Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Anglicko po 13 rokoch opäť kraľuje svojej Premier League. Hráčmi roka sú Foden a Palmer

Phil Foden s trofejou pre Hráča roka PFA.
Phil Foden s trofejou pre Hráča roka PFA.Peter Byrne / PA Images / Profimedia
Ofenzívny stredopoliar Manchestru City Phil Foden (24) bol v utorok večer v manchesterskej opere vyhlásený za najlepšieho hráča uplynulej sezóny Premier League. Rebríček zostavila Asociácia profesionálnych futbalistov (PFA) na základe hlasovania samotných hráčov. Cole Palmer (22) z Chelsea získal ocenenie pre mladého hráča roka. Je to prvýkrát od sezóny 2009/10, čo v dvoch najprestížnejších anketách dominujú anglickí hráči.

Pre Fodena to bolo tretie významné individuálne ocenenie v krátkom čase. V minulej sezóne pomohol City získať štvrtý ligový titul za sebou, keď v 35 zápasoch strelil 19 gólov a zaznamenal osem asistencií. V máji ho novinári označili za jednotku v Anglicku a získal aj ocenenie pre najužitočnejšieho hráča Premier League. Vo veku len 23 rokov sa stal najmladším futbalistom, ktorý má na konte šesť ligových titulov.

Teraz získal ďalšiu trofej. "Získať toto ocenenie je niečo výnimočné, som veľmi hrdý a vďačný. Takéto uznanie od mojich kolegov profesionálov znamená veľa, chcel by som sa poďakovať všetkým, ktorí za mňa hlasovali," povedal Foden a špeciálne poďakovanie venoval trénerovi City Pepovi Guardiolovi, celému trénerskému štábu a všetkým spoluhráčom.

Po tom, čo City v nedeľu začalo cestu za obhajobou titulu víťazstvom 2:0 na pôde Chelsea, si Foden stanovil za cieľ získať piatu trofej v Premier League za sebou. "Minulá sezóna bola pre všetkých v klube výnimočná, ale teraz sa všetci sústredíme na to, aby sme sa pokúsili dosiahnuť ďalší úspech," uviedol.

Riaditeľ futbalového oddelenia Manchestru City Txiki Begiristain vyzdvihol úspech mladej hviezdy. "Všetci sú tu nadšení, že Phil získal toto ocenenie. Dočkať sa takého uznania od kolegov profesionálov je veľmi výnimočné. Phil stelesňuje všetko, čo v Manchestri City reprezentujeme. Je to nesmierne talentovaný hráč, ktorý sa však neustále snaží zlepšovať. Je to veľmi skromný človek, ktorý je v celom klube mimoriadne obľúbený. Všetci sme na neho veľmi hrdí," vyhlásil Španiel.

Foden porazil silnú konkurenciu spoluhráčov zo City Erlinga Haalanda a Rodriho, ako aj Palmera z Chelsea, Martina Ödegaarda z Arsenalu a Ollieho Watkinsa z Aston Villy. V minulosti už dvakrát získal ocenenie pre mladého hráča sezóny.

Tá teraz patrí Palmerovi za pôsobivú debutovú sezónu v Chelsea. Dvadsaťdvaročný hráč si vyslúžil miesto v anglickej reprezentácii na EURO vďaka 22 gólom v 34 zápasoch Premier League, dokonca strelil jediný gól Albionu vo finále.

Palmer v boji o ocenenie porazil Bukaya Saku z Arsenalu, dvojicu z Manchestru United Kobbieho Mainoa a Alejandra Garnacha, bývalého hráča Crystal Palace Michaela Oliseho a Joaa Pedra z Brightonu.

Medzi ženami získala ocenenie Hráčka roka Jamajčanka Khadija Shawová z Manchestru City. Hráči Manchestru City a Arsenalu dominovali v ankete zostava roka Premier League, ktorú PFA takisto vyhlásila na základe hlasovania hráčov.