Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Analýza prestupov: Diaby prináša do Villy všestrannosť, Vindahl je pre Spartu otáznikom

Perter Vindahl ešte v drese Norimbergu.
Perter Vindahl ešte v drese Norimbergu.Profimedia
Aston Villa v letnom prestupovom období doplnila svoj tím o niekoľko veľmi zaujímavých mien. Po angažovaní Youriho Tielemansa (26) a Paua Torresa (26) vedenie ukázalo na francúzskeho útočníka Moussu Diabyho (24) a údajne zaňho poslalo 55 miliónov eur bundesligovému Leverkusenu. Sparta Praha urobila nečakanú zmenu na brankárskom poste. Z holandského Alkmaaru získala na hosťovanie s opciou na trvalý prestup Dána Petra Vindahla (25). Čo na oba prestupy hovorí dátová analytika?

Rýchlosť a kreativita v jednom

V Diabym si súčasný tréner "Villans" Unai Emery vybral hráča, ktorého charakteristickými vlastnosťami sú najmä rýchlosť, všestrannosť a výborné vedenie lopty. Miesto si nájde aj v oboch formáciách, ktoré španielsky manažér počas svojho pôsobenia v Premier League najviac preferoval.

Môže hrať na ľavom aj pravom krídle v rozostavení 4-2-3-1 alebo na oboch krídlach v rozostavení 4-4-2, v ktorom môže hrať aj ako druhý útočník a partner Ollieho Watkinsa. Je to podobná úloha, akú v minulej sezóne v mnohých zápasoch Aston Villy plnil Leon Bailey. Už len letmý pohľad na mená nových posíl napovie, o aký typ hráčov Villa v aktuálnom prestupovom období najviac usilovala.

Torres bol považovaný za najlepšieho stopéra v La Lige, pokiaľ ide o schopnosť zakladať nebezpečné akcie vyvezením lopty, Diaby je v tejto disciplíne podobne dominantný. Zároveň bol s maximálnou rýchlosťou 36,5 km/h jedným z najrýchlejších hráčov Bundesligy.

Vybraní krídelníci z Bundesligy, sezóna 2022/23. Os x = očakávané asistencie na zápas (bez štandardných situácií). Os y = o koľko hráč zvýšil šance svojho tímu na skórovanie svojimi nábehmi a driblingom.
Vybraní krídelníci z Bundesligy, sezóna 2022/23. Os x = očakávané asistencie na zápas (bez štandardných situácií). Os y = o koľko hráč zvýšil šance svojho tímu na skórovanie svojimi nábehmi a driblingom.11Hacks / Flashscore

V pokročilých dátových ukazovateľoch, ktoré signalizujú, do akej miery hráč svojím nábehom a driblingom pomáha posúvať loptu do výhodnejších pozícií na strelenie gólu, sa pravidelne umiestňoval na popredných priečkach v súťaži. Okrem toho je technicky vynikajúcim tvorcom hry s obrovským rozsahom kreatívnych prihrávok v záverečnej tretine.

Jeho riešenia sú zároveň nesmierne efektívne. Schopnosť posunúť spoluhráčom loptu do vyloženej šance dobre demonštrujú dlhodobo výborné výsledky v metrike očakávaných asistencií. V sezóne 2022/23 boli od neho lepší len Kingsley Coman a Dani Olmo, rok predtým pred seba pustil len Sergea Gnabryho a podobne to bolo aj predminulý rok, keď bol tretí za Leroyom Saném a Comanom.

Vďaka svojej rýchlosti a výbornému vedeniu lopty sa Diaby často dokáže dostať do pokutového územia súpera, odkiaľ posiela presné lopty svojim spoluhráčom do priestoru okolo bieleho bodu. Tam má Aston Villa v osobe Watkinsa spoľahlivého strelca gólov, ktorý je zároveň skvelý v prijímaní diagonálnych prihrávok zo stredu poľa, čo je typ prihrávky, ktorý Diabymu vyhovuje. Na druhej strane Bailey v tejto činnosti často zlyhával.

