Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

90-percentná šanca na kúpu Evertonu? Prezident Lyonu by musel predať podiel u konkurenta

Textor má záujem o klub z Liverpoolu.
Textor má záujem o klub z Liverpoolu.ALEX LIVESEY / GETTY IMAGES EUROPE / Getty Images via AFP
Americký obchodník John Textor (58) je presvedčený, že získa anglický klub Everton. Predseda skupiny Eagle Football, do ktorej patrí aj Lyon, cíti veľkú príležitosť na zveľadenie svojho futbalového portfólia.

Textor počas tlačovej konferencie v tréningovom centre Lyonu, ktorého je prezidentom, k možnosti zisku Evertonu uviedol: "Je tu 90-percentná šanca, že sa tak stane, ale súčasný majiteľ má aj iné možnosti." 

Farhad Moshiri, aktuálny majiteľ klubu s prezývkou Toffees, údajne poskytol Američanovi exkluzívne obdobie na preskúmanie možnosti prevzatia. Textor povedal, že klub z Premier League plánuje kúpiť vo svojom vlastnom mene: "Zdroje by pochádzali z mojich vlastných finančných prostriedkov. Kupcom budem ja, nie Eagle Football."

Spomínaná spoločnosť vlastní aj Botafogo, súčasného lídra brazílskej Serie A, aj Molenbeek, ktorý v minulej sezóne zostúpil do druhej belgickej ligy. Eagle Football má práva aj na 46 % z Crystal Palace, jedného z ligových súperov Evertonu.

Textor získal väčšinu týchto podielov na svoje meno predtým, ako ich v novembri 2022 spojil, keď vytvoril spoločnosť Eagle Football. Nasledujúci mesiac prevzal kontrolu nad Lyonom. Podľa pravidiel Premier League musí pred kúpou Evertonu predať podiel v klube zo Selhurst Parku.

"Peniaze z tohto predaja budú pridelené spoločnosti Eagle Football na splatenie časti jej dlhov. Časť bude použitá na rozvoj našich akadémií po celom svete a nábor talentov. Na Lyon to nebude mať žiadny vplyv, mohlo by to byť dobré partnerstvo. Bude to bez dlhov," vysvetlil.