Hrajúca ikona mieri na šiestu olympiádu. Marta je opäť v nominácii trénera Brazílie

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Hrajúca ikona mieri na šiestu olympiádu. Marta je opäť v nominácii trénera Brazílie

Marta je ženskou futbalovou legendou.
Marta je ženskou futbalovou legendou.Reuters
Najlepšia brazílska futbalistka i kanonierka všetkých čias Marta (38) si zahrá na svojich šiestych olympijských hrách. Tréner Arthur Elias (42) ikonickú hráčku zaradil do tímu na parížsky turnaj.

Skúsená útočníčka, ktorá minulý rok v Austrálii hrala na svojich šiestych majstrovstvách sveta, v apríli uviedla, že koncom roka ukončí medzinárodnú kariéru. Marta bola súčasťou brazílskeho výberu, ktorý získal strieborné medaily na OH v rokoch 2004 a 2008.

"Prináša toho veľa, je to najväčšia športovkyňa všetkých čias. Hrá dobre, zaslúžila si byť na tomto zozname," povedal kouč Elias o hráčke Orlanda Pride.

"Jej výkony, najmä po tom, čo sa vrátila hrať za svoj klub, ktorý bojuje o najvyššie priečky v USA, aj jej správanie s loptou aj bez nej spôsobujú, že ju všetci športovci vnímajú ako príklad. Mám pred sebou výzvu nájsť spôsob hry, ktorý by jej hru maximalizoval. Marta však vie, že vyhrať sa dá len spolu," dodal lodivod.

Elias povolal aj deväť hráčok, ktoré sa predstavili na minuloročných MS, na ktorých Brazília vypadla už v skupinovej fáze. Funkciu kormidelníka národného tímu žien prevzal po MS 2023, viedol ho v 15 zápasoch, z ktorých 11 vyhral a štyri prehral.

Brazília odštartuje svoju olympijskú cestu 25. júla v Bordeaux proti Nigérii. O štyri dni neskôr sa v parížskom Parku Princov stretne s Japonskom a 31. júla s víťazkami MS zo Španielska.