V porovnaní s Leverkusenom sa plán Aston Villy v poslednej tretine ihriska oveľa viac točí okolo centrov a prienikov z hĺbky. Diaby sa k nim nedostáva príliš často pre svoju tendenciu presúvať nábehy do blízkosti pokutového územia, ale jeho inteligencia by mu mala umožniť postupne sa prispôsobiť novému štýlu hry.

Navyše si počas svojej bundesligovej kariéry udržal priemer 0,21 očakávaného gólu (bez penált) na zápas a v tomto ukazovateli patrí medzi 30 % najlepších hráčov na svojom poste. Je tiež veľmi dobrým zakončovateľom vo veľkej vzorke odohraných minút. V Premier League sa síce bude musieť prispôsobiť lepšej úrovni obrancov, ale postupne by mal začať strieľať góly.

Brankár, ktorý vyniká nohami

V kádri Sparty Praha došlo k výraznej zmene na brankárskom poste. Hoci sa predpokladalo, že hosťovanie minuloročnej jednotky Matěja Kovářa z Manchestru United bude otázkou minimálne dvoch sezón, jeho (aspoň najbližšia) budúcnosť nebude s tímom z Letnej spojená. Aj keď Vojtěch Vorel podával vo FORTUNA:LIGE vždy veľmi dobré výkony, vedenie sa rozhodlo siahnuť po Vindahlovi, ktorý prichádza z holandského Alkmaaru na hosťovanie s opciou na trvalý prestup.

Vindahl prvýkrát nakukol do veľkého futbalu v drese dánskeho Nordsjaellandu. Prvý štart za tamojší seniorský tím si pripísal na jar 2019, ale až v sezóne 2020/21 začal plniť úlohu jednotky. Ak by priemerný ligový brankár čelil rovnakým strelám ako on, inkasoval by o päť gólov viac. Okrem toho jeho tím čelil ôsmim penaltám, z ktorých sa mu podarilo chytiť tri.

Svojimi výkonmi zaujal v Alkmaare, kde si hneď po príchode vybojoval miesto medzi tromi žrďami a nakoniec odohral 3 490 ligových minút. Jeho čísla však okamžite prudko klesli. V Eredivisie patril medzi najhorších brankárov v chytaní striel zvnútra šestnástky a sezónu ukončil s nelichotivou štatistikou 10 inkasovaných gólov nad očakávanou hodnotou. Iba jeden ďalší gólman bol v tomto ohľade horší.

Práca nohou, 2. Bundesliga, sezóna 2022/23.
Práca nohou, 2. Bundesliga, sezóna 2022/23.11Hacks / Flashscore

Dôležitou súčasťou brankárovho prínosu pre tím je však aj práca nohami. Tá Vindahlova bola veľmi slušná. Nadpriemerné skóre dosiahol v ukazovateli hodnotiacom mieru, do akej jeho prihrávky zvyšovali šance Alkmaaru na skórovanie.

Často zakladal akcie dlhými pasmi na 30 a viac metrov a dokázal dostať loptu do priestorov, z ktorých následne vznikali nebezpečné gólové príležitosti. Tak tomu bolo aj v minulej sezóne, počas ktorej odohral 1 372 minút na hosťovaní v druholigovom Norimbergu a bol veľkým prínosom pre tím v poli.

Čo sa však nezmenilo, bolo jeho chytanie, v ktorom opäť patril medzi najhorších. Treba však poznamenať, že veľká nekonzistentnosť výkonov nie je ničím nezvyčajným ani medzi veľmi dobrými brankármi, a to aj v piatich najlepších ligách sveta. Ide o pozíciu, kde hrá obrovskú úlohu psychické rozpoloženie hráča. V každom prípade má Vindahl slušný základ v práci nohami a vo svojich 25 rokoch má pred sebou ešte podstatnú časť profesionálnej kariéry.