nohe. Od stavu 0:2 v záverečnom dejstve však obhajkyňa zlata vo štvorhre začala cestu za zdolaním obhajkyne bronzovej medaily z dvojhry a Ukrajinku po takmer troch hodinách vyradila po výsledku 7:6, 2:6, 6:4.

Češka sa na olympiáde v singli dostala prvýkrát v kariére do štvrťfinále, to isté platí aj pre Schmiedlovú. Tento míľnik prichádza tesne po tom, ako rodáčka z Brna vyhrala svoj druhý grandslamový titul v kariére - uspela na Wimbledone, kde porazila štyri oponentky z TOP 15.

Krejčíková je súperkou najťažšieho kalibru.
Krejčíková je súperkou najťažšieho kalibru.Profimedia

Dve z jej troch olympijských vystúpení zašli až do tretieho setu, Saru Sorribesovú Tormovú pokorila až vďaka rozhodujúcemu tajbrejku. Česká reprezentantka predĺžila svoju víťaznú sériu na 10 zápasov - ide o prudký obrat po tom, ako sa jej od februára do polovice júna nepodarilo vyhrať ani raz.

Parížska antuka bude hostiť vôbec prvý vzájomný stret Schmiedlovej s Krejčíkovou. Pred OH mala Slovenka proti hráčkam z TOP 10 bilanciu 1:11, teraz má šancu získať druhý takýto skalp počas dvoch dní. Favoritkou však ostáva Krejčíková